BM'nin Myanmar insan hakları uzmanı Çarşamba günü ABD'yi, ülkenin askeri yöneticilerine yönelik yaptırımları ana gelir kaynağı olan devlet petrol ve gaz kuruluşunu da kapsayacak şekilde daha da sıkılaştırmaya çağırdı.
ABD Kongresi'nin eski üyelerinden BM Özel Raportörü Tom Andrews da, Washington'un Myanmar içinde ve dışında cunta kurbanlarına en azından belirli düzeyde insani destek sağlamanın hayati önem taşıdığını söyledi.
Andrews, ABD Kongresi'nin Tom Lantos İnsan Hakları Komisyonu'nda yapılan bir duruşmada, aralarında ABD'nin de bulunduğu bazı bağışçıların Myanmar'dan kaçan Rohingya mültecilerine yönelik desteği azaltabileceği yönündeki haberlerden "alarma düştüğünü" söyledi ve Rohingya çocukları için gıda karnesi içeren bir Ortak Müdahale Planının hazırlandığını söyledi. Bangladeş'te bu yıl şimdiye kadar yalnızca yüzde 32 oranında fon sağlandı.
Andrews, Haziran ayında Myanmar Dış Ticaret Bankası ile Myanma Yatırım ve Ticaret Bankası'na yaptırım uyguladığı için Washington'a övgüde bulundu, ancak daha fazlasının yapılması gerektiğini söyledi.
Andrews, "Daha fazla yaptırım uygulamamız gerekiyor... ABD'yi Avrupa Birliği'ne katılmaya ve cuntanın en büyük gelir kaynağı olan Myanma Petrol ve Gaz İşletmesi'ne derhal yaptırım uygulamaya çağırıyorum" dedi.
Ordunun elindeki sivil ölümlerine atıfta bulunarak, "Parayı durdurabilirseniz, onların bu zulmü sürdürme yeteneklerini de kesebilirsiniz" dedi.
Andrews ayrıca Washington'u cuntanın silahlara erişimini engellemek için diğer ülkelerle birlikte çalışmaya çağırdı.
Geçtiğimiz ay Washington, Myanmar'a yönelik yaptırımlarını, cuntanın hava saldırıları gerçekleştirmek için kullandığı jet yakıtını tedarik etmesine yardımcı olan yabancı şirketleri veya bireyleri de kapsayacak şekilde genişletti ve ordunun 2021 darbesinde iktidara gelmesinden bu yana 3.900'den fazla sivili öldürdüğünü tahmin etti.
Ocak ayında ABD, Myanmar Petrol ve Gaz İşletmesi'nin genel müdürü ve genel müdür yardımcısını yaptırımlarla hedef aldı ancak hak gruplarının ve muhaliflerin ısrarlarına rağmen henüz firmaya karşı daha ileri gitmedi.
Myanmar askeri yetkilileri yaptırımların etkisini küçümsedi ve hava saldırılarının isyancıları hedef aldığını söyledi.
Andrews, Mayıs ayında yayınladığı bir raporda, Myanmar ordusunun darbeden bu yana en az 1 milyar dolar silah ve diğer malzeme ithal ettiğini belirterek, Rusya ve Çin'i muhalefeti ezme kampanyasına yardım etmeye çağırdı.