Cuma günü, ABD'nin Başlık 42 olarak bilinen bir COVID-19 pandemi dönemi önlemini kaldırmasının ardından göçmenler ve mülteciler üzerindeki yeni kısıtlamalarla ilgili endişelerini dile getiren BM ajansları, kıta genelinde hareketi düzenli hale getirmek için büyük çok taraflı eylem çağrısında bulundu.

BM mülteci kurumu (UNHCR) ve Uluslararası Göç Örgütü ( IOM ), ABD'nin güney sınırındaki değişikliklerin beklenen etkisine daha iyi yanıt vermek için daha işbirlikçi bir yaklaşım çağrısında bulundu.

Ajanslar, "Amerika'nın karşı karşıya olduğu zorluklar, tüm paydaşlar arasında iddialı, yenilikçi ve ilkeli bir işbirliği gerektiriyor" dedi.

Böyle bir plan, mülteciler ve göçmenlere yönelik koruma ve çözümleri ilerletmek için uluslararası hukuka ve gerçek dayanışmaya dayanmalı ve Mültecilere İlişkin Küresel Mutabakat , Güvenli, Düzenli ve Düzenli Göç için Küresel Mutabakat ve ayrıca Los Göç ve Korumaya İlişkin Angeles Deklarasyonu.

Yeni ABD kısıtlamaları

Bölgedeki yeniden yerleşimi ve diğer düzenli yolları genişletmeye yönelik olumlu girişimleri memnuniyetle karşılayan kurumlar, ABD'nin 42. Başlık halk sağlığı emrini "uzun süredir gecikmiş" olarak kaldırmasının ardından ilticaya erişim üzerindeki yeni kısıtlamalardan endişe duymaya devam ediyor.

2020'de salgının başlangıcından bu yana, Başlık 42, ABD göçmenlik yetkilileri tarafından güney sınırında yaklaşık 2,5 milyon kez insanları geri gönderilmenin bir sonucu olarak hangi risklerle karşı karşıya kaldıklarını değerlendirmeden Meksika'ya veya kendi ülkelerine sürmek için kullanıldı.

İnsanların temel insan hakkı olan sığınma talebinde bulunmalarını engelleyen engellerin kabul edilemez olduğunu ve Devletlerin uluslararası yükümlülüklerine aykırı olduğunu söyleyen yetkililer, başka bir ülkeden geçtikten sonra düzensiz bir şekilde gelen sığınmacıların erişimini kısıtlayan yeni ABD Hükümeti kuralının uyumsuz olduğunu da sözlerine eklediler . uluslararası mülteci hukuku ilkeleriyle .

Son yıllarda ABD sınırına yaklaşan insan sayısı artarken, ajanslar Amerika'da hareket halindeki insanların büyük çoğunluğunun hâlâ Latin Amerika ülkeleri tarafından ağırlandığını söyledi.

Çok ülkeli yaklaşım

“Mülteci ve göçmen hareketinin sunduğu zorluklar hiçbir ülke tarafından tecrit edilerek çözülemez” dediler.

“Gerçek ilerleme, ancak yerinden edilme ve düzensiz göçün nedenlerini ortadan kaldırmaya yönelik ortak çabalarla sağlanabilir.”

Ajanslar, yerinden edilmiş kişilerin çoğuna ev sahipliği yapan topluluklara destek vererek, adil ve etkili sığınma prosedürlerine ve diğer yasal kalma düzenlemelerine erişim sağlayarak ve tehlikeli yolculuklara alternatif olarak güvenli ve düzenli yollara erişimi kolaylaştırarak daha fazlasının yapılabileceğini söyledi.

Daha etkili yanıt

Ajanslar, daha etkili bir yanıt için Devletlerin ve diğer paydaşların koruma ve ilticaya erişimi ve göçe giden düzenli yolları genişletmek ve çözümleri güçlendirirken işbirlikçi katılımını gerektirdiğini söyledi.

Mülteci yerleştirme ve diğer düzenli yolların ABD öncülüğünde genişletilmesinin, güvenlik ve çözüm bulmak için hayatlarını riske atan çaresiz insanlar için gerçek alternatifler sunabilecek hoş bir adım olduğunu söylediler.

Yeniden yerleştirme, aile birleşimi, insani şartlı tahliye ve işgücü hareketliliği planlarına kolaylaştırılmış ve genişletilmiş erişim, hayat kurtarabilir ve insanları kaçakçılık, insan ticareti ve diğer şiddet türlerinden koruyabilir , dediler.

Ajanslar, UNHCR ve IOM'nin bunu gerçeğe dönüştürmek için tüm ülkeler ve mevcut bölgesel mekanizmalarla birlikte çalışma çabalarını iki katına çıkarmaya hazır olduğunu söyledi.

Bununla birlikte, yeniden yerleştirme ve diğer düzenli yolların genişletilmesinin, Devletlerin insanlara toprak ve sığınma prosedürlerine erişim sağlama sorumluluğunun yerini alamayacağını ısrarla vurguladılar.

Üçüncü bir ülkeye sığınmacılar da dahil olmak üzere Devletler arasındaki herhangi bir geri gönderme anlaşmalarının, geri göndermeme ilkesini , yani insanların hayatlarının ve güvenliklerinin risk altında olduğu durumlara zorla geri gönderilmesini yasaklamayı, uygulamada desteklemesi gerektiğini vurguladılar.

Editör: Haber Merkezi