Dünya Sağlık Örgütü'ne göre, ruh sağlığı sorunları Afrika bölgesinde 1990'da 53 milyondan 116 milyon insanı etkiliyor.

Bu endişe verici istatistiği tersine çevirmek için, BM sağlık kuruluşu DSÖ Perşembe günü, intiharla ilişkili risk faktörlerinin yüzde 11'ini oluşturduğuna inanılan akıl sağlığı hastalığı hakkında farkındalığı artırmak için bir sosyal medya kampanyası başlattı.

İntiharı önlemenin ulusal sağlık programlarında “nadiren bir öncelik” olduğunu sürdüren DSÖ Afrika Bölge Direktörü Dr. Matshidiso Moeti , “İntihar yoluyla her ölüm bir trajedidir” dedi.

10 Ekim Dünya Ruh Sağlığı Günü öncesinde, “Afrika'nın artan kronik hastalık yükü ve intihara katkıda bulunabilecek zihinsel bozukluklar gibi bulaşıcı olmayan durumlarla mücadele etmek için önemli bir yatırım” çağrısında bulundu.

Ruh sağlığı sorunları ikiye katlanıyor

Dünya Sağlık Örgütü'ne göre, ruh sağlığı sorunları Afrika bölgesinde 1990'da 53 milyondan 116 milyon insanı etkiliyor.

Kıta ayrıca dünyada intihar için ilk 10 ülkeden altısına sahipken, ajans ayrıca Afrika'daki her intihar için tahmini 20 intihar girişimi olduğunu kaydetti.

Bütçe kısıtlamaları

DSÖ , sorunun aciliyetine rağmen, Afrika hükümetlerinin ruh sağlığı sorunlarını tedavi etmek için kişi başına 50 ABD sentinden daha azını ayırdığını söylüyor. Bu, 2017'dekinden beş kat daha fazla, ancak düşük gelirli ülkeler için kişi başına önerilen 2 doların hala çok altında.

Ek olarak, ruh sağlığı hizmetlerinin genellikle ulusal sağlık sigortası planlarına dahil edilmediğini belirten DSÖ, Afrika'da her 500.000 nüfusa yalnızca bir psikiyatrist düştüğünü belirtti.

Bu, WHO tavsiyesinin 100 katı altındadır. Ek olarak, ruh sağlığı çalışanları çoğunlukla kentsel alanlarda çalışmakta ve çoğu zaman kırsal toplulukları desteksiz bırakmaktadır.

“Akıl sağlığı, sağlıklı sağlık ve esenliğin ayrılmaz bir parçasıdır, ancak bölgemizde ruh sağlığı sorunları için yardıma ihtiyaç duyan çok sayıda insan bunu alamıyor. Radikal değişim zamanı ” dedi Dr Moeti. "Afrika bölgesinde ruh sağlığını bir halk sağlığı önceliği haline getirmek için ülkelerin devam eden çabaları güçlendirilmeli ve genişletilmelidir."

Eldeki yardım

DSÖ, ülkeleri Afrika'daki ruh sağlığı hizmetlerini hızlandırma çabalarında zaten desteklemektedir.

Buna Zimbabwe'de kaliteyi ve ruh sağlığı hizmetlerine erişimi artırmak için eğitim alan birinci basamak sağlık çalışanları için yardım da dahildir.

Kenya, Uganda ve Zimbabwe'de, ruh sağlığı hizmetlerine yönelik yatırım ihtiyaçlarıyla ilgili bir anket tamamlandı ve ihtiyaç duyulan kaynakları güvence altına almak için şu anda savunuculuk çalışmaları sürüyor.

DSÖ ayrıca, etkili müdahale önlemleri geliştirmeye yönelik ilk adım olarak Ulusal intihar durum analizi ile Cabo Verde ve Fildişi Sahili'ni desteklemektedir.

Ağustos 2022'de Afrika sağlık bakanları, bir DSÖ bölgesel konferansında ruh sağlığı bakımını güçlendirmek için yeni bir strateji üzerinde anlaştılar. Kararlaştırdıkları 2030 hedefleri, kıtadaki tüm ülkeleri ruh sağlığı konusunda bir politika veya mevzuata sahip olmaya çağırdı; Ülkelerin yüzde 60'ının politikayı uygulaması, ülkelerin yüzde 95'inin temel ruh sağlığı göstergelerini izlemesi ve raporlaması ve ülkelerin yüzde 80'inin ruh sağlığı hizmetlerine bütçe ayırması.

Editör: Güven BOĞA