Ayhan Barut'tan Ayçiçeği İthalatına Sert Tepki: "İthalat Sevdanız Batsın!"

ADANA - Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili ve TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, hasat döneminde ayçiçeği ithalatına yönelik gümrük vergisinin düşürülmesine sert sözlerle tepki gösterdi. AKP iktidarını bu karardan dönmeye davet eden Barut, "Hasat devam ederken yine ithalata yönelerek yerli üreticiye darbe vurdular. Gümrük vergisini yüzde 27'den yüzde 8'e, yağ ithalatında ise yüzde 36'dan yüzde 20'ye indirerek ithalat sevdasına kapıldılar. İthalat sevdanız batsın, bu yanlıştan derhal dönülmeli" dedi.

GÜMRÜK VERGİSİ DÜŞÜRÜLDÜ

Cumhurbaşkanlığı kararı ile ayçiçeği ithalatında gümrük vergisi oranları düşürüldü ve ithalatın önü açıldı. 2025 yılı için 1 milyon ton yağlık ayçiçeği ya da 400 bin ton ham ayçiçeği yağı ithalatı yapılmasına yönelik kontenjan yayımlandı. Buna göre, 1 Ocak 2025 ile 30 Nisan 2025 tarihleri arasında gümrük vergisi yağlık ayçiçeğinde yüzde 27'den yüzde 8'e, ayçiçeği yağında ise yüzde 36'dan yüzde 20'ye indirilecek.

CHP’li Başevirgen: "Bir Çocuğun Sağlıklı Beslenmesi Aylık 3 Bin 300 Lira" CHP’li Başevirgen: "Bir Çocuğun Sağlıklı Beslenmesi Aylık 3 Bin 300 Lira"

"İTHALATA DEĞİL, ÜRETİME DESTEK VERİN"

Türkiye’de yıllık yaklaşık 600 bin hektar alanda ayçiçeği üretimi yapıldığını hatırlatan Ayhan Barut, şöyle konuştu:
"Yıllık yaklaşık 2 milyon ton ayçiçeği üretiyoruz, ancak ülkemizin ihtiyacı 4 milyon ton civarında. Bu yüzden her yıl ürettiğimiz kadar ithalat yapmak zorunda kalıyoruz. Şu anda ülkemizin bazı bölgelerinde ayçiçeği hasadı tamamlanmış durumda, Eylül sonuna kadar hasat devam edecek. Hasat vakti gelmişken yine ithalat sevdasına kapıldılar ve yerli üreticiye darbe vurdular. Bu kararla gümrük vergileri düşürülüp ithalatın önü açılıyor. Oysa ki doğru politikalarla kendi ihtiyacımızı karşılayabilecek üretim potansiyelimiz var. AKP iktidarı yanlış tarım politikalarıyla çiftçimizi mağdur ediyor, ürettirmiyor. İthalata vereceğimiz yüz milyonlarca doları tarım ve çiftçiye ayırsak, sulama imkanlarını genişletsek, üretim maliyetlerini düşürsek, ürün para etse ve çiftçimiz desteklense, ayçiçeğinde ithalata bağımlı kalmayız. İthalat sevdanız batsın, bu yanlıştan dönülsün."

Editör: Haber Merkezi