CHP Aydın Milletvekili Hüseyin Yıldız, TBMM'de yaptığı konuşmada pamuk ve buğday üreticilerinin şikayetlerini dile getirerek CHP iktidarında çiftçilerin sorunlarının son bulacağını söyledi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Aydın Milletvekili ve Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu Üyesi Hüseyin Yıldız, mecliste yaptığı konuşmasında pamuk ve buğday üreticisinin sesi oldu. Milletvekili Yıldız, pamuk ile kürsüye çıkarak üreticinin AKP iktidarında doğan masraf ve vergilerden dolayı artık tarlalarını boş bıraktığını söyledi.

Milletvekili Yıldız, konuşmasında şu sözlere yer verdi;

"Geçen hafta Aydın'daydık, şu gördüğünüz pamuk. Yani, biz bu tohumu alıyoruz, tarlaya işliyoruz, tarlada 3 sefer çapa yapıyoruz, 4 sefer suluyoruz ve emek vererek topluyoruz. Geçen sene Söke, Aydın Ovası, Nazilli, Kuyucak, Koçarlı, İncirliova Ovalarında 20 ve 25 liraya pamuk satarken, yani 2 dolara satarken üzülerek söylüyorum, bu sene 80 sent yani şu pamuk 15 lira.

Geçen sene mazot 7 liraydı, ilaç keza öyleydi ama bu sene 2022 ürününde çiftçimiz 28 liradan mazot kullandı; gübre ve ilaç yüzde 300 arttı. Elektrik paralarını zaten söylemiyorum, yüzde 500 arttı. Şimdi, dönüyorsunuz, maliyeti 16,5 lira olan pamuğun maliyetine 15 lira para veriyorsunuz. Tarım Bakanını arıyoruz, telefonlarımıza cevap vermiyor. Ben özellikle Tarım Bakanına buradan seslenmek istiyorum: Bir an önce çıkın, en az 5 lira prim açıklayın, aksi takdirde... Biliyorsunuz, 2019'da 7,5 milyon dönüm pamuk ekmiştiniz, yine çiftçiler perişandı, 2020'de 3,5'a düştü.

Pamuk stratejik bir üründür. Biz bu tohumu alırken geçen sene 20 liraydı, bu sene 60 lira; yüzde 18 KDV veriyoruz. Mazot kullanıyoruz, ÖTV, KDV ödüyoruz; ilaç kullanıyoruz, yüzde 18 KDV ödüyoruz. Yani çiftçinin 16,5'e mal ettiği bu pamuğun 8 lirasını bu devlete vergi ödüyoruz. Peki, size soruyorum: Yetiyor mu? Yetmiyor. Dönüyoruz, pamuğu satıyoruz çırçır fabrikasına, devlet yüzde 18 alıyor; iplik fabrikasına satıyoruz, yüzde 18 vergi alıyor; oradan kumaş fabrikasına satıyoruz, yüzde 18 vergi veriyoruz, yüzde 18! Peki, size soruyorum... Bu devletin, bu pamukçudan aldığı, yaklaşık maliyetinin yüzde 80'ini vergi olarak çırçırcıdan alıyorsunuz ve utanmadan 1 lira prim veriyorsunuz. Şu an Yunanistan 1 dolar prim veriyor, 1 dolar; yarın, yönümüzdeki yıl Söke Ovası'nda pamuk bulamayacaksınız bu şartlarda. 5 lira hatta 7 lira prim vermediğiniz taktirde bu sene 5 milyon dönüm ekilen pamuğu seneye yok sayacaksınız. O yüzden gelin, Cumhuriyet Halk Partisi olarak burada, bu kürsüde bütün çiftçilere sesleniyoruz: Hiç merak etmeyin, geliyor gelmekte olan. Önümüzdeki dönemde kesinlikle çiftçinin kullandığı mazotta ÖTV'yi, KDV'yi kaldırıyoruz yani mazotu yarı fiyatına alacaksın. Tohumdaki yüzde 18 KDV'yi kaldıracağız, elektrikteki vergileri kaldıracağız. Bundan sonra çiftçimiz huzur içinde yaşayacak değerli arkadaşlar. Özellikle ben Aydın milletvekillerine sesleniyorum. Yine, bu pamuktan önce buğday ekiyoruz Aydın Ovamızda, Söke Ovamızda. 25 Mayısta buradan bas bas bağırdım, TMO'ya dedim ki "Ofisleri açın." açmadınız. Bizi götürdünüz tüccarların önüne attınız; 6 liraya buğday verdik, TMO almadı bizden ve şuan bizden, çiftçiden buğday alan tüccarlara 1 lira prim veriyorsunuz, üreticiye para vermiyorsunuz. Önümüzdeki dönemde, yazın, Aydın Ovası'nda, Söke Ovası'nda kimse buğday ekmeyecek, bunun sebebi sizsiniz.

Kur korumalı mevduatlara 80-90 milyar TL faiz ödüyorsunuz değil mi, parayla para kazananı hiç düşünmeden zengin ediyorsunuz, özel bankaları zengin ediyor, yüzde 500 zenginleştiriyorsunuz ama çiftçiye geldi mi gözünüz kör oluyor. Ama şunu merak etmesin Türkiye'deki bütün çiftçiler Cumhuriyet Halk Partisi iktidarında üretime dayanarak çağ atlayacaktır."

Editör: Haber Merkezi