"Listelerde liyakat, ehliyet, yetenek, örgüte ve topluma hizmet etme, sosyal demokrasinin ilkelerini benimseme ve yaşama geçirme, bölgesel gerçeklikler ve değişimi göremeyen seçmene, Emek İttifakı gibi çok ciddi bir seçeneğin bulunduğunu hatırlatmak isterim."

Siyasi partilerde milletvekilliği aday adaylığı başvuruları sona erdi. Artık zaman, aday listelerinin belirlenmesi için işliyor. Türkiye’nin en kritik seçimleri öncesinde tüm siyasi partiler, ittifaklar çalışmalarına hız verdiler. Seçimlere sadece kırk altı gün kaldı. Millet İttifakının Cumhurbaşkanı adayı sayın Kılıçdaroğlu, tüm bileşen partilerin genel başkanları, belediye başkanları ülkede iktidar değişiminin olması için özverili bir şekilde çalışmaya devam ediyorlar.

Ekran görüntüsü 2023-03-28 123505

Siyasi iktidar ve yargı eliyle ötekileştiren , yok sayılan , hedef haline getirilen, eski eş genel başkanları , milletvekilleri, belediye başkanları, çok sayıda üyesi tutuklu olan, yurttaşın iradesinin kayyum uygulamasıyla gasp edildiği, bir yandan da kapatma davası ile karşı karşıya kalan HDP , 2019 yerel seçimlerinde olduğu gibi, bir kez daha özveride bulunarak cumhurbaşkanlığı için aday çıkarmama kararı alarak, ülkenin demokratikleşmesi ve tek adam rejiminin sona ermesi için üzerlerine düşeni fazlasıyla yapacaklarını samimi bir şekilde dile getiriyorlar. 2019 yerel seçimlerinde Mart’ın sonu Bahar diyenler, bu kez ülkenin yıllardır unuttuğu kardeşliği, huzuru, mutluluğu, özgürlüğü sağlamanın, Bahar’ın sözünü veriyorlar. Anketlerde olduğu gibi, ilerleyen günlerde sahada da sayın Kılıçdaroğlu’na olan destek artacak, yurttaşa ve ülkeye rahat nefes aldıracak bir zihniyet ve uygulamanın iktidarını yaşayacağız. Cumhur İttifakının desteğini alabileceği, ittifakını genişletebileceği örgütlenmelerin, çağdaşlık ve kadın düşmanlığını benimseyenler olduğu, geçen haftaki Birgün Gazetesinin başlığıyla “En gerici ittifakın kurulduğu“, Erdoğan’ın son çırpınışlarının da kendisini kurtarmaya yetmeyeceği, ülkemizin yirmi bir yıldır devam eden baskı, korku, gözdağı veren, toplumsal huzur ve barışı ortadan kaldıran, ülke tarihi için bir anomali, sapma, kabus olan bu dönemin sona ereceği görülüyor artık.

Buradan CHP Adana il milletvekili aday adayı listesine ilişkin düşüncelerimizi de dile getirerek, yazımızı noktalayalım.

Adana CHP’de milletvekilliği aday adaylığı için yapılan başvuru sayısı yetmiş beş. Öncelikle tüm aday adaylarını kutluyorum, yollarının açık olmasını diliyorum. Gönül isterdi ki ülkemizin bu kritik seçiminde adayların ön seçimle belirlenmesi, partilinin sürece katılması, örgüte ve Topluma bir dinamizmin gelmesiydi. Zaman darlığı, ittifaklar ve çeşitli nedenler öne sürülerek bir kez daha parti içi demokrasi işletilmedi. İyi Partinin on sekiz il’de, partiye kayıtlı üyeler ile örgüt denetiminde temayül yoklaması yapmasını önemsiyorum, kararı alanları kutluyorum. Anketlere ciddi miktarda paralar harcayan parti yönetimleri, daha ucuz, daha kolay, daha sağlıklı sonuçlar verecek temayül yoklaması yaparak, partiliye de elini taşın altına koyduruyor ve sorumluluk alarak listelerin belirlenmesini sağlıyor. Ön seçimi gelenek haline getirmiş CHP’de, bu yöntemin işletilmemesi üzücüdür. Demokrasiyi yeniden inşa etmek isteyenlerin samimi olup olmadıklarına da bir fikir verecektir.

CHP Adana aday adayı listesine yeniden dönelim. İlin büyüklüğü, partinin genel başkanının Cumhurbaşkanı adayı olduğu, yıllar sonra partinin lehine olumlu bir havanın bulunduğu bir dönemde başvuru sayısı az kalmıştır. Öncelikle listede kadın aday aday sayısı, on altıdır. Kadınlarımızın, gençler ile bu seçimin kaderini belirleyeceği, kendilerine çok ciddi görev düştüğü bir dönemde sayı az kalmıştır. Tabii bunda kadınlarımızı özendirecek, onları aktif siyasette daha ön plana çıkaracak kadın kotası, fermuar sistemi gibi düzenlemelerin yapılmamış olmasının rolü büyüktür. Listede yeni isimleri gördüğümüz gibi, daha önce de aday adayı ya da aday olmuş isimleri de görüyoruz.

Adana’da başvuru sayısının azlığında, 2019 yerel seçimlerinden sonra “kazananlarla yöneteceğiz“anlayışının hakim olması, yani partinin yönetim ve adaylık belirlemelerinde belediye başkanlarının ağırlığını hissettirmesinin ön plana çıkmış olmasının da etkisinin olduğu düşüncesindeyim.

  • Türkiye’de değişimin, dönüşümüm öncüsü olmuş CHP, bu özelliğini listelere yansıtabilecek midir?
  • Genç, kadın adaylar kazanacak sıralarda olacak mıdır?
  • Yine mesleğini de başarılı, partiye emek ayıran, hizmet eden, bu yönleriyle de toplumda karşılık bulan adayları listede görebilecek miyiz?
  • 2007’den bu yana yapılan tüm seçimlerde sadece dört milletvekilliği elde edebilen CHP, Adana’da birinci parti olarak, 5-6 milletvekili çıkartabilecek midir?
  • Yoksa yine dört ile yetinecek bir liste mi hazırlanacaktır?
  • Dünyadaki ve ülkedeki gelişmeleri takip eden, bunlara ayak uydurabilen, bu değişime göre siyaset üreten isimleri listede görebilecek miyiz?
  • Adana’da sadece merkez ilçelere sıkışmış, diğer ilçeleri kucaklamayan bir liste ile ne kadar başarılı olunabilir?
  • İmamoğlu, Kozan ve dağ ilçelerine, Yüreğir Ovasına, Ceyhan- Yumurtalık Ovasına hitap etmeyen bir liste sonuca gidebilir mi?
  • Ülkemizin sorunlar yumağında çözüm önerebilecek, toplumun çeşitli katmanlarıyla kucaklaşabilecek, rejimin demokratikleşmesi, hukuk devletinin ve temel hak ve özgürlüklerin savunucusu , koruyucusu olacak, samimi duruş sergileyecek, tavır alacak isimlere artık fırsat verme zamanı gelmedi mi ?
  • Toplumun ve partililerin değişim istediği, genç, kadın, mesleğinde ve partisine hizmette başarılı, bu yönleriyle partisinde ve toplumda öne çıkan , toplumsal karşılığı olan isimlerin zamanı gelmedi mi artık?

Toplumsal karşılığı olmayan, toplumla bağlarını yitirmiş, değişimi yakalayamamış, bir nevi diretmeli adaylıkların bir sonuç alamayacağı, partiye de katkısı olmayacağı açıktır.

Listelerin YSK ‘ya verileceği 9 Nisan tarihine kadar yazmaya, anlatmaya devam edeceğiz. Son sözümüz de listeyi hazırlayacak olan MYK üyelerine olsun. Listelerde liyakat, ehliyet, yetenek, örgüte ve topluma hizmet etme, sosyal demokrasinin ilkelerini benimseme ve yaşama geçirme, bölgesel gerçeklikler ve değişimi göremeyen seçmene, Emek İttifakı gibi çok ciddi bir seçeneğin bulunduğunu hatırlatmak isterim. Kerhen değil, koşa koşa, sahiplenerek oy vereceğimiz bir listeyi görmek dileğiyle. Sağlık diliyor, saygı sunuyorum.

Avukat Mengücek Gazi Çıtırık: “Seçim ve CHP“

Editör: Haber Merkezi