Bakan Kacır: Türkiye'ye Özgü 'Garaj Modeli' Başarıya Ulaştı

İstanbul - Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Albaraka Portföy Yönetimi ve Ostim Teknik Üniversitesi işbirliğiyle kurulan APY-Teknoloji Geliştirme Merkezi'nin açılışına katıldı. Kacır, Türkiye'nin teknoloji girişimciliğinde önemli adımlar attığını ve 'garaj modeli' ile büyük başarılar elde ettiğini belirtti.

İstanbul’un Teknoloji Girişimciliğinde Zirveye Oynayan Yeni Merkezi

Bakan Kacır, İstanbul'un teknoloji girişimciliğinde zirvede yer alma iddiasını destekleyecek merkezin girişimciler, yatırımcılar ve gençler için hayırlı olmasını diledi. Türkiye'nin 2030 yılı için belirlediği "100 bin teknogirişim 100 Turcorn" hedefine ulaşma yolunda bu merkezin önemli bir adım olacağını ifade etti.

Teknoloji ve Dijital Dönüşümde Türkiye’nin Yolculuğu

Teknolojideki hızlı gelişim ve dijital dönüşümün baş döndürücü hızda devam ettiğine dikkat çeken Kacır, tekno girişimciliğin yenilikçi teknolojilerin geliştirilmesinde ve uygulanmasında başat rol üstlendiğini söyledi. Türkiye'nin kritik teknolojileri yerli ve milli olarak geliştirmesi, yüksek teknoloji alanlarında rekabetçi ürün ve hizmetler sunması için çalıştıklarını belirtti.

TEKMER'ler ve Teknoloji Girişimciliği

Kacır, akademi ve sanayi arasında köprü vazifesi gören teknoparkların, yapay zekadan uzay ve havacılığa, biyoteknolojiden finans teknolojilerine pek çok alanda başarı hikayeleri oluşturduğunu belirtti. Türkiye genelinde 1600'ü aşkın AR-GE ve tasarım merkezinin katma değerli üretim odaklı projelere destek verdiğini söyledi. Ayrıca, 60'tan fazla hızlandırıcı ve 80'den fazla kuluçka merkezi ile girişimlerin serpilmesi için uygun bir iklim oluşturduklarını vurguladı.

TEKNOFEST ve Deneyap Atölyeleri

Kacır, 2018'den bu yana düzenledikleri TEKNOFEST’ler ile milyonlarca genci teknoloji geliştirme yolculuğuna kazandırdıklarını ve "fikirden ürüne giden yolda" binlerce girişimin doğmasına şahitlik ettiklerini belirtti. "Deneyap Atölyeleri"nin ise teknoloji dünyasında yıldız girişimlerin doğmasına katkı sunduğunu ifade etti.

Fonların Fonu ve Girişim Sermayesi Yatırımları

Kamu kaynaklarının girişim ekosisteminin büyümesinde çarpan etkisi oluşturması için fonların fonu mekanizmalarını kullandıklarını belirten Kacır, ana yatırımcısı oldukları Teknoloji ve İnovasyon Fonu'nun bugüne kadar 66 girişime 112,3 milyon avro yatırım yaptığını söyledi. Ayrıca, Hazine ve Maliye Bakanlığı ile yürüttükleri Tech-InvesTR programı çerçevesinde 92 farklı girişime 1,95 milyar lira kaynak aktardıklarını açıkladı.

Türkiye’nin Teknoloji Girişimciliğinde Yıldızları: Turcorn’lar

Bakan Kacır, Turcorn 100 Programı ile erken aşamayı başarıyla geçmiş, hızlı büyüme potansiyeli taşıyan teknoloji girişimlerinin küresel pazarlara açılmasına rehberlik ettiklerini belirtti. Şu anda 7 Turcorn'a sahip olduklarını, önceki 10 yılda 1 milyar dolar yatırım yapılan Türk teknoloji girişimlerinin, son 3 yılda 4 milyar dolara yakın yatırım aldığını vurguladı.

DEVA Partisi Milletvekillerinden Ortak Tepki: "Meclisin işlevsizleştirilmesine İzin Vermeyeceğiz" DEVA Partisi Milletvekillerinden Ortak Tepki: "Meclisin işlevsizleştirilmesine İzin Vermeyeceğiz"

TEKMER’lerin Önemi ve Destek Programları

Türkiye'ye özgü 'garaj modeli'nin başarıya ulaştığını ifade eden Kacır, TEKMER Destek Programı ile yeni iş fikirlerinin yeşermesine destek olduklarını belirtti. TEKMER’lerin bünyesindeki girişimcilere kapsamlı AR-GE teşvikleri sunduklarını söyledi.

Yapay Zeka Ekosisteminin Gelişimi

Yapay zeka ekosisteminin gelişmesini Milli Teknoloji Hamlesi açısından kritik gördüklerini belirten Kacır, TÜBİTAK bünyesinde kurdukları Yapay Zeka Enstitüsü'nün önemini vurguladı. Kacır, yapay zeka alanındaki gelişmeleri desteklemeye devam edeceklerini söyledi.

Konuşmasının ardından, katılımcılar ve girişimcilerle birlikte merkezin açılış kurdelesini kesen Bakan Kacır, merkezin içindeki girişimlerle ilgili bilgi aldı.

Editör: Haber Merkezi