Bu hafta tanıtılan yeni kural, kadınları, erkek refakatçi olmadan seyahat etmelerinin zaten yasaklandığı ve evden çıktıklarında başörtüsü veya burka giymeye zorlandığı sürekli daralan bir kamusal alandan daha da sıkıyor.

Genç kızlar için okullar da ülkenin çoğunda bir yıldan fazla bir süredir kapatıldı.

Ahlaksızlığın Önlenmesi ve Erdemin Teşviki Bakanlığı sözcüsü Mohammad Akif Sadeq Mohajir, "Son 15 aydır, bunu düzenlemek ve düzenlemek için elimizden gelenin en iyisini yaptık - ve hatta günleri belirledik" dedi.

AFP'ye Çarşamba günü geç saatlerde verdiği demeçte, "Ama yine de, bazı yerlerde - aslında, birçok yerde söylemeliyiz - kurallar ihlal edildi" dedi.

"Kadın ve erkek karıştırıldı, tesettür görülmedi, bu yüzden şimdilik karar verildi."

Haber, tesislerin geliştirilmesine büyük yatırım yapan kadınlar ve park işletmecileri tarafından dehşetle karşılandı.

Sadece Wahida olarak tanımlanmak isteyen bir anne, bir parkın penceresinden çocuklarını bir parkta oynarken izlerken, "Okul yok, iş yok... en azından eğlenecek bir yerimiz olmalı" dedi.

AFP'ye verdiği demeçte, "Bütün gün evde olmaktan sıkıldık ve bıktık, zihinlerimiz yorgun" dedi.

Yan masada ise üniversitede İslam hukuku okuyan 21 yaşındaki Raihana, günü kız kardeşleriyle geçirmek için parka geldikten sonra yaşadığı hayal kırıklığını paylaştı.

"Çok heyecanlandık... evde kalmaktan bıktık" dedi.

"Açıkçası İslam'da dışarı çıkıp parkları gezmek caizdir. Kendi ülkenizde özgürlüğünüz yoksa burada yaşamak ne anlama geliyor?"

'Boş atraksiyonlar' -

Birkaç kilometre ötede, şehrin muhteşem manzarasını sunan Zazai Parkı'ndaki Dönme Dolap ve diğer araçların çoğu, iş olmaması nedeniyle aniden durdu.

Bu haftaki yasaktan önce, kadınların çocuklarını aile toplantıları için getirdiği günlerde yüzlerce ziyaretçiyi ağırlayabiliyordu.

Cuma günleri ve resmi tatillerde, şehirdeki birkaç cazibe merkezinden biri olan parka daha da fazla kişi akın ederdi.

Kabil'in eteklerindeki Habibullah Zazai Parkı'ndaki yolculukların çoğu, iş olmaması nedeniyle aniden durdu

Kabil'in eteklerindeki Habibullah Zazai Parkı'ndaki araçların çoğu, iş eksikliği nedeniyle aniden durdu Wakil KOHSAR AFP

Çarşamba günü, sadece bir avuç adam kompleksin içinde kayıtsızca dolaşıyordu.

Kompleksin ortak geliştiricisi Habib Jan Zazai, 11 milyon dolar akıttığı ve 250'den fazla kişinin çalıştığı bir işi kapatmak zorunda kalabileceğinden korkuyor.

AFP'ye verdiği demeçte, "Kadınlar olmadan çocuklar yalnız gelmeyecek" dedi.

Bakan, bu tür emirlerin yurtdışında yaşayan yabancıların veya Afganların yatırımlarını caydıracağı ve gelir tahsilatını etkileyeceği konusunda uyardı.

"Devlet vergilerle yönetilir. Bir yatırımcı vergi ödemiyorsa nasıl yönetebilir?"

20 yaşındaki Muhammed Tamim, bir medresede öğretmenlik yaptığı Kandahar'dan yaptığı ziyarette parkta çay yudumlarken yasağı "kötü haber" olarak nitelendirdi.

“Her insanın psikolojik olarak eğlendirilmeye ihtiyacı vardır” dedi.

"Müslümanların eğlendirilmeye ihtiyacı var - özellikle 20 yıllık savaştan sonra."

Editör: Haber Merkezi