Bölgesel yetkililer, Perşembe günü erken saatlerde Rus füzelerinin yaylım ateşiyle Ukrayna'nın Karadeniz'deki Odesa limanı ve ikinci şehir olan Kharkiv de dahil olmak üzere bir dizi bölgeyi vurduğunu ve birçok bölgede elektriğin kesildiğini söyledi.

Rusya, başkent Kiev, Karadeniz'deki Odesa limanı ve kuzeydoğudaki Kharkiv şehri de dahil olmak üzere Ukrayna'nın dört bir yanındaki şehirlere füze yağmuru yağdırdı.

Füze saldırıları, Perşembe günü erken saatlerde tüm Ukrayna'da hava saldırısı sirenlerinin çalmasına neden oldu.

Odesa bölgesi valisi Maksym Marchenko, Telegram'da yaptığı açıklamada, toplu bir füze saldırısının liman kentindeki bir enerji tesisini vurarak elektriği kestiğini söyledi. Yerleşim bölgeleri de vuruldu, ancak can kaybı bildirilmedi.

Kharkiv bölgesi Valisi Oleh Synehubov, şehir ve bölgenin altyapı da dahil olmak üzere hedeflerle 15 saldırı tarafından vurulduğunu söyledi. Dnipro şehrinin merkezinde ve ülke çapındaki bölgelerde başka saldırılar olduğu bildirildi.

Kiev Belediye Başkanı Vitali Klitschko, kentin güneyindeki Holosiivskyi semtinde patlamalar olduğunu bildirdi.

Sosyal medyada "Bütün servisler olay yerine gidiyor" diye yazdı.

Yetkili, Kiev sakinlerinin yaklaşık yüzde 15'inin elektriğinin önleyici olarak kesildiğini de sözlerine ekledi.

Vali Oleh Syniehubov'a göre, Ukrayna'nın doğusunda Kharkiv kentine ve çevresindeki bölgeye 15 füze isabet ederek konutları vurdu. Ukrayna'nın en büyük ikinci kentindeki hasarın boyutu veya can kaybı hakkında daha fazla ayrıntı açıklama sözü verdi.

Çarşamba günü geç saatlerde Ukrayna ordusu, Rusya'nın doğu yarısı üzerinde kontrol iddiasına rağmen, Bakhmut şehrine yönelik yoğun Rus saldırılarını geri püskürtmeyi başardığını söyledi .

Bir yıl süren savaşın en kanlı muharebelerinden biri küçük şehrin harabelerinde sürerken, geçen hafta taktiksel bir geri çekilmeye hazırlanıyor gibi görünen Ukraynalı savunucular meydan okumaya devam ettiler.

Ukrayna Silahlı Kuvvetleri Genelkurmay Başkanlığı Facebook'ta yaptığı açıklamada, "Düşman saldırılarına devam etti ve Bakhmut kentine yapılan saldırıda hiçbir duraksama belirtisi göstermedi" dedi. "Savunmacılarımız Bakhmut'a ve çevredeki topluluklara yönelik saldırıları püskürttü."

Ukraynalı askeri ve siyasi liderler artık pozisyonlarını korumaktan ve Rusların savaşma kapasitelerini azaltmak için mümkün olduğunca çok zayiat vermekten bahsediyorlar.

Cumhurbaşkanı Volodymyr Zelenskiy Çarşamba günü geç saatlerde yaptığı bir video adresinde, Bakhmut ve çevresindeki Donbas bölgesi için savaşın "birinci önceliğimiz" olduğunu söyledi.

CNN ile ayrı bir röportajda şunları söyledi: “Rusya'nın Donbass yönünde taarruza başladığını düşünüyoruz. Bu saldırıdır. Görünüşe göre bu: yavaş bir saldırganlık, çünkü yeterli güce ve kuvvete sahip değiller."

Rus paralı asker grubu Wagner'in başkanı Yevgeny Prigozhin, savaşçılarının Bakhmut'un doğu bölümünü ele geçirdiğini söyledi. Eğer doğruysa, Rus kuvvetleri birkaç ay sonra ilk büyük zaferlerini elde etmek için maliyetli bir arayışla şehrin neredeyse yarısını kontrol edecekti.

Prigozhin, Telegram mesajlaşma uygulamasında "Bakhmutka Nehri'nin doğusundaki her şey tamamen Wagner'in kontrolü altında" dedi.

Nehir, zaten büyük ölçüde Rus işgali altında olan Ukrayna'nın Donetsk eyaletinin sınırındaki Bakhmut'u ikiye bölüyor. Şehir merkezi nehrin batı yakasındadır.

Prigozhin daha önce erken başarı iddiaları yayınladı. Reuters, sahadaki durumu doğrulayamadı.

Ukraynalı askeri analist Oleh Zhdanov, Bakhmut'un doğu eteklerindeki Zabakhmutka bölgesine ek olarak, Rusların kuzeydeki Ilyinivka bölgesini de ele geçirdiğini söyledi.

Bir video yorumunda "durum kritik" dedi ve Rus kuvvetlerinin Bakhmut'un güneyindeki Avdiivka yakınlarında ve kuzeyde Svatovo çevresinde de kazanımlar elde ettiğini ekledi.

Editör: Haber Merkezi