Adana KHK Platformu; “Uluslararası Mahkemelerin Sonuçlarının Sonucu Değil, Başta OHAL Komisyonu, KHK’larla İlgili Yetkili İdari Mahkemeler, İstinaf Mahkemeleri, Danıştay Ve Anayasa Mahkemeleri Ellerinde Ki Dosyaları İnsan Hakları Ve Hukuk Çerçevesinde Sonlandırmalı Mağduriyet Giderilmelidir.”

ADANA KHK PLATFORMU adına MÜNİR KORKMAZ; "KHK İLE İHRAÇLARIN ALTI YILI GERİDE KALMIŞKEN ONBİNLERCE İNSAN UMUTLA İŞE İADE EDİLMEYİ BEKLİYOR" dedi,

Eğitim Sen Adana Şube Binasında gerçekleştirilen basın açıklamasına KHK'lılar, KESK'e bağlı sendikaların temsilcileri, önceki dönem CHP Milletvekili İbrahim Özdiş ve Emek Partisinden doğru katılım sağlandı.

Münir Korkmaz tarafından okunan basın açıklamasının ardından sırasıyla KESK Dönem Sözcüsü Fatma Sarıoğuz Güney, CHP'li İbrahim Özdiş, EMEP'den Halil İmrek, KHK Mağduru Tahsin Uysal birer konuşma gerçekleştirdi.

WhatsApp Image 2022-11-24 at 18.33.31

Korkmaz açıklamasına şu şekilde devam etti;

Sevgili arkadaşlar, değerli basın mensupları;

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Komitesi, Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile ihraç edilen ve ‘terör örgütü üyeliği’ suçlamasıyla 7 yıl 6 ay hapis cezasına mahkûm edilen Mukadder Alakuş’un başvurusunda karar verdi.

Komite, ByLock yüklediği, Bank Asya hesabına para yatırdığı gerekçesiyle Alakuş’a ceza verilmesini ‘Suç ve Cezaların Kanuniliği’ ilkesine aykırı olduğuna hükmetti. BM’nin bu kararı Türkçeye çevrildikten sonra Anayasa Mahkemesi’ne sunulacak ve Alakuş’un tahliyesi talep edilecek.

Değerli basın mensupları;

Bugün 24 Kasım, öğretmenler açısından önemli ve duygusal bir gün. Öğretmenlerin bazıları için 5 Ekim Dünya Öğretmenler Günü baz alınırken bazı öğretmen arkadaşlar ise 24 Kasım’ı dikkate almaktadırlar. Her iki düşünceye de saygılıyız.

Bugün biz KHK’lı öğretmenler açısından da önemli bir gün. Okullarda çocuklarımızla duygusal anları belki de en yoğun yaşadığımız bugünü ellerimizden aldılar.

Bizi okullarımızdan, öğrencilerimizden kopardılar. Ama bizler son olarak Birleşmiş Milletlerin de dikkat çektiği bir konudan kaynaklı umutluyuz. Umudumuzu hiçbir zaman yitirmedik.

WhatsApp Image 2022-11-24 at 18.34.33

OHAL KURALLARI VE KURUMLARI DEVAM EDİYOR

Anayasa’yı hiçe sayan Komisyon, hak arama hürriyeti önünde ciddi ve yapısal bir engel oluşturma işlevini sürdürüyor. OHAL, hukuken sonlanmış görünse de onun yarattığı kurallar ve kurumların varlıkları işlevselliğini devam ettiriyor.

"OHAL KHK’leri, olağan hukuk düzenine ilişkin köklü değişiklikler için araç olarak kullanıldı. OHAL KHK’leri ile; 125.678’i kamu görevinden çıkarma olmak üzere, toplam 131.922 tedbir işlemi gerçekleştirildi. İnsanların pasaportlarına el konuldu, çalışma haklarını kullanmaları engellendi. Mağdurların mahkemeye erişim ve savunma hakları ellerinden alınarak, hak ihlalleri sürekli kılındı. 23/01/2017 tarihli 685 sayılı “Olağanüstü Hal İşlemleri İnceleme Komisyonu Kurulması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname” ile, tek başvuru yolu olarak oluşturulan OHAL Komisyonu’nun faaliyet süresinin yalnızca bir yılı OHAL dönemine denk gelmiş ve bu kurum 4,5 yıldır varlığını sürdürmektedir. Kaldı ki Anayasa dışı bu Komisyonu’nun daha ne kadar çalışmaya devam edeceği de bilinmemektedir."

ANAYASAYI SİSTEMATİK ŞEKİLDE İHLAL EDİYORLAR

Hakkında hiçbir soruşturma veya kovuşturma olmayan ya da hakkında takipsizlik veya beraat kararı verilen birçok insanın, doğal hâkim ilkesine aykırı şekilde kurulmuş olan ve kararlarını hangi objektif hukuk ölçütlerine göre aldığı anlaşılamayan Komisyon’dan ret yanıtı aldığını bilinmektedir. Ayrıca, KHK ek listelerine eklenmelerine sebep olmuş iddialar açısından mahkeme önünde aklanmış olan insanların, bu duruma rağmen hangi gerekçelerle kamu görevine iade edilmediklerinin Komisyon kararlarından anlaşılamadığını; bu kararların, hukuki dayanak, gerekçe ve usul açılarından anayasal hukuk devleti ilkesinin sistematik ve açık ihlalini oluşturduğu bir gerçekliktir.

Sözlerimi KHK’lı vekil Sayın İbrahim Kabaoğlu hocamızın bir sözü ile noktalamak istiyorum; “KHK’ler dünya hukuk tarihinin en büyük toplu kıyımıdır”

Biz İnanıyoruz Ki, 2023 Yılı Tüm KHK’lıların İşlerine Döndüğü Yıl Olacak.

Biz İnanıyoruz Ki Cumhuriyetin İkinci Yüzyılında Ülkemiz, KHK Ayıbından Kurtulmuş Olacak.

KHK’lar Gidecek Biz Kalacağız

Editör: Haber Merkezi