Almanya futbol federasyonu, ülkenin en büyük süpermarket zincirlerinden birinin ticari bağlarını kesme yönündeki küçük düşürücü kararıyla karşı karşıya kaldığı için Dünya Kupası'nda OneLove gökkuşağı kolluklarını yasaklayan Fifa'ya karşı yasal adımlar atmayı planladığını söyledi.

DFB , dünya futbol yönetim kurulunun takım kaptanlarına sarı kart verme tehdidinin ardından Katar'daki oyuncuların çeşitlilik ve katılımı teşvik eden kol bantlarını takmasına izin vermeyi reddetti , ancak ilk sponsor olan süpermarket zinciri REWE de dahil olmak üzere hızlı bir tepkiyle karşılaştı. kararı protesto etmek için reklam kampanyasını bırakacağını söylediği için doğrudan harekete geçmek.

DFB'nin sözcüsü Stefan Simon, tabloid Bild'e, kararın yasal geçerliliği konusunda Lozan'daki uluslararası spor mahkemesi CAS'ta dava açtığını doğruladı.

FIFA, çeşitlilik ve insan hakları sembollerini kullanmamızı yasakladı. Yasağın, tam olarak ne anlama geldiğini somutlaştırmadan, spor yaptırımlarının (doğasında) büyük cezalarla bağlantılı olacağını söyledi. DFB, FIFA'nın prosedürünün gerçekten meşru olup olmadığını açıklığa kavuşturmak istiyor" dedi.

Simon, DFB'nin Almanya'nın İspanya ile Pazar günü oynayacağı ikinci maça kadar yasağı kaldırmayı umduğunu ve kaptanı Manuel Neuer'in ceza almadan OneLove sembolünü takma hakkını yeniden tesis etmeyi umduğunu söyledi.

REWE, DFB'nin yasal sürecini açıklamadan önce yaptığı açıklamada, kendisini FIFA'nın aldığı pozisyondan ve başkanı Gianni Infantino'nun hafta sonu yaptığı ve haberlerinde batıyı "ikiyüzlülük" ile suçladığı açıklamadan uzaklaştırmak istediğini söyledi. Katar'ın insan hakları sicili hakkında .

Yıllık küresel satışı 76,5 milyar avro (66 milyar sterlin) olan Köln merkezli perakende zincirinin CEO'su Linoel Souque, şirketin Fifa'nın tutumunu kabul edemeyeceğini söyledi. “Çeşitliliği savunuyoruz ve futbol çeşitliliktir. Farklılıklara sahip bir şirketin CEO'su ve bir futbol taraftarı olarak Fifa'nın skandal davranışı benim için kesinlikle kabul edilemez" dedi.

DFB'nin kararı, FIFA'nın katılan kulüplere, uymamaları halinde oyunculara sarı kart vermek de dahil olmak üzere yaptırım tehdidinde bulunmasının ardından verildi. Almanya, İngiltere, Hollanda, Belçika, İsviçre, Galler ve Danimarka, kaptanlarının kolluk takmasına izin verme planlarını geri çekti.

DFB başkanı Bernd Neuendorf, “Bence bu, Fifa'nın güç gösterisi gibi bir şey. Bunu Dünya Kupası tarihinde benzeri görülmemiş bir olay olmasının yanı sıra sinir bozucu olmaktan öte bir şey olarak görüyoruz.”

Telekomünikasyon şirketi Deutsche Telekom Salı günü DFB ile konuşmayı planladığını söyledi, ancak ne tür bir adım atmaya hazır olabileceğini söylemedi. DFB'nin diğer ticari ortakları olan Volkswagen, Adidas, Lufthansa ve Commerzbank da tepki gösterme baskısı altında.

Tartışma, Almanya'da Katar'da düzenlenen turnuvaya yönelik genel olarak karamsar ve çoğu zaman kızgın bir ruh halini yansıtıyor. Protestolar arasında sokak gösterileri ve çoğu Dünya Kupası için tesis inşa etme sürecinde ölen Katarlı göçmen işçiler için hafta sonu bir stadyumda 20.000 mum yakıldı .

Bazı Alman pub ve barları turnuvayı göstermeyi reddederken, diğerleri alkol satışlarından elde ettikleri geliri göçmen işçi hayır kurumlarına bağışlayacaklarını açıkladılar.

REWE geçen ay DFB'ye DFB ile yıllardır süren sözleşmesini uzatmayacağını söylemiş, ancak Dünya Kupası ile bir bağlantıdan bahsetmemişti.

Souque, şu anda mağazalarda bulunan çıkartma albümünün ve içine konulacak çıkartma paketlerinin anında geçerli olmak üzere ücretsiz olarak satışa sunulacağını söyledi. Çıkartma albümü satışlarından elde edilen her türlü paranın uygun bir amaca bağışlanacağını da sözlerine ekledi.

Souque, süpermarketin yine de Alman ekibine iyi dileklerde bulunduğunu söyledi. "Biz senin yanındayız ve senin için kök salıyoruz" dedi.

Anketlerde, Almanların yarısından fazlası seyirciler, sponsorlar ve politikacılar tarafından Dünya Kupası'nın boykot edilmesinden yana. Çoğunluk maçları televizyonda izlemeyeceklerini söyledi ve turnuvayı göstermek için yayın hakları için yaklaşık 200 milyon € ödediği için kamu yayıncısına yönelik çok eleştiri geldi. Katar'a gitmesi planlanan birçok politikacı şimdi bunu yapmıyor.

Futbol taraftarları arasındaki duyguların gerçek testi, Çarşamba öğleden sonra Japonya ile Almanya arasında oynanacak maç olacak.

Almanya İçişleri Bakanı Nancy Faeser, kol bandı yasağını FIFA'nın "büyük bir hatası" olarak nitelendirdi. "Fifa'nın bunun yükünü oyuncuların omuzlarına nasıl yüklediğini görmek her taraftarın kalbini kırıyor" dedi.

Eski bir DFB başkanı olan Theo Zwanziger, Bild'e şunları söyledi: “DFB'nin artık kendisini Fifa başkanı Gianni Infantino'nun olağanüstü entrikalarına karşı savunmasından ve davayı CAS'a götürmesinden mutluyum. Başka herhangi bir şey, DFB'nin güvenilirliğine yalnızca daha fazla zarar verirdi" dedi.

Editör: Güven BOĞA