Adana'da Emek ve Demokrasi Güçleri İnönü Parkında bir araya gelerek İstanbul Taksim'de yapılan bombalı saldırıyı protesto etti.

Bir çok kurum, sendika ve siyasi parti temsilcilerinin de katıldığı açıklamaya ilgi fazlaydı.

Katılımcı kurumlar adına basın açıklamasını İHD Adana Şube Başkanı Av. Yakup Ataş okudu.

Ataş; "13.11.2022 Günü İstanbul İstiklal caddesi üzerinde bulunan bir mağaza önüne konulan  bombalı bir paketin  patlaması sonucu,  yapılan resmi açıklamalara göre 6 kişi  yaşamını yitirmiş, 81 kişi de yaralanmıştır. Öncelikle Yaşamını yitirenlerin ailelerine başsağlığı, yaralılara acil şifalar diliyoruz. Bu saldırı sadece saldırı sırasında olay yerinde olanları değil bütün yurttaşları etkilemiştir. Bu acı hepimize aittir" dedi.  

Av. Yakup Ataş konuşmasına şu şekilde devam etti;

Bu saldırı Toplumsal barışa yapılmış bir saldırıdır. Hedefi her kim olursa olsun, saldırı kimden gelirse gelsin bu insanlık dışı saldırıyı kınıyoruz.

Pek çok kişinin ölümü ve yaralanması ile sonuçlanan Yaşam hakkı ihlali niteliğindeki bu saldırı ivedi ve etkili bir biçimde soruşturulmalıdır. Toplumun adalet ve hakikat beklentileri doğrultusunda hareket edilerek eylemin failleri tespit edilmeli ve olay tüm hakikati ile kamuoyu ile paylaşılmalıdır.

Ayrıca benzer olaylar sonrasında nefret söylemi kullanarak kişileri ve toplumun bir kesimini hedef gösterenlere ve olası hak ihlallerine karşı yetkilileri adli ve idari tedbir almaya çağırıyoruz. Yetkili kurum ve kişilerin böylesi zor zamanlarda yurttaşların temel haklarını korumaya, toplumsal barışın zarar görmemesi için de herkesi sorumlu davranmaya davet ediyoruz.

Yine Ülkede oluşması istenen kaos ortamına zemin oluşturacak her türlü şiddet ötekileştirme dili hızlıca terk edilerek, toplumsal uzlaşı ve diyalog, başta siyaset alanı olmak üzere tüm kesimlerce öne çıkarılmalıdır. Şiddet ve kaos ortamından beslenenlere bir kez daha söylemek istiyoruz. Eşitlik, özgürlük, demokrasi ve barış mücadelesi, yitirdiğimiz Yurttaşlarımızın bize en büyük emanetidir. Barış ve kardeşlik özlemimiz sizin karanlık ufuklarınızdan çok daha güçlüdür. Bugün daha güçlü bir şekilde bir aradayız. Adalet, barış ve dostluk özlemimizden asla vazgeçmeyeceğiz. Bütün entrikalarınıza rağmen bu ülkeye barış gelene kadar mücadele etmeye devam edeceğiz.

Ayrıca Saldırının hemen ardından,  Zafer Partisi Genel İdare Kurulu üyesi Adem Taşkaya’ya ait twitter hesabından Av. Jiyan Tosun’u hedef gösteren bir paylaşım yapılmış, bu paylaşım aynı kişi tarafından 3 dakika sonra kaldırılmasına rağmen, can güvenliğine yönelik  tehditler  İHD Eş Genel Başkanı Eren Keskin’i de içine alacak şekilde genişletilmiş ve artarak devam etmiştir. 

Sonrasında tehditlere dayanak yapılan  ilk paylaşımında Adem Taşkaya; “Taksimdeki hain saldırıyı yapan kişi Jiyan Tosun adında PKK’lı bir avukat.”  Demişken 14.11.2022 günü saat 11.54 de “Dün akşam olayın sıcaklığıyla saldırgana ait paylaşmış olduğum zanlının resmi doğru, bilgileri yanlışmış. Bu sebeple mağduriyet oluşmaması için paylaşımı 3 dakika sonra kaldırdım. Konu hukukidir”  şeklinde paylaşım yapmış, attığı ilk tweet ile yol açtığı ağır mağduriyetten doğan sorumluluğunu hafifletmeye çalışmıştır.

Hak savunucularına yönelik bu ciddi saldırı karşısında, ülkeyi yönetenleri takındıkları suskunluktan vazgeçmeye ve kamuoyuna açıklama yapmaya çağırıyoruz.

WhatsApp Image 2022-11-15 at 18.02.12

Diğer yandan saldırının ardından yayın yasağının getirilmesi, internet hızının düşürülmesi ve sosyal medyaya müdahale edilmesi ve sonuç olarak halkın haber alamaz hale gelmesi olayın etkisinin boyutlarını katlamış ve kaos duygusunu derinleştirmiştir.

Ülkeyi kaosa sürüklemek isteyenlerin 2015-2016 sürecinde başvurduğu yöntemlerin yeniden devreye sokulduğuna dair endişelerin artmasına neden olan bu bombalı saldırı ve ardından asılsız suç ithamları ile kişi ve grupların hedef haline getirilmesinin acı sonuçları hafızalarda tazeliğini korurken yaşanan bu olay; saldırı olayının aydınlatılmasını,  Avukat Jiyan Tosun ve Av. Eren Keskin’e yönelik asılsız ithamlar üzerinden büyütülen bu tehditlerin durdurulabilmesi için  acilen gerekli önlemlerin alınmasını gerektirmektedir.  Zafer Partisi Genel İdare Kurulu üyesi Adem Taşkaya ve telefon ile ya da  sosyal medya üzerinden ölüm tehdidi ve hakaretlerde bulunanların tespiti ile  gerekli soruşturma işlemlerinin başlatılması, olası fiziki saldırıların önlenmesi ve kamuoyunda oluşan yanlış algının düzeltilmesi için yetkilileri göreve davet ediyor,  İçişleri Bakanlığı ve İstanbul Valiliği’ni konu hakkında kamuoyuna  açıklama yapmaya çağırıyoruz.

Yetkili kurum ve kişileri,  böylesi zor zamanlarda yurttaşların temel haklarını korumaya, toplumsal barışın zarar görmemesi için de herkesi sorumlu davranmaya davet ediyoruz.

WhatsApp Image 2022-11-15 at 18.02.18

Son olarak Taksim  katliamı insanlığa karşı işlenen ağır bir suçtur. Dolayısıyla bu suç faillerinin ve destekçilerinin hangi ülke vatandaşı olursa olsun Türkiye mahkemeleri önüne çıkarılması insanlık vicdanının ve ceza kanununun gereğidir. Bu nedenle savcıların en etkili şekilde soruşturma yürüterek failleri tespit etmesi ve bu faillere yardım eden kişileri hep birlikte yargı önüne çıkarması gerekmektedir.

Er ya da geç, sorumlular cezalandırılacak; emek kazanacak, demokrasi kazanacak, barış kazanacak! 15.11.2022

ADANA EMEK VE DEMOKRASİ GÜÇLERİ

Editör: Haber Merkezi