Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Joe Biden, yapay zekanın (AI) tehlikeli "olabileceğini" söyledi, ancak teknolojinin toplumu nasıl etkileyeceği henüz belli değil.

Salı günü bilim ve teknoloji danışmanlarıyla yaptığı toplantının başında konuşan Biden, teknoloji şirketlerinin ürünlerinin piyasaya sürülmeden önce güvenli olmasını sağlama sorumlulukları olduğunu söyledi.

Biden, Başkanın Bilim ve Teknoloji Danışmanları Konseyi'nin bir toplantısının açılışında yaptığı konuşmada, "Bana göre teknoloji şirketlerinin, ürünlerini halka açmadan önce güvenli olduğundan emin olma sorumluluğu var."

Yapay zekanın tehlikeli olup olmadığı sorulduğunda Biden, "görülmeye devam edildiğini" ancak "olabileceğini" söyledi.

Biden, yapay zekanın hastalık ve iklim değişikliği gibi sorunların üstesinden gelinmesine yardımcı olabileceğini, ancak teknoloji geliştiricilerin "toplumumuza, ekonomimize ve ulusal güvenliğimize yönelik potansiyel riskleri" de ele alması gerektiğini söyledi.

Başkan, sosyal medyanın gençlerin ruh sağlığı üzerindeki etkilerinin, önlemler alınmadığı takdirde yeni teknolojilerin verebileceği zararı gösterdiğini söyledi.

Biden'ın sözleri, yapay zekanın nasıl düzenleneceğine dair artan tartışmaların ortasında geldi ve bazı önde gelen sesler, güvenlik önlemleri alınana kadar teknolojinin geliştirilmesine ara verilmesi çağrısında bulundu.

Geçen ay yayınlanan bir açık mektupta, Tesla'nın kurucusu Elon Musk ve Apple'ın kurucu ortağı Steve Wozniak da dahil olmak üzere bir dizi teknoloji lideri, teknolojinin " toplum ve insanlık için derin riskleri" nedeniyle yapay zekanın piyasaya sürülmesine ara verilmesi çağrısında bulundu .

İkincisi, devrim niteliğindeki AI sohbet robotu ChatGPT'nin devamı olan GPT-4'ün piyasaya sürülmesine yanıt olarak geldi.

GPT-4'ün Kaliforniya merkezli yaratıcısı OpenAI, yeni platformun, başvuranların ilk yüzde 10'unu alarak baro sınavını geçmek de dahil olmak üzere bazı alanlarda "insan seviyesinde performans" gösterebildiğini söyledi.

Geçen hafta İtalya, veri koruma gözlemcisinin toplu veri toplaması için "yasal bir dayanak" olmadığını söylemesinin ardından ChatGPT'yi yasaklayan ilk Batılı ülke oldu.

Avrupa Birliği yasa koyucuları, teknolojinin 27 ulustan oluşan blokta kullanımını düzenleyen düzenlemeleri müzakere ediyor.

Editör: Haber Merkezi