BM Güvenlik Konseyi Salı günü Gazze'de New York'ta acil bir oturumda yeniden toplandı; burada ABD, Cezayir'in Arap Devletleri adına öne sürdüğü, "tüm tarafların saygı duyması gereken acil insani ateşkes" talep eden bir kararı veto etti. 

Gazze'deki savaştan kaynaklanan Orta Doğu kriziyle ilgili son Konsey toplantısı, ABD'nin bir vetosu ve İngiltere'nin çekimser kalmasıyla sona erdi; Cezayir'in kararı ise ikonik at nalı masasının etrafındaki 15 üyeden 13'ünden destek aldı. .

İşte önemli noktalar:

ÖNE ÇIKANLAR

  • ABD, Cezayir'in Gazze'de derhal ateşkes talep eden karar taslağını iptal etmek için veto yetkisini kullanıyor ve Hamas'ı kınayan ama aynı zamanda geçici ateşkesi destekleyen rakip bir metin sunuyor
  • ABD'nin kendi taslağını Salı günü ilerleyen saatlerde yayınlaması bekleniyor, ancak haberler müzakerelerin hiç de kolay olmayacağını gösteriyor; hem Rusya hem de Çin, ABD'nin ateşkes kararlarına ilişkin üçüncü kez veto kullanmasına güçlü bir şekilde karşı çıkıyor.
  • Konsey üyeleri Gazze'de devam eden acılardan yakınıyor ve İsrail'in Refah'a olası askeri operasyonunu eleştiriyor
  • Cezayir büyükelçisi, kan dökülmesini sona erdirecek bir ateşkes için İsrail ve Hamas üzerindeki baskıyı en üst düzeye çıkarmak amacıyla "Konsey'in kapısını çalmaya" devam edeceğini söyledi
  • Gözlemci Filistin Devleti'nin büyükelçisi, "Bu veto, İsrail'i yükümlülüklerinden kurtarmaz" dedi
  • İsrail büyükelçisi, ateşkesin hem İsrailliler hem de sıradan Gazzeliler için "ölüm cezası" olacağını söyledi
  • Körfez İşbirliği Konseyi adına konuşan Katar büyükelçisi, heyetinin tüm rehinelerin serbest bırakılması, sivillerin korunması ve ateşkes sağlanmasına yönelik kolaylaştırıcı çabalara devam edeceğini söyledi.

Katar: Gazze 'dünyanın gördüğü en kötü insani felaket'

Körfez İşbirliği Konseyi adına konuşan  Katar Büyükelçisi Alya Ahmed Saif Al-Thani , BM'yi sorumluluklarını üstlenmeye ve İsrail'in Refah'ta askeri operasyon başlatma tehdidini kınamaya çağırdı.

Bir milyonu aşkın yerinden edilmiş kişi, kaçacak başka yeri olmadığı için oraya sığınıyor.

Dünyanın gördüğü en kötü insani felaketi yaşıyoruz” dedi.

"Ayrıca sivillerin zorla yerlerinden edilmesini kınıyoruz ve UNRWA'nın finansmanının askıya alınmasından üzüntü duyuyoruz " dedi.

Katar ise tüm rehinelerin serbest bırakılması, Gazze'deki sivillerin korunması ve ateşkesin sağlanması yönündeki kolaylaştırıcı çabalarını sürdürecek.

" Güvenlik Konseyi'nin Cezayir'in sunduğu kararı kabul etmemesini üzüntüyle karşılıyoruz " dedi.

İsrail: Ateşkes 'ölüm fermanı' olur

İsrail Büyükelçisi Gilad Erdan, Konseyin defalarca aynı kusurlu konu üzerinde toplandığını söyledi: ateşkes talebi. 

Kendisi, bu "gümüş kurşunun" yalnızca Hamas'ın hayatta kalmasını sağlayacağını ve İsrailliler ile Gazzeliler için bir "ölüm fermanı" olacağını söyledi. Hamas masumların kanını dökmeye devam edecek. Uluslararası Adalet Divanı ( UAD ), Güney Afrika'nın ateşkes uygulama girişimini haklı olarak reddetti.

Kendisi, "Ateşkes, yola tekme atmanın somut örneğidir" yaklaşımının, bebek katilleri ve tecavüzcülere dokunulmazlıktan başka bir şey sağlamayacağını, Hamas'ın yeniden toplanıp yeniden silahlanmasına olanak sağlayacağını söyledi.

'Hamas'ı Konsey Olarak Kınayın'

Canlı olarak Gazze'ye götürülen bir ailenin görüntülerini hatırlatarak Konsey'in neden onları bu bölgede bırakmak istediğini sordu. Taslak karar, kabul edilmesi halinde bu ailenin ve 100'den fazla kişinin esaret altında kalmasını sağlayacaktı.

Büyükelçi Erdan, Konseyin 7 Ekim'den bu yana bir kez bile Hamas'ı kınamadığını söyledi.

“Hamas'ı Konsey olarak kınayın; bunu rehinelerin iyiliği için yapın” dedi.

Aynı zamanda Lübnan konusunda "saat işliyor" diye devam etti ve Hizbullah'a ait bir insansız hava aracının İsrail'in derinliklerinde düşürüldüğünü hatırlattı. Kuzeydeki yaklaşık 100.000 İsrailli, İran'ın yardımıyla yerlerinden edildi. Husilerin Kızıldeniz'deki gemilere amansızca saldırdığını ve bölge çapındaki "terörist saldırganlığın" durması gerektiğini savundu.

'Hareketsizliğin içler acısı sonucu': Filistin

Filistin Devleti Büyükelçisi ve Daimi Gözlemcisi Riyad H. Mansour, Cezayir öncülüğündeki karar taslağının Konseye "kesinlikle" sunulduğunu, çünkü İsrail'in, uluslararası toplumun "neredeyse oybirliğiyle" ateşkes çağrılarına rağmen saldırısını sürdürdüğünü söyledi.

İsrail'e her türlü soykırım eylemini, soykırımı kışkırtmayı durdurmasını ve Gazze'de "her gün" ölümle, açlıkla ve defalarca zorla yerinden edilmeyle karşı karşıya kalan Filistin halkına insani yardım erişimini sağlamasını emreden UAD'nin geçici tedbirlerini hatırlattı.

“Mahkeme kararının ardından Konsey'e son konuşmamdan bu yana neredeyse üç hafta geçti; geçici önlemlerin uygulanmasını sağlamak ve Filistin halkını koruyacak ve onların hayatlarının daha fazla tahrip edilmesini önleyecek bir ateşkes sağlanması için harekete geçilmesi yönünde çağrıda bulundum. İsrail saldırısıdır” dedi.

“Ancak, itirazlarımız, üzücü bir şekilde boşuna gitti” diye ekledi, o günden bu yana geçiş ücretinin yaklaşık 30.000'e öldürülen 26.000 Filistinliden yükseldiğini - 69.000'den fazla yaralandı.

“Bu, İsrail'in sadece son 20 gün içinde kadın ve erkek olmak üzere yaklaşık 4.000 Filistinli çocuğu daha öldürdüğü anlamına geliyor. Bu, eylemsizliğin içler acısı bir sonucudur” dedi.

'Hayat yaşayan bir cehennem'

Bay Mansour, Filistin'in "benzeri görülmemiş" sayıda ülkeyle birlikte "Filistin halkı için hayatı cehenneme çeviren İsrail'in dokunulmazlığıyla yüzleşmek" için UAD'ye başvurduğunu söyledi.

Birlikte, "bu soykırım savaşı da dahil olmak üzere halkımızın çektiği tüm hastalıkların temel nedeni olan bu yasadışı sömürgeci işgale ve apartheid rejimine derhal ve tamamen son verilmesi" çağrısında bulunduklarını ifade eden yetkili, UAD'nin hem bu konuda hem de bu konuda hızlı bir şekilde harekete geçtiğini kaydetti. Güney Afrika tarafından ileri sürülen dava ve Genel Kurulun istişare görüşü talebi.

Güvenlik Konseyi'nin "nihayet ciddi görevlerini ne zaman üstleneceğini" ve dünyanın büyük çoğunluğunun görmek istediği ateşkesi talep etmek için harekete geçeceğini sorguladı.

"Bu karar taslağının vetosu sadece üzücü değil, aynı zamanda kesinlikle pervasız ve tehlikelidir; milyonlarca masum Filistinliyi daha anlatılmamış dehşetlere maruz bırakırken, en şok edici suçları işledikten sonra bile yine İsrail'i korur" dedi.

'Hiç yorulmayacağız, asla durmayacağız': Cezayir

Cezayir Büyükelçisi Benjama , taslağın ateşkes çağrısında bulunduğunu ancak Konseyin dünya halklarının çağrılarına ve isteklerine yanıt vermekte bir kez daha başarısız olduğunu söyledi.

Yetkili, bu başarısızlığın Konseyin yetkilerini ve uluslararası toplumu da yükümlülüklerinden kurtarmadığını söyledi.

Saldırganlığın sona ermesinin ve insani yardımın Gazze genelinde ihtiyaç sahibi herkese ulaşmasının tam zamanı olduğunu söyledi.

Mevcut durumun herkesin Filistin halkına koruma sağlamasını ve yaşadıkları tarihi adaletsizliğe son vermesini gerektirdiğini ifade etti.

Bölge halkı her zaman Güvenlik Konseyi'ne başvurdu ama Konsey onları bir kez daha hayal kırıklığına uğrattı.

"Bugün size mesajımız, uluslararası toplumun Filistinlilerin öldürülmesine son verilmesi çağrılarına derhal ateşkes çağrısı yaparak yanıt vermesi gerektiğidir" dedi. 

“Bu tür çağrıları engelleyen herkesin politikalarını ve hesaplarını gözden geçirmesi gerekiyor çünkü bugün yanlış kararların yarın bölgemize ve dünyamıza maliyeti olacaktır. Bunun bedeli şiddet ve istikrarsızlık olacaktır.”

Kapıyı çalmak

Cezayir'in, Arap dünyası, Müslüman ülkeler ve dünyanın özgür insanları adına, İsrail işgali tarafından hiçbir hesap sorulmadan öldürülen "binlerce masum insanın ruhundan güç alarak" yarın geri döneceğini söyledi.

"Cezayir, akan kanı durdurmak için bir kez daha Güvenlik Konseyi'nin kapısını çalacak" dedi. “Bu Konsey sorumluluğunu tam olarak üstlenene ve derhal ateşkes ilan edene kadar durmayacağız. Asla yorulmayacağız, asla durmayacağız” dedi.

Karar ABD tarafından veto edildi

Karar ABD'nin vetosu nedeniyle kabul edilemedi.

Londra Belediye Başkanı Sadık Khan, Sunak ve Biden'a Gazze çağrısı Londra Belediye Başkanı Sadık Khan, Sunak ve Biden'a Gazze çağrısı

Oylamada 13 lehte, 1 çekimser (Birleşik Krallık) oy kullanıldı ve ABD aleyhte oy kullandı.

Editör: Haber Merkezi