Ayhan Barut: Buğday İçin En Az 15 Lira Fiyat Açıklanmalı

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili ve TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, buğdayda kilogram maliyetinin 11 lirayı aştığını belirterek, taban alım fiyatının hala açıklanmamasına sert tepki gösterdi ve en az 15 lira fiyat açıklanmasını istedi. Çiftçilerin sıkıntılarına dikkat çeken Barut, çözüm önerilerini paylaşarak üreticinin desteklenmesinin tüketicilere de yarar sağlayacağını vurguladı.

"Hemen Açıklayın"

Türkiye'nin güney illerinde buğday hasadının tamamlandığını veya tamamlanmak üzere olduğunu belirten Ayhan Barut, "Ancak Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) ya da AKP iktidarı henüz buğday taban fiyatını açıklamadı. Bu durum buğday üreticilerimizi sıkıntıya sokuyor. Üreticiler ne yapacağını bilmiyor. AKP iktidarı, 2024 yılında 1 kilogram buğdayın fiyatını en az 15 lira olarak açıklamalıdır. Kilogramda en az 11 lira maliyeti olan buğdayın fiyatını bir an önce 15 lira olarak açıklayın. Aksi takdirde buğday üreticisi hızla tarımdan ve buğday ekiminden uzaklaşacaktır" ifadelerini kullandı.

CHP'nin TUİK için Suç Duyurusunda "Soruşturma Yapılmasına Yer Olmadığına" Karar Verildi CHP'nin TUİK için Suç Duyurusunda "Soruşturma Yapılmasına Yer Olmadığına" Karar Verildi

"Çiftçi Üretimden Çıkıyor"

AKP iktidarı döneminde çiftçi sayısının önemli ölçüde azaldığını vurgulayan Barut, "Bugün 2 milyon 100 bine düşmüştür bu sayı. Yani 700 bin çiftçi tarımdan uzaklaşmıştır. Neden? Çünkü yanlış tarım politikaları sonucu çiftçi hızla tarımdan uzaklaşıyor. Aynı şekilde AKP iktidara geldiğinde çiftçilerin kamu kurumlarına, bankalara ve özel sektöre borcu 2.5 milyar liraydı. Bugün 750-800 milyar sınırına geldi" şeklinde konuştu.

"İthalatta Korkutucu Veriler Ortada"

Çiftçilerin borç batağına saplandığını belirten Barut, AKP'nin ithalat politikalarının hem üreticiyi hem tüketiciyi mağdur ettiğini ifade etti. Barut, "Geçen sene 8.25 lira buğday fiyatı artı 1 lira destek verilmişti. Bu şartlarda bu sene en az 15 lira fiyat açıklanmalıdır. Bir dokunup bin ah işittiğimiz çiftçiyi desteklerseniz, tüketiciyi de desteklemiş olursunuz" diye ekledi.

Editör: Haber Merkezi