2023 Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi - sahte içerik endüstrisi gazeteciliği tehdit ediyor

3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü'nde yayınlanan ve 180 ülke ve bölgede gazetecilik ortamını değerlendiren 2023 Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi'ne göre 31 ülkede durum “çok kötü”, 42 ülkede “kötü”. 55 ülkede “sorunlu” ve 52 ülkede “iyi” veya “oldukça iyi”. Diğer bir deyişle, gazetecilik ortamı on ülkenin yedisinde “kötü” ve sadece üçünde tatmin edici.

Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) tarafından her yıl derlenen Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi'nin 21. baskısı, siyasi, sosyal ve teknolojik altüst oluşlarla bağlantılı büyük ve genellikle radikal değişikliklere ışık tutuyor.

Ekran görüntüsü 2023-05-03 074218

3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü'nde yayınlanan ve 180 ülke ve bölgede gazetecilik ortamını değerlendiren 2023 Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi'ne göre 31 ülkede durum “çok kötü”, 42 ülkede “kötü”. 55 ülkede “sorunlu” ve 52 ülkede “iyi” veya “oldukça iyi”. Diğer bir deyişle, gazetecilik ortamı on ülkenin yedisinde “kötü” ve sadece üçünde tatmin edici.

Norveç üst üste yedinci yıldır birinci sırada yer alıyor. Ancak - alışılmadık bir şekilde - İskandinav olmayan bir ülke ikinci sırada yer alıyor, yani İrlanda (4 sıra yükselerek 2. sırada), Danimarka'nın önünde (1 sıra gerileyerek 3. sırada). Hollanda (6.), suç muhabiri Peter R. de Vries'in öldürülmesinden önceki 2021'deki konumunu geri kazanarak 22 sıra yükseldi .

Endeksin alt kısmında da değişiklikler var. Son üç sırayı yalnızca Asya ülkeleri işgal ediyor : bağımsız muhabir ve yorumcu avını neredeyse tamamlamış olan Vietnam (178.); Çin (4 düşüşle 179. sırada), dünyanın en büyük gazeteci hapishanesi ve en büyük propaganda içeriği ihracatçılarından biri ; ve büyük bir sürpriz olmaksızın Kuzey Kore (180.).

“Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi, Brezilya'nın 18 sıra yükselişi ve Senegal'in 31 sıra düşüşü gibi, büyük artışlar ve düşüşler ve benzeri görülmemiş değişikliklerle birlikte durumlarda muazzam bir oynaklık gösteriyor. Bu istikrarsızlık, birçok ülkede yetkililerin artan saldırganlığının ve sosyal medyada ve fiziksel dünyada gazetecilere karşı artan husumetin sonucudur. Oynaklık aynı zamanda dezenformasyon üreten ve dağıtan ve bunları üretmek için araçlar sağlayan sahte içerik endüstrisindeki büyümenin bir sonucudur.”

Christophe Deloire
RSF Genel Sekreteri

Sahte içerik endüstrisinin etkileri

2023 Endeksi, dijital ekosistemin sahte içerik endüstrisinin basın özgürlüğü üzerindeki hızlı etkilerini gözler önüne seriyor. 118 ülkede (İndeks tarafından değerlendirilen 180 ülkenin üçte ikisi), Endeks anketine yanıt verenlerin çoğu, ülkelerindeki siyasi aktörlerin sıklıkla veya sistematik olarak büyük dezenformasyon veya propaganda kampanyalarına karıştığını bildirdi. Doğru ile yanlış, gerçek ile yapay, gerçek ile yapay arasındaki fark bulanıklaştırılmakta, bilgi edinme hakkı tehlikeye atılmaktadır. İçeriği kurcalamaya yönelik benzeri görülmemiş yetenek, kaliteli gazeteciliği somutlaştıranların altını oymak ve gazeteciliğin kendisini zayıflatmak için kullanılıyor.

Yapay zekanın olağanüstü gelişimi, zaten Web 2.0 tarafından altı oyulmuş olan medya dünyasında daha fazla hasara yol açıyor. Bu arada, Twitter'ın sahibi Elon Musk, platformların gazetecilik için bataklık olduğunu göstererek, bilgiye keyfi , ödemeye dayalı bir yaklaşımı en uç noktaya kadar zorluyor .

RSF'nin ortak kurduğu bir proje olan Forbidden Stories konsorsiyumu tarafından yürütülen bir soruşturmanın da gösterdiği gibi, dezenformasyon endüstrisi manipülatif içeriği büyük ölçekte yayıyor. Ve şimdi AI, içeriği sindiriyor ve kesinlik ve güvenilirlik ilkelerini hiçe sayan sentezler biçiminde kusuyor.

Doğal dil taleplerine yanıt olarak çok yüksek çözünürlüklü görüntüler üreten bir yapay zeka programı olan Midjourney'in beşinci versiyonu, sosyal medyayı giderek daha inandırıcı ve tespit edilemez sahte "fotoğraflar" ile besliyor. polis memurları ve deli gömleği giymiş komadaki Julian Assange viral oldu.

propaganda savaşı

Arazi , 2023 Endeksi'nde dokuz sıra daha gerileyen Rusya'nın (164.) propagandasını artırması için elverişli oldu . Rekor bir sürede Moskova, Kremlin'in mesajını Ukrayna'nın güneyindeki işgal altındaki topraklarda yaymaya adanmış yeni bir medya cephaneliği kurarken, yasaklanan, bloke edilen ve/veya ilan edilen kalan son bağımsız Rus medya kuruluşlarına her zamankinden daha sıkı baskı uyguluyor . "yabancı ajanlar" Rusya'nın Ukrayna'daki savaş suçları ( 79.), bu ülkenin güvenlik açısından Endeksin en kötü puanlarından birini almasına yardımcı oldu.

Yükselir ve düşer

Amerika Birleşik Devletleri (45.) üç sıra geriledi. Index anketine ABD'li yanıt verenler, Biden yönetiminin iyi niyetine rağmen gazetecilerin ortamı (özellikle yerel düzeydeki yasal çerçeve ve yaygın şiddet) konusunda olumsuzdu. İki gazetecinin (Eylül 2022'de Las Vegas Review Journal'dan Jeff German ve Şubat 2023'te Spectrum News 13'ten Dylan Lyons ) öldürülmesi ülkenin sıralamasını olumsuz etkiledi. Brezilya (92.), başkanlık dönemine gazetecilere karşı aşırı düşmanlıkla damgasını vuran Jair Bolsonaro'nun ayrılması ve Lula da Silva'nın bir iyileşme müjdeleyen seçilmesi sonucunda 18 sıra yükseldi . Asya'da hükümetlerdeki değişiklikler de medya ortamını iyileştirdi ve Endeks'te Avustralya'nınki (12'lik artışla 27'nci) ve Malezya'nınki (40'lık artışla 73'üncülük) gibi önemli artışlara neden oldu.

Durum diğer üç ülkede “sorunlu”dan “çok kötü”ye gitti: Tacikistan (1 düşüşle 153. sırada), Hindistan (11 düşüşle 161. sırada) ve Türkiye (16 düşüşle 165. sırada). Hindistan'da Başbakan Modi'ye yakın oligarkların medyayı devralması çoğulculuğu tehlikeye atarken, Türkiye'de Erdoğan yönetimi 14 Mayıs'ta yapılması planlanan seçimler öncesinde gazetecilere yönelik zulmünü artırdı. İran'da (177.), genç öğrenci Mahsa Amini'nin polis nezaretinde ölümünün tetiklediği protestolara yönelik sert baskı, ülkenin “sosyal bağlamı” ve “yargı ortamı” puanlarını daha da düşürdü .

2023 Endeksi'nin en büyük düşüşlerinden bazıları Afrika'da yaşandı. Yakın zamana kadar bölgesel bir model olan Senegal (104.), her şeyden önce iki gazeteciye, Pape Alé Niang ve Pape Ndiaye'ye yöneltilen suçlamalar ve medya personelinin güvenliğindeki keskin düşüş nedeniyle 31 sıra geriledi . Mağrip'te Tunus (121.), Başkan Kais Saied'in artan otoriterliği ve medya eleştirilerine tahammül edememesi sonucunda 27 sıra geriledi . Latin Amerika'da Peru (110.) 33 sıra geriledi çünkü gazetecileri ısrarlı siyasi istikrarsızlığın bedelini ağır ödüyor ve önde gelen politikacılara yakın oldukları için taciz ediliyor, saldırıya uğruyor ve karalanıyor. Haiti'nin düşüşü (29 düşüşle 99'uncu sırada) da esas olarak güvenlik ortamındaki devam eden düşüşten kaynaklanıyor.

Bölgeye göre Endeks

Avrupa , özellikle Avrupa Birliği, dünyanın gazetecilerin çalışmasının en kolay olduğu bölgesi ama orada bile durum karışık. Gazetecilere karşı rekor sayıda şiddet vakası ve tutuklamanın kaydedildiği Almanya (21.), beş sıra geriledi. 2022'nin basın özgürlüğü açısından nispeten sakin geçtiği Polonya (57.) dokuz sıra yükselirken, Fransa (24.) iki sıra yükseldi. Gazetecilerin istihbarat servisleri ve güçlü casus yazılımlar tarafından gözetlendiği Yunanistan (107.), AB'nin en alt sıralarında yer almaya devam ediyor. Avrupa-Orta Asya bölgesel skoru da Orta Asya'nın kötü sonuçlarından büyük ölçüde etkileniyor. Ülkelerinin birçoğu – Kırgızistan (50 düşüşle 122.), Kazakistan (12 düşüşle 134.) ve Özbekistan (4 düşüşle 137.) – medyaya yönelik saldırıların sayısındaki artış nedeniyle düştü. Son olarak, giden cumhurbaşkanının oğlu Serdar Berdimuhamedov'un Mart 2022'de cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından sansür ve gözetimin yeniden hızlandığı Türkmenistan (176.), halen Endeksin son beş ülkesinden biri .

Amerika'nın artık basın özgürlüğü haritasında yeşile boyanmış bir ülkesi yok. Kosta Rika (15 düşüşle 23. sırada) bölgede “iyi” olarak sınıflandırılan bir duruma sahip olan son ülkeydi, ancak siyasi puanındaki keskin düşüş (15.68 puan düşüş) nedeniyle beş sıralık bir düşüşün ardından sınıflandırması değişti. , ve şu anda Kanada'dan daha düşük sırada (15. sırada 4 düşüş). Meksika (128.) bu yıl bir sıra daha düştü ve şimdi dünyanın en çok kaybolan gazetecisine sahip (son 20 yılda 28). Sansürün tekrar artırıldığı ve basının hâlâ devlet tekelinde olduğu Küba (172.), 2022'de olduğu gibi bölgenin en alt sıralarında yer almaya devam ediyor.

Afrika, 35 sıra yükselen Botswana (65.) gibi birkaç önemli artış görmüş olsa bile , bu kıtada genel olarak gazetecilik daha zor hale geldi ve durum artık kıtanın yaklaşık %40'ında "kötü" olarak sınıflandırılıyor. ülkeler (2022'de %33'e karşı). Bunlar arasında uluslararası yayıncıların yerel yeniden iletiminin yasaklandığı ve gazetecilerin sınır dışı edildiği Burkina Faso (58.) ve genel olarak " habersiz bölge " olma sürecinde olan Sahel yer alıyor . Kamerun'daki Martinez Zongo (138.) dahil olmak üzere Afrika'da çok sayıda gazeteci öldürüldü . Eritre'de (174.), medya Başkan Issaias Afwerki'nin despotik pençesinde kaldı.

Asya-Pasifik, gazeteciler için dünyanın en kötü rejimlerinden bazılarına sahip olmaya devam ediyor. Şubat 2021'deki askeri darbeden bu yana dünyanın en büyük ikinci gazeteci hapishanesi olan Myanmar (173.) ve gazeteciler için ortamın kötüleşmeye devam ettiği ve kadın gazetecilerin kelimenin tam anlamıyla kamusal yaşamdan silindiği Afganistan (152.) hala kuyrukta. Endeksin sonu.

Bölgesel sıralamada son sırada yer alan Orta Doğu ve Kuzey Afrika (MENA), ülkelerinin yarısından fazlasında “çok kötü” olarak sınıflandırılan bir durumla gazeteciler için dünyanın en tehlikeli bölgesi olmaya devam ediyor. Suriye (175.), Yemen (168.) ve Irak (167.) dahil olmak üzere bazı ülkelerin puanlarının çok düşük olması , özellikle kayıp veya rehin tutulan çok sayıda gazeteciden kaynaklanmaktadır. Filistin (156.) 14 sıra yükselmesine rağmen , 2022'de iki gazetecinin daha öldürülmesinin ardından güvenlik göstergesi çok düşük . Suudi Arabistan, Endeksin alt sıralarında kök salmaya devam ediyor. Mağrip'te medya sahibi İhsane El Kadi'nin tutuklanması , iki sıra gerileyen ve durumun “kötü” olarak sınıflandırılmaya devam ettiği Cezayir'de (136.) büyüyen otoriterliği doğruladı.

ENDEKS NASIL DERLENDİ

Bu , akademi ve medya dünyasından uzmanlardan oluşan bir panel tarafından 2021'de geliştirilen yeni bir metodolojiye göre derlenen ikinci Dünya Basın Özgürlüğü Endeksidir .

Metodoloji, basın özgürlüğünün “bireyler ve topluluklar olarak gazetecilerin siyasi, ekonomik, yasal ve sosyal müdahaleden bağımsız olarak ve tehdit olmaksızın kamu yararına haberleri seçme, üretme ve yayma yeteneği” olarak tanımlanmasına dayanmaktadır . fiziksel ve zihinsel güvenlikleri”.

Endeksi şekillendiren ve tüm karmaşıklığıyla bir basın özgürlüğü vizyonu sağlayan beş yeni gösterge kullanır : siyasi bağlam, yasal çerçeve, ekonomik bağlam, sosyokültürel bağlam ve güvenlik.

RSF tarafından sıralanan 180 ülke ve bölgede bu göstergeler, gazetecilere ve medya kuruluşlarına yönelik ihlallerin nicel bir çetelesine ve RSF tarafından seçilen yüzlerce basın özgürlüğü uzmanının (gazeteciler, Akademisyenler ve insan hakları savunucuları) 100'den fazla soru.

Metodolojideki değişiklik nedeniyle 2021 öncesi ve sonrası sıralamaları ve puanları karşılaştırırken dikkatli olunmalıdır.

Editör: Haber Merkezi