Adana’da hasat dönemine giren limonda üreticinin yaşadığı fiyat krizi gündemde. Yenİ Parti Adana Milletvekili ve TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, maliyetinin altında fiyatla satışa zorlanan limon üreticilerinin sorunlarının çözülmesi çağrısında bulundu.

Yüreğir Ovası’ndaki bir limon bahçesinde ziraat mühendisi Hüseyin Doğru ile incelemelerde bulunan Barut, üreticinin yaklaşık beş yıllık emeğinin karşılığını alamadığını söyledi. Bir kilogram limonun üretim maliyetinin yaklaşık 10 lira olduğunu belirten Barut, üreticinin eline geçmesi gereken fiyatın ise en az 15-16 lira seviyesinde olması gerektiğini ifade etti.

Barut, buna karşın piyasada limon için 5-6 liralık fiyatların konuşulduğunu ve birçok üreticinin ürününü satacak alıcı dahi bulamadığını belirterek, “Maliyet 10 lirayken 5-6 lira dayatması kabul edilemez” dedi.

Ayhan Barut Limon Fiyat Tepki Bahce (2)

“Hasat vakti üretici hüsranla karşı karşıya”

Limon üretiminin emek ve uzun süreli bakım gerektirdiğini vurgulayan Barut, Çukurova’da hasat döneminin başlamasına rağmen üreticinin beklediği tabloyla karşılaşamadığını söyledi.

Barut, “Çukurova Bölgesinde limonda hasat vakti geldi ama maalesef limonları alacak veya fiyat verecek kimse yok. Limonu yetiştirmek kolay değil. Yaklaşık 5 yıl uğraşıyor çiftçi bunu emek verip üretiyor. Tam hasat vakti zamanı üretici sevinip bayram edecekken maalesef limonda yine hüsranla karşı karşıya” ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin yıllık limon üretiminin yaklaşık 2 milyon ton olduğunu belirten Barut, Adana, Hatay ve Mersin’in üretimde önemli bir paya sahip olduğunu söyledi.

Ayhan Barut Limon Fiyat Tepki Bahce (1)

Başevirgen’den TMO’ya üzüm çağrısı: “Rekolte var, bereket var ama fiyat yok”
Başevirgen’den TMO’ya üzüm çağrısı: “Rekolte var, bereket var ama fiyat yok”
İçeriği Görüntüle

“Limon ne oldu da dalında bekliyor?”

Limonun yakın zamana kadar market ve pazarlarda kilogramının 200 liraya kadar çıktığını hatırlatan Barut, üretici ile tüketici arasındaki fiyat makasının sorgulanması gerektiğini belirtti.

Barut, “Daha yakın zamana kadar markette ve pazarlarda kilo fiyatı 200 lirayı bulan limon ne oldu da dalında bekliyor?” diye sorarak iktidara üreticinin sorunlarına müdahale etme çağrısı yaptı.

Üretim maliyetlerinin yükseldiğine dikkat çeken Barut, çiftçinin sürdürülebilir üretim yapabilmesi için maliyetlerin üzerinde ve üreticiye nefes aldıracak bir fiyat politikasının uygulanması gerektiğini söyledi.

Barut, “Çiftçinin sesini duyun. Girdileri yüksek olan üreticinin refah yaşayacağı fiyatı sağlayın. 10 liralık maliyeti düşünerek limonda üzerine kar payını koyup destekleyerek limon üreticisini mutlu edin” çağrısında bulundu.

“Limon ağaçları yeniden kesilmesin”

Üreticinin zararına satış yapmasının narenciye üretiminin geleceğini tehdit edeceğini belirten Barut, geçmiş yıllarda ekonomik nedenlerle limon ağaçlarının kesildiğini hatırlattı.

Barut, üreticinin sürekli zarar etmesi halinde benzer bir sürecin yeniden yaşanabileceğini belirterek, “Bu milli servet kaybıdır” dedi.

Üreticiye verilecek desteğin yalnızca çiftçiyi değil, tüketiciyi de rahatlatacağını ifade eden Barut, “Gelin çiftçiyi destekleyin, aynı zamanda tüketiciyi desteklemiş olursunuz” diye konuştu.

Ziraat mühendisi Doğru: “Üretici bu işin altından kalkamayacak”

Limon bahçesinde tarımsal üretim danışmanlığı yapan ziraat mühendisi Hüseyin Doğru da sektördeki tabloya dikkat çekti.

Yaklaşık 35 yıldır narenciye sektöründe olduğunu belirten Doğru, limonda alıcı bulunamadığını ve açıklanan fiyatların üretim maliyetlerinin altında kaldığını söyledi.

İşçilik, akaryakıt ve gübre başta olmak üzere temel girdilerde ciddi artış yaşandığını ifade eden Doğru, buna rağmen üreticiye verilen fiyatların maliyetleri karşılamadığını belirtti.

Doğru, yakın zamana kadar yüksek seyreden limon fiyatlarının depolardaki ürünlerin piyasaya çıkmasıyla gerilediğini aktarırken, erkenci mandalinada da benzer bir fiyat sorununun yaşandığını söyledi.

Üreticinin sürekli zarar etmesinin tarımsal üretimi sürdürülemez hale getirdiğini vurgulayan Doğru, “Böyle giderse üretici bu işin altından kalkamayacak” ifadelerini kullandı.

Muhabir: Haber Merkezi