Türkiye’den yapılan nakliyelerin büyük bir kısmı Balkan ülkelerine gitmektedir. Ülkemizin gerek coğrafi gerek kültürel yakınlığa sahip olduğu Balkan ülkeleri, aynı zamanda ticarî açıdan da sıkı bağlara sahip olduğumuz ülkelerdir. Bu durumun sonucu olarak, Balkan ülkelerine yaptığımız nakliye işlemleri, ülkeler arasındaki çeşitli anlaşmalar ve iş birlikleri ile birlikte her geçen gün artmaktadır. Peki, Balkan ülkeleri nelerdir? Bu ülkelerin taşımacılık alanındaki konumu nedir? Gelin bu sorulara yakından bakalım.
Balkan Ülkeleri Nelerdir?
Balkanlar, Güneydoğu Avrupa’da yer alan geniş bir coğrafi arazidir. Türkiye’nin %3’lük bir bölümünün yer aldığı Balkanlar, Türkiye’nin tarihi olarak varlık gösterdiği bölgelerin başında gelir. Bu durum da Türkiye ile Balkanlar arasında karmaşık bir ilişkinin doğmasına neden olmuş, Anadolu ve Balkan coğrafyasının birbirine bağlanmasını sağlamıştır. Aşağıda Balkan ülkelerinin bir listesini bulabilirsiniz.
Arnavutluk
Balkan ülkeleri arasında yer alan Arnavutluk, eski Osmanlı toprakları arasında yer alır. Tarih sahnesine 12. yüzyılda çıkan bu ülke, çalkantılı bir tarihe sahip olmuş, sık sık başka ülkeler tarafından işgal edilmiştir. Günümüzde var olan Arnavutluk devleti 1912 yılında kurulmuştur. Başkenti Tiran olan Arnavutluk, Adriyatik Denizi’nin kıyısında yer alır; sınır komşuları Yunanistan, Kuzey Makedonya, Kosova ve Karadağ’dır. 2,9 milyon nüfusu olan ülkenin resmi dili Arnavutçadır.
Taşımacılık konusunda ise Arnavutluk’un yeri ayrıdır. Ekonomisi çoğunlukla tarım, turizm ve hizmet sektörüne dayanan Arnavutluk, Balkanların taşımacılık merkezi olarak görülebilir. Özellikle ülkenin son yıllarda yaptığı ekonomik reformlar yeni yatırımcıları çekmekte ve yeni iş imkanları doğurmaktadır.
Bosna-Hersek
Eski Yugoslavya’nın bir parçası olan Bosna-Hersek, Türkiye ile yakın ilişkilere sahip bir ülkedir. Sırbistan, Hırvatistan ve Karadağ ile komşu olan Bosna-Hersek, 20 kilometrelik bir sahil şeridine sahiptir. Resmi dili Boşnakça olan ülke, para birimi olarak Bosna-Hersek değiştirilebilir markı kullanır. Ülkenin başkenti ve en büyük ili Saraybosna’dır.
Tarihi, doğal güzelliği ve turistik yerlerinin yanı sıra Bosna-Hersek ticari açıdan da önemli bir merkezdir. 1990’lı yıllarda yaşanan Sırp-Boşnak Savaşı’nın ardından çeşitli ekonomik zorluklarla boğuşmuş olan ülke, günümüzde AB üyeliği için çabalamakta, modernleşmeye çalışmaktadır. Lojistik açısından da küçümsenmeyecek bir yere sahip olan Bosna-Hersek, taşımacılık alanında da Türkiye ile en çok çalışan ülkeler arasındadır.
Bulgaristan
AB üyesi olan Bulgaristan, Türkiye’nin komşusu ve en büyük ticari ortakları arasındadır. Başkenti ve en büyük şehri Sofya olan ülkenin Karadeniz’e kıyısı vardır. Bu da deniz taşımacılığı alanındaki etkisini arttırır. Romanya, Sırbistan, Kuzey Makedonya, Yunanistan ve Türkiye ile sınırı olan ülke, kilit bir konumda yer alır. Dili Bulgarca olan ülkenin para birimi Bulgar levasıdır.
Bulgaristan karayolu taşımacılığı, gelişmiş bir sektör olup ülkemizden yapılan nakliye faaliyetlerinin ciddi bir bölümünü kapsar. Ülkemizle sıkı bir ticaret ilişkisine sahip olan Bulgaristan, avantajlı konumu nedeniyle Balkanlardaki taşımacılık sektörünün önde gelen ülkeleri arasındadır.
Hırvatistan
Adriyatik kıyısı boyunca uzanan Hırvatistan, Balkanların turizm açısından en gelişmiş ülkeleri arasındadır. Başkenti Zagreb olan ülke, para birimi olarak Euro’ya geçmiştir. Ülke; Slovenya, Macaristan, Sırbistan, Bosna-Hersek ve Karadağ ile komşudur. Hırvatistan’ın resmi dili Hırvatçadır.
Pek çok limana sahip olan ülke, deniz taşımacılığı konusunda Balkanların en önde gelen ülkelerindendir. Gemi inşa sanayisi ve balıkçılık alanında da ağırlığı olan Hırvatistan, ülkemiz ile de sıkı ticari bağlara sahiptir.
Karadağ
Balkanların doğal güzelliği ile öne çıkan ülkesi Karadağ; Sırbistan, Bosna-Hersek, Kosova ve Arnavutluk ile komşu, sevimli bir ülkedir. Adriyatik Denizi’ne kıyısı olan ülkenin başkenti Podgorica’dır. Yaklaşık 620 bin kişilik bir nüfusu olan ülkenin para birimi Euro, resmi dili Karadağcadır.
Turizm açısından ön plana çıkan Karadağ, lojistik konusunda da stratejik konumu ile ön plana çıkar. AB üyeliği çalışmaları sürdüren ülke ticaretini kuvvetlendirmek için yaptığı yatırımlar ile taşımacılıktan hizmet sektörüne kadar pek çok sektörü geliştirmeyi hedeflemektedir.
Kosova
Karadağ’ın komşusu olan Kosova, Balkanlarda yer alan bir başka küçük ülkedir. Başkenti Priştine olan ülke, Arnavutluk, Kuzey Makedonya ve Sırbistan ile de sınır komşusudur. Yaklaşık 1.8 milyon kişilik nüfusu olan ülke, para birimi olarak Euro kullanır. Resmi dilleri Arnavutça ve Sırpça olan Kosova’nın bağımsızlığı Sırbistan tarafından tanınmamaktadır.
Her ne kadar stratejik bir konuma sahip olsa da çeşitli ülkeler tarafından tanınmaması ve Sırbistan’ın Kosova’yı kendi toprağı sayması taşımacılık alanında bazı sorunları da doğurmaktadır. Bunun yanında, Türkiye ile Kosova arasında çeşitli ticari bağlar kurulmakta ve her geçen gün iki ülke arasındaki ticari ilişkiler daha da kuvvetlenmektedir.
Kuzey Makedonya
Başkenti Üsküp olan Kuzey Makedonya, Türk firmalarının en çok ticaret yaptığı Balkan ülkeleri arasındadır. Yaklaşık 2.1 milyon kişilik nüfusu olan ülkenin resmi dili Makedonca, para birimi ise Makedon dinarıdır. Sırbistan, Kosova, Arnavutluk, Yunanistan ve Bulgaristan ile komşu olan ülkenin taşımacılık sektörü de gelişmiştir.
Romanya
Romanya, AB’ye üye bir Balkan ülkesidir. Resmi dili Rumence olan ülkenin para birimi Rumen leyidir. Büyük bir ülke olan Romanya; Bulgaristan, Sırbistan, Macaristan, Ukrayna ve Moldova ile komşudur. Başkenti Bükreş olan ülkenin nüfusu yaklaşık 19 milyon kişiden oluşmaktadır.
AB üyesi olan ve birlikle serbest ticaret anlaşması bulunan Romanya, AB’nin en büyük tarım üreticilerindendir. Sanayi sektörü de epey gelişkin olan Romanya, taşımacılık ve lojistik açısından oldukça önemlidir.
Sırbistan
Sırbistan, taşımacılık ve lojistik sektörlerinde önemli rol oynayan bir başka Balkan ülkesidir. Başkenti Belgrad olan ülke; Bosna-Hersek, Karadağ, Hırvatistan, Kuzey Makedonya, Romanya ve Bulgaristan ile komşudur. Resmi dili Sırpça olan ülkenin nüfusu 7 milyon kişiden oluşur. Sırbistan’da para birimi olarak Sırp dinarı kullanılır. Avrupa Birliği üyesi olmayan Sırbistan, AB ile serbest ticaret anlaşmalarına sahiptir.
Yunanistan
Balkanların en güzel ülkeleri arasında yer alan Yunanistan, yaklaşık 11 milyonluk bir nüfusa sahiptir. Başkenti Atina olan ülkenin resmi dili Yunanca, para birimi ise Euro’dur. Daha çok turizm alanında ön plana çıkan Yunanistan, gemi yapımı alanında da ciddi bir ağırlığa sahiptir. Hizmet, tarım, denizcilik ve sanayi sektörlerinin gelişkin olduğu Yunanistan, taşımacılık ve nakliye alanlarında da önemli bir yere sahiptir.