Ayhan Barut, GDO'lu Mısır, Soya ve Kanolanın İthalatıyla İlgili Etkin Denetim Talep Etti

ADANA - Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili ve TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, Rusya ve Ukrayna’dan Tekirdağ Limanı'na getirilen tonlarca Genetiği Değiştirilmiş Organizma (GDO) içeren mısır ve kanolanın yasak olmasına rağmen piyasaya sürüldüğüne yönelik iddiaların araştırılmasını ve halk sağlığının korunması için hükümetin seferber olmasını istedi. Türkiye’de GDO’lu ürün tüketimi ve üretiminin yasak olduğunu belirten Barut, mısır, soya ve kanola ürünlerinde sıkça GDO tespit edildiğini hatırlattı. "GDO’lu ürün tehlikesi büyüyor, halk sağlığı risk altında. Yaşanan GDO skandallarına rağmen kimse istifa etmiyor" dedi.

Ayhan Barut Gdo Tepki (1)

Motorine 1 lira 47 kuruşluk indirim Motorine 1 lira 47 kuruşluk indirim

HALK SAĞLIĞINI TEHLİKEYE ATANLAR HESAP VERMELİ

Tekirdağ Limanı’na ithal edilen GDO’lu olduğu iddia edilen mısır ve kanola ürünlerinin laboratuvar incelemesi yapılmadan iç piyasaya sürüldüğüne dair iddiaların açıklığa kavuşturulmasını isteyen Barut, daha önce de bebek mamaları dahil birçok üründe GDO tespit edildiğini hatırlattı. Türkiye’de Biyogüvenlik Yasası kapsamında yem amaçlı ürünler dışında GDO’lu ürün tüketimi ve üretiminin yasak olduğunu belirten Barut, "Tekirdağ’da faaliyet gösteren firmalar tarafından yurt dışından getirilen GDO’lu mısırın laboratuvarlarda normalleştirilerek GDO’suz olarak rapor edildiği söyleniyor. Halk sağlığını tehlikeye atanlar hesap vermelidir" diye konuştu.

ETKİN DENETİM ŞART

Barut, GDO’lu ürün ithalatına kesinlikle izin verilmemesini ve skandalın üstünün örtülmemesini isteyerek şunları kaydetti: "Türkiye’de mısır üreticilerinin büyük emeklerle ürettiği ürün para etmezken, yerli çiftçinin ocağı söndürülürken AKP iktidarı her yıl binlerce ton mısır ithal ediyor. Aynı durum pamuktan soyaya, buğdaydan kanolaya birçok üründe geçerli. Ülke ekonomisi ve çiftçisine destek vermeyerek ithalat yoluyla darbe vurulduğu yetmezmiş gibi şimdi bir de yasak olmasına karşın GDO belasıyla uğraşıyoruz. Herkes biliyor ki Tekirdağ’da yaşanan skandalın ülkemizin her yerinde görülmesi muhtemeldir. Çünkü iktidar, Biyogüvenlik Kurulu’nun içini boşalttı, halk sağlığını tehlikeye attı. Şimdi münferit bir olaymış gibi skandal geçiştirilmeye çalışılıyor. GDO halk sağlığı için büyük bir risktir. Bu skandalın sorumluları hukuk önünde hesap vermelidir. Bundan sonra benzer skandallar yaşanmaması için etkin önlem alınmalı, ithalat sevdasından vazgeçilmelidir. İlla ki ithalat yapılacaksa da GDO analizlerinde kamuya ait gıda kontrol laboratuvarları öncelikli görevlendirilmeli, buralar ile beraber sertifika ve yetki verilen özel gıda kontrol laboratuvarları da denetim altına alınmalıdır. Bu laboratuvarlar için akredite şartları güncellenmeli, gereğinin yapılması için sıkı takip ve denetim yapılmalıdır. Laboratuvarlarda GDO tarama, kimliklendirme ve miktar analizi bilimsel ölçütlerle yapılmalıdır."

#AyhanBarut #CHP #GDO #GDOİthalatı #HalkSağlığı #TarımBakanlığı #TicaretBakanlığı #TekirdağLimanı #Biyogüvenlik #GıdaDenetimi

Editör: Haber Merkezi