ARTIK BOŞANAN ANNE, ÇOCUĞUNA KENDİ SOYADINI VEREBİLİR. ANNE SOYADI DEĞİŞİKLİĞİ İÇİN DAVA AÇABİLİR.
Boşanma durumunda her zaman çocuk annenin soyadını alacak diye bir kaide yoktur ancak ÇOCUĞUN ÜSTÜN MENFAATİ söz konusu ise çocuk annenin soyadını alabilir. Bazı durumlarda çocuk babanın soyadını taşımak istemeyebiliyor. Ancak bazı durumlarda çocuklar annelerinin soyadını taşımak istiyor.
Anne baba evliyse çocuk babanın soyadını alır ancak anne baba evli değilse yani çocuk evlilik birliği içerisinde doğmamış ise çocuk annenin soyadını alır.
Anayasa Mahkemesi kararlarına göre, çocuğun ÜSTÜN MENFAATİ söz konusu olduğunda çocuk boşanma kararı kesinleştikten sonra annenin soyadını alır.
Velayet annede ise baba ile şahsi ilişki kurulabilir. Velayet babada ise anne ile şahsi ilişki kurulabilir.
Velayetin annede olduğu durumlarda anne bazı durumlarda çocuğa kendi soyadını verebilir. Bu husus tanık beyanları ile ispat edilebilir. Ünlü Şarkıcı Işın Karaca bile kızına kendi soyadını verebilmek için dava açtı ve kazandı. Kızının adı ve soyadı Mia Karaca’dır.
Yargıtay bu konuda fikrini değiştirmiştir. Çocuğunun soyadını belirleme noktasında Yargıtay baba ve anaya eşit hak vermiştir.
Çocuğun boşanmadan sonra babası ile hiçbir bağı kalmamış olabilir. Çocuk hayatındaki tek ebeveyni olarak annesini görüyor olabilir.
Çocuğa ait tüm bürokratik işlemleri annesi yürütüyor olabilir. Böyle bir durumda da çocuk ile annenin soyadının farklı olması annenin bürokratik işlemleri yürütmesini zorlaştırıyor olabilir.
Babanın haysiyetsiz hayat sürmesi ve yüz kızartıcı suçlar işlemesi de bu durumlardan biridir.
Babanın kendi soyadını çocuğa verip de annenin verememesi cinsiyet eşitliğine aykırı bir durum olacaktır.
Anne her ne kadar çocuğuna kendi soyadını verebilmiş olsa da nüfus kütüğünden baba adı yine de silinmez. Aksi halde soybağı karışıklıkları meydana gelecektir.
Ayrıca çocuk babanın soyadını taşımıyor olsa bile babanın kanuni mirasçısı olmaya devam eder.
Ancak tekrar önemle belirtmek istiyorum ki, velayetin anneye verilmesi tek başına çocuğun soyadını değiştirme hakkı vermez. Çocuğun üstün menfaati söz konusu değilse çocuk babanın soyadını taşımaya devam eder.
Çocuk kendisiyle SEVGİ BAĞI devam eden kişinin soyadını taşımalıdır. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi cinsiyete dayalı ayrımcılık yasağına uygun davrandı.
Evlilik birliği devam ederken çocuk annenin soyadını taşıyamaz. Ancak evlilik birliği bittikten sonra çocuk yalnızca annenin soyadını kullanabilir.
Ancak anne, çocuğuna kendi soyadını vermek istiyorsa mutlaka ve mutlaka dava açmalıdır. Nüfus Müdürlüğüne re’sen yazı yazılmaz. Dava açılması gerekir.