Prof. Dr. Naci Görür; "Bu bölge oldukça hareketli ve sık sık küçük depremler üretiyor. Bir kaç saat önce de aynı bölgede 4,8 deprem olmuştu. Dikkatli olmak gerekir"

Ekran görüntüsü 2023-05-22 072359AFAD, 6 Şubat'ta gerçekleşen iki depremin büyüklüklerini 7.7 ve 7.6, derinliklerini ise 8,6 ve 7 km olarak açıkladı. ABD Jeoloji Ajansı (USGS) verilerine göre ise 6 Şubat’ta ilk depremin gerçekleştiği 04.17’den itibaren 11 saat içinde en küçüğü 5.7 olmak üzere yedi farklı büyük ve orta-büyük deprem gerçekleşmiştir. Dolayısıyla özellikle ilk gün başta olmak üzere bölgede büyük bir deprem zincirinden bahsetmek mümkün. Buna göre ilk deprem 7.8 büyüklüğünde, yaklaşık 17,9 kilometre derinliğinde ve saat 04.17’de gerçekleşti. Bu ilk ve en büyük depremin ardından yalnızca 11 dakika sonra ise yine ilk depreme oldukça yakın bir yerde 6.7 büyüklüğünde yeni bir deprem oldu. Bölgedeki yıkımın önemli bir kısmı da bu ilk iki depremin ardından gerçekleşti. Nispeten küçük büyüklükte birçok artçı deprem süreç içerisinde gerçekleşirken ikinci büyük deprem, 13.24’te, yerin 10 kilometre derinliğinde ve 7.5 büyüklüğünde yaşandı.

Ekran görüntüsü 2023-05-22 073718

Bu depremin yalnızca iki dakika sonrasında Malatya merkez üslü 6.0, yine bu depreme çok yakın bir bölgede 25 dakika içerisinde 5.8 ve 5.7 büyüklüğünde iki deprem daha meydana geldi. Son olarak da Maraş-Göksun’da saat 15.02’de, 6.0 büyüklüğünde bir deprem daha gerçekleşti.

Bunların dışında depremlerin şiddetleri de oldukça dikkat çekici. Kabaca depremin yeryüzündeki etkisinin yoğunluğu şeklinde tanımlanabilecek “şiddet” kavramı, insanlar tarafından depremin hissedilen esas kısmıdır.

6 Şubat’ta gerçekleşen depremde Anadolu ve Arap levhaları Batı ve Doğu’ya doğru hareket etmiştir.

6 Şubat depremlerini öncekilerden farklılaştıran temel özelliği, daha yıkıcı ve etki alanının çok geniş olmasıdır. Bunun ana sebebi ise depremin tipi başta olmak üzere sahip olduğu istisnai özelliklerdir.

Söz konusu veriler göstermektedir ki 6 Şubat depremleri, hem kısa aralıklarla iki büyük ve şiddetli depremin 9 saat aralıklarla yaşanması hem de tipi sebebiyle oldukça istisnai bir hüviyete sahiptir. Bu duruma ulusal ve uluslararası uzmanlar da ayrıca dikkat çekmektedir. Örneğin jeolog Naci Görür, 9 saat aralıkla iki büyük ve şiddetli bir depremin özellikle bu tipte yaşanmasını, teorik olarak mümkün ancak ender görülen bir durum olarak değerlendirmektedir. Yine ABD’li sismolog Harold Tobin, aletli sismolojik ölçümlerin başladığı 20. yüzyıldan beri 24 saat içerisinde gerçekleşen bu denli iki büyük depremin bir ilk olduğunu söylemektedir. Jeofizik Uzmanı Paul Martin Mai de 6 Şubat’ta gerçekleşen depremlerin 400 kilometrelik bir uzunlukta etki oluşturduğuna dikkat çekmektedir.

Adana'da Aynı Gün 5 Deprem!

Adana'da aynı gün ve farklı saatlerde 5 ayrı deprem gerçekleşti. Gerçekleşen depremler; 3.5, 4.9, 3.7, 3.7, ve son olarak 4.0 büyüklüğünde.

Ekran görüntüsü 2023-05-22 064620

ADANA DEPREM YÖNÜNDEN GERÇEKTEN TEHDİT ALTINDA MI?

Adana ve Kahramanmaraş'ta meydana gelen son depremlerin ardından Jeolog Prof. Dr. Naci Görür, sosyal medya hesabı üzerinden Adana'ya dikkat çekti. Açıklamalar sonrasında Adana deprem risk durumu araştırmaları hız kazandı. Adana'da meydana gelen küçük çaplı sarsıntıların büyük depremleri tetikleme durumu merak konusu olurken konuyla ilgili güncel bilgileri haberimizde derledik. İşte, uzman isimden Adana değerlendirmesi...

Jeolog Prof. Dr. Naci Görür, sosyal medya hesabından Adana ile ilgili şu değerlendirmelerde bulunmuştu:

"Yağmurlu-Göksun-K. Maraşta 5,1 ve 4,1 depremler oldu. Daha önceki tweetlerimizde de belirttiğimiz gibi, bu depremler 6 Şubat Gaziantep ve K. Maraş depremlerinden sonra Sürgü fayının Göksun civarındaki en batı ucunda meydana geldi. Stres transferi nedeniyle muhtemelen Göksun'dan Adana havzasına inen faylar üzerinde hareketlenmeler beklenebilir. Geçmiş olsun."

"SORGUN FAYI KIRILMADI"

Jeolog Prof. Dr. Naci Görür'ün önceki değerlendirmeleri ise şu şekildeydi:

K.Maraş'ta 7.5 deprem üreten Sürgü fayı kırıldı ama onun batı-güneybatı uzanımı olan Sorgun fayı kırılmadı. Bu fay Adana havzasına dallanarak devam ediyor. Maraş, Yumurtalık, Osmaniye ve Ceyhan yörelerinde DAF’ın kolları var.

"STRES TRANSFER ETMİŞ OLABİLİR"

Bu kollar üzerine Maraş ve Gaziantep depremleri stres transfer etmiş olabilir diye yönetimleri uyardık. Amaç doğru şeyler yapmak, yerleşim yerlerimizi deprem dirençli yapmak. Bilim durum ne ise onu söyler, istediğimizi, hoşumuza gideni değil."

"Aksaağaç-Saimbeyli yöresinde 4,8 deprem oldu. Daha önce küçük depremler olan Hacıkodal, Karakuyu gibi lokasyonlara yakın. Doğu Anadolu ve Sarız Faylarının Adana Havzasına saçaklanarak indiği bölgede.

Hacıkodal-Göksun/K. Maraş yöresinde 4,0 deprem oldu. Bu bölge oldukça hareketli ve sık sık küçük depremler üretiyor. Bir kaç saat önce de aynı bölgede 4,8 deprem olmuştu. Dikkatli olmak gerekir" dedi.

SAVRUN'DAN AŞAĞI YÖNLÜ OLUŞABİLECEK STRESE DİKKAT

Prof. Dr. Ulvi Can Ünlügenç, 4.0 ve 4.4 büyüklüğündeki depremlerin Kahramanmaraş merkezli meydana gelen 7.7 ile 7.6'lık büyük depremlerin artçısı olduğunu, Adana merkezli yaşanabilecek herhangi bir depremin öncüsü olmadığını vurguladı.

Saimbeyli'de yaşanan depremlerin ise Sürgü-Çardak- Göksun fayının döngü yaptığı uç, burun kısımda meydana geldiğini kaydeden Prof. Dr. Ünlügenç, şöyle konuştu: "Bu da beklenen artçılardandır. Zaman içerisinde bölgemizde bu tür depremleri yaşayacağız. Ama Savrun fayı üzerinden aşağı doğru bir stres uzanımının oluşup oluşmayacağını inceleyeceğiz. Savrun Fayı doğrultu bileşeni olan normal bir fay konumunda olup güneybatıda uzanacağı kesim Kozan Fayı olacaktır. Kozan Fayı da Kozan bölgesinden Çukurova bölgesinin kuzey taraflarından Çatalan Barajı'nın kuzeyinden kuzey-doğu, güney-batı uzanımlı olarak Tarsus'a doğru uzanan doğrultu atım bileşenli normal bir fayımız olup, uzun bir süredir hareketsiz durumda görünüyor. Zaman zaman o fay zonu üzerinde 2.5, 2.7'lik artçıları da gözlemleyebilmekteyiz. Bölgede son zamanlarda 4 ve üzerinde büyüklükte depremler meydana geldi. Gelecek zamanlarda hem bunların sayıları hem de büyüklükleri giderek düşecektir” dedi.

Editör: Haber Merkezi