BM gıda yardımı ajansı tarafından Salı günü yayınlanan yeni bir rapora göre, son beş yılda yoksulluk, gıda güvensizliği, iklim şokları ve şiddet, yılda ortalama 378.000 Orta Amerikalıyı Amerika Birleşik Devletleri'ne itti. 

Dünya Gıda Programı ( WFP ), Göç Politikası Enstitüsü (MPI) ve Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'ndeki (MIT) Sivil Veri Tasarım Laboratuvarı tarafından yayınlanan ortak bir rapor da, insani ve ekonomik maliyetlerde yüksek bir bedel ödendiğini gösterdi. Düzenli ve düzensiz seyahatlerde yıllık 2,2 milyar dolar. 

Arttırmak 

Yayın, El Salvador, Guatemala ve Honduras'taki binlerce Orta Amerika hanesinin benzersiz bir araştırmasından alınmıştır.  

Rapor, yalnızca iki yıl içinde, uluslararası göç etmeyi düşünenlerin yüzdesinin  beş kattan fazla artarak 2019'da yüzde sekizden 2021'de yüzde 43'e çıktığını ortaya koydu  . 

Ancak sadece yüzde üçü somut planlar yapmıştı. Ailelerin ayrılması ve göçle ilişkili yüksek maliyetler caydırıcı unsurlar olarak gösterildi. Honduras'ta bir göçmen, Guatemala ile Corinto sınırına yakın bir karavanda oturuyor.© WFP/Julian FrankHonduras'ta bir göçmen, Guatemala ile Corinto sınırına yakın bir karavanda oturuyor.

Çoğu göçmenin, yani yüzde 55'inin, kişi başına ortalama 7.500 dolar maliyetle bir kaçakçı tuttuğu, yasal yollardan geçmenin ise 4.500 dolara mal olduğu söyleniyor. 

İnsanların yüzde 89'u için hedef ülke Amerika Birleşik Devletleri idi. 

 Birçok aile evde kalmayı tercih ettiğinden , WFP'nin programları sürdürülebilir geçim kaynaklarını destekliyor ve insanlara kendi köylerinde umut ve fırsat sunuyor. 

WFP İcra Direktörü David Beasley, “Ancak yakında yardım almazlarsa ayrılmayı planlayan milyonlara ulaşmak için taze fonlara ihtiyacımız var” dedi.  

Motivasyonlar 

Rapora göre,  gıda güvencesi olmayan kişilerin göç etmek için somut planlar yapma olasılıkları, olmayanlara göre üç kat daha fazla. 

COVID-19 pandemisinin ekonomik yansımaları ve yoksulluk ailelerin kendilerini beslemesini zorlaştırmaya devam ederken, gıda güvensizliği Orta Amerika'da çarpıcı bir artış gördü . 

Geçen ay itibariyle WFP, El Salvador, Guatemala ve Honduras'ta gıda güvenliğinden yoksun insan sayısının 2019'da 2,2 milyondan 3 kat artarak 6,4 milyona çıktığını tahmin ediyor. 

Göç akışları, Orta Amerika Kuru Koridoru'ndaki şiddetli kuraklıklar ve Atlantik'te daha sık ve daha güçlü fırtınalar gibi iklimle ilgili şokların yanı sıra şiddet ve güvensizlikten de etkilendi. Honduras'taki göçmen aileler Guatemala sınırına yürüyor.© WFP/Julian FrankHonduras'taki göçmen aileler Guatemala sınırına yürüyor.

Adres kök nedenleri 

Rapor ayrıca Hükümetlere sorunla yüzleşmek için bir plan sundu. 

Ulusal sosyal koruma programlarının genişletilmesi, yoksulluğun azaltılmasına ve risk altındaki nüfuslara yönelik açlığın ortadan kaldırılmasına yardımcı olabilir. 

Örneğin nakit bazlı transferler, ihtiyaç sahibi insanlar için bir can simidi olup, ailelerin temel ihtiyaçlarını karşılamasını sağlar. Okul beslenme programları ayrıca yerel tarımı destekler ve yoksul aileler için tasarruf sağlar. 

Rapor, iklim şokuna karşı dayanıklılık oluşturmak, mahsulleri çeşitlendirmek ve kırsal ve kentsel alanlarda gençler ve kadınlar için üretim ve iş eğitim programlarını artırmak için tarım programları da dahil olmak üzere, toplum ihtiyaçlarına göre uyarlanmış ekonomik kalkınma ve yatırım girişimleri önerdi. 

Diasporanın yerel topluluklarda kamu işlerine yatırım yapması için teşvikler yaratmak da başka bir öneriydi.  

Raporda ayrıca, ABD ve diğer göçmen varış noktası ülkelerinin, örneğin geçici istihdam vizelerine erişimi artırmak gibi Orta Amerikalılar için yasal yolları genişletmeleri tavsiye edildi. 

Editör: TE Bilisim