"Ben sizin yalan ve hilelerinizle baş edemedim, bu bana dert oldu. Ben de sizin önünüzde diz çökmedim, bu da size dert olsun” 

Seyid Rıza ve arkadaşları Usene Seyd, Fındıq Ağa, Hesen Ağa, Usene Sey Rızay, Ali Ağa, Hesene İvraime Qız’ın Elazığ Buğday Meydanı’nda idam edilmelerinin 85. yılında, Adana'da anıldı.

WhatsApp Image 2022-11-16 at 18.53.11

Adana Dersimliler Derneğinin çağrısıyla dernek binasında düzenlenen anmaya siyasi parti temsilcileri, Adana Alevi Platformunun üyeleri ve Dersimliler katıldı.

Adana Dersimliler Derneği Başkanı Yılmaz Zeroğlu konuşmasında; “Seyit Rıza, Usene Seyd, Fındıq Ağa, Hesen Ağa, Usene Sey Rızay, Ali Ağa, Hesene İvraime Qız 15 Kasım 1937 günü Elazığ Buğday Meydanı’nda idam edildiler” dedi.

WhatsApp Image 2022-11-16 at 18.51.52

Zeroğlu sözlerine şu şekilde devam etti; “Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin 4 Mayıs 1937 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla başlattığı Dersim Tertelesi’nde on binlerce insan öldürüldü, on binlercesi yurtlarından, tarihinden, kültüründen, inancından koparılarak Türk ve Müslüman toplumun içinde “zorunlu iskan”a tabi tutuldu. Kız çocukları ise Türk ve Müslüman yapılmak üzere köklerinden koparılarak kimsesizliğe mahkum edildi” dedi.

WhatsApp Image 2022-11-16 at 18.53.59

Yılmaz Zeroğlu szölerine şu şekilde devam etti; “Seyit Rıza idam sehpasında ‘Ben sizin yalan ve hilelerinizle baş edemedim bu bana dert oldu biz de size teslim olmadık bu da size dert olsun’ derken sehpayı kendi ayaklarıyla itmenin dik duruşunu gösterdi. Bize bugün düşen görev bundan sonraki süreçte bunların yaşanmaması adına Dersim adına mücadelemizi yükseltmektir” diye ifade etti.

WhatsApp Image 2022-11-16 at 18.52.38

Son olarak Zeroğlu; 4 Mayıs'ın Dersim 38 Tertelesi günü olarak kabul edilmesini ve Seyit Rıza ile arkadaşlarının mezar yerlerinin açıklanmasını istedi.

Daha sonra etkinliğe katılan kurum temsilcileri tarafından da günün anlamı üzerine konuşmalar gerçekleştirildi.

Editör: Güven BOĞA