Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili ve TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komitesi Üyesi Ayhan Barut, kırmızı ette büyüyen krize dair acil çözüm önerileri sundu. Barut, üreticilerin zararlarının büyüdüğünü ve halkın pahalılıktan et tüketemez hale geldiğini vurgulayarak, "Besicilerimiz ne etinden ne sütünden kazanamayıp zarar ederken, halkımız ise pahalılıktan tüketemiyor. Bu krizin çözümü için üretim odaklı sürdürülebilir eylem planı uygulanması ve destek verilmesi şart" dedi.
Kırmızı Et Krizi Derinleşiyor
Barut, artan enflasyon ve yoksulluk nedeniyle yurttaşların et tüketemediğini ifade etti ve AKP hükümetinin sorunu çözmek yerine ithalatla büyütmeye devam ettiğini belirtti. Barut, Türkiye’nin hayvancılık ve kırmızı et sektöründe yıllık 10 milyar doların üzerinde ithalat yaptığını ancak buna rağmen sorunun çözülmediğini, hayvan varlığının azaldığını ve üreticilerin borç batağına sürüklendiğini söyledi.
Üreticinin Zararını Açıkladı
Barut, üreticinin kırmızı et sektöründe büyük zararlar ettiğini dile getirerek, "Kesim fiyatları bir yılda yüzde 49 oranında artarken, üretim maliyetlerindeki artış yüzde 65'i aştı. Ortalama kesim fiyatları 300-320 lira arasında, maliyetler ise kiloda 430 lirayı aşıyor" dedi. Üreticilerin maliyetlerinin artmasıyla birlikte hayvancılıkla ilgili kriz derinleşirken, Barut, “Besicilerimiz zarara rağmen üretmeye devam edemiyor. Sektör sürdürülemez hale geldi” ifadelerini kullandı.
Acil Eylem Planı Çağrısı
Barut, bu durumu düzeltmek için yem ve süt paritesine uyulması gerektiğini, üreticiye ve tüketiciye yönelik üretim odaklı, sürdürülebilir destekleme sağlanması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, halkın alım gücünü artırmak için acil bir eylem planının uygulanması gerektiğine dikkat çekerek, "Geliri eriyen, alım gücü yok edilen halkımıza derdine derman olunmalı," dedi.