AI VE GAZETECİLİK

ChatGPT ve benzeri sohbet botlarının piyasaya sürülmesiyle, yapay zeka (AI) teknolojilerinin gerçek gazetecilerin ve medya çalışanlarının yerini alabileceği iddialarını reddeden çok sayıda makale görüldü. Birçok uzman, medya endüstrisindeki benzer tarihsel gelişmeler gibi, AI teknolojilerinin de gazetecilerin ve medya çalışanlarının çalışmalarını kolayca tamamlayabileceği ve hatta iyileştirebileceği görüşündedir . Bununla birlikte, AI'nın medya endüstrisinin karşı karşıya olduğu mevcut sorunları besleme potansiyeli önemsiz değildir. Pakistan'da ve Güney Asya'da yapay zeka, yeni bir yanlış bilgi ve dezenformasyon dalgasını serbest bırakmakla tehdit ediyor , çünkü gelişen üretim motorları en medya okuryazarı olanlara bile meydan okumaya ve onları yanıltmaya hazırlanıyor. Bu, eski ABD Başkanı Donald Trump'ın New York Polis Departmanı tarafından şiddetli bir şekilde gözaltına alınmasının hiper gerçekçi AI nesilleri ve büyük boy bir şişme ceket giyen Papa Francis'in fotoğraflarının geniş çapta dolaşarak sosyal medyada kullanıcıları kandırmasıyla , bu ay dünya çapında görüldü. Benzer olaylar, yapay zeka nesillerini kullanarak mevcut gerilimleri körüklemenin yanlış bilgi kaynaklı şiddetle mücadele eden ülkelerde tehlikeli bir emsal teşkil ettiği Hindistan'da da gözlemlendi .

Medya endüstrisindeki geçiş kötü bir şekilde ele alınırsa, bir başka önemli risk de büyük ölçekli iş kayıpları şeklinde ortaya çıkabilir. Kore Cumhuriyeti ve Çin'de, yapay zeka tarafından üretilen haber spikerlerinin televizyonda tanıtılması , insan haber okuyucuları için işlerin kaybedildiğini gördü. Analitik ve araştırma şirketi Graphika tarafından Şubat ayında yayınlanan bir raporda, Çin devlet bağlantılı etki operasyonu Spamoflage tarafından 'Wolf News' takma adı altında sosyal medya üzerinden dağıtılan yapay zeka tarafından üretilen birkaç haber bulundu . Asya-Pasifik medya endüstrisi için gelecekte AI'nın rolü belirsizdir; Gerekli olan şey, gerçekleri kontrol etmeye ve yanlış bilgilerle mücadeleye daha fazla vurgu yapmaktır. Rolü ne olursa olsun, haber kuruluşları yapay zeka teknolojilerinden yararlanmak istiyorsa, gazetecilerin ve medya çalışanlarının koşulları ve istihdamı güvence altına alınmalıdır.

Ekran görüntüsü 2023-04-01 071912

AI 'devrimi' gazeteciliği nasıl sarsıyor?

Uzmanlar, AI'nın gazetecilerin yerini tamamen alıp almayacağı konusunda ikiye bölünmüş durumda, ancak genel olarak daha sıradan görevlerin yerine getirilmesini bekliyor.

Gazeteciler geçen yıl parlak yeni yapay zeka sohbet robotu ChatGPT'den sütunlarını yazmasını isteyerek eğlendiler ve çoğu, botun işlerini alacak kadar iyi olmadığı sonucuna vardı.

Ancak birçok yorumcu, gazeteciliğin, içerik üreten algoritmalar ve yapay zeka araçlarında ustalığın önemli bir savaş alanı olacağı bir devrimin eşiğinde olduğuna inanıyor.

Teknoloji haber sitesi CNET, geçen yıl bazı listelerini yazmak için sessizce bir yapay zeka programı devreye aldığında belki de ileriye giden yolu müjdeledi.

Daha sonra, başka bir haber sitesi botun bazıları ciddi hatalar yaptığını fark ettikten sonra birkaç düzeltme yapmak zorunda kaldı.

Ancak CNET'in ana şirketi daha sonra yazı işleri personelinin de dahil olduğu işten çıkarmaları duyurdu - ancak yöneticiler işten çıkarmaların arkasında yapay zekanın olduğunu yalanladı.

Diğer gazetelerin yanı sıra Politico ve Alman tabloid Bild'in sahibi Alman yayıncılık devi Axel Springer daha az çekingen davranıyor.

Grubun patronu Mathias Doepfner geçen ay personele "Yapay zeka, bağımsız gazeteciliği her zamankinden daha iyi hale getirme veya basitçe onun yerini alma potansiyeline sahip" dedi.

ChatGPT gibi botları endüstri için bir "devrim" olarak selamlayarak, üretim ve redaksiyonda "önemli düşüşler" görecek bir yeniden yapılanmayı duyurdu.

Her iki şirket de yapay zekayı gazetecileri desteklemek için bir araç olarak kullanıyor ve sektördeki son gelişmelere işaret edebiliyor.

'Yüceltilmiş kelime işlemci'

Son on yılda, medya kuruluşları, ekonomik verilerdeki kalıpları aramak veya şirket sonuçlarını raporlamak gibi rutin işler için otomasyonu giderek daha fazla kullanıyor.

Çevrimiçi varlığa sahip satış noktaları, Google veya Facebook algoritmaları tarafından tercih edilmek ve çoğu gözbebeği tarafından görülen bir hikaye elde etmek için bir başlıkta anahtar kelimeler kullanmayı içeren "arama motoru optimizasyonu" konusunda takıntılı.

Ve bazıları, hangi hikayelerin izleyicileri için en iyi sonucu verdiğini görmek ve içerik ile reklamları daha iyi hedeflemelerine izin vermek için kendi algoritmalarını geliştirdiler - Google ve Facebook'u küresel devlere dönüştüren aynı araçlar.

"Medya Yönetimi ve Yapay Zeka" kitabının yazarı Alex Connock, bu yapay zeka araçlarında ustalaşmanın, önümüzdeki yıllarda hangi medya şirketlerinin hayatta kalacağına ve hangilerinin başarısız olacağına karar vermeye yardımcı olacağını söylüyor.

Ve içerik oluşturma araçlarının kullanılması bazı insanların işlerini kaybetmesine neden olacak, dedi, ancak analitik veya üst düzey raporlama alanlarında değil.

"Gazeteciliğin daha mekanik sonunun - spor raporları, finansal sonuçlar - özel durumunda, AI araçlarının insan teslimatının yerini aldığını ve muhtemelen giderek daha fazla yerini alacağını düşünüyorum" dedi.

Tüm analistler bu noktada hemfikir değil.

Örneğin Oxford Üniversitesi'nden Mike Wooldridge, ChatGPT'nin daha çok "yüceltilmiş bir kelime işlemci" olduğunu ve gazetecilerin endişelenmemesi gerektiğini düşünüyor.

Science Media Center tarafından düzenlenen yakın tarihli bir etkinlikte "Bu teknoloji, elektronik tabloların matematikçilerin yerini alması gibi gazetecilerin yerini alacak - başka bir deyişle, olacağını sanmıyorum" dedi.

Yine de, onu Connock ile aynı sayfaya koyarak, sıradan görevlerin değiştirilebileceğini öne sürdü.

'Robotları test edin'

Fransız gazeteciler Jean Rognetta ve Maurice de Rambuteau, yapay zekanın görevi gazetecilerin elinden almaya ne kadar hazır olduğu sorusunu daha da derinleştiriyor.

AI araçları kullanılarak yazılmış ve resimlenmiş "Qant" adlı bir haber bülteni yayınlıyorlar.

Geçen ay, Las Vegas'taki CES teknoloji gösterisinin ana trendlerini ayrıntılarıyla anlatan, yapay zeka tarafından yazılmış 250 sayfalık bir raporu gösterdiler.

Rognetta, "sınırlarını zorlamak için robotları test etmek" istediklerini söyledi.

Hızla sınırı buldular.

Yapay zeka, CES'teki ana eğilimleri belirlemekte zorlandı ve bir gazeteciye yakışır bir özet üretemedi. Ayrıca Wikipedia'dan toptan çaldı.

Yazarlar, süreci devam ettirmek için sürekli müdahale etmeleri gerektiğini fark ettiler, bu nedenle programlar biraz zaman kazandırsa da henüz gerçek gazetecilerin yerini almaya uygun değildi.

Rognetta, gazetecilerin "büyük teknolojik değişim sendromundan muzdaripler, ancak buna inanmıyorum" dedi.

"Robotlar tek başlarına makale üretemezler. Gazetecilik işinin hala devredilemeyecek bir kısmı var."

Editör: Haber Merkezi