Mersin Büyükşehir’in Antika Pazarı’ndan Bu Kez Kadın Ezgileri Yükseldi Mersin Büyükşehir’in Antika Pazarı’ndan Bu Kez Kadın Ezgileri Yükseldi

İnsan Hakları Derneği (İHD) Adana Şubesi Kadın Hakları Komisyonu, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü dolayısıyla binalarında basın açıklaması yaptı.

Çok sayıda kadın açıklamaya katıldı. Açıklamada basın metnini okuyan İHD Adana Şubesi Kadın Hakları Komisyonu Sözcüsü Baran Öner basın metnini okudu. 25 Kasım'ın tarihsel önemine dikkat çeken Öner, Mirabal kardeşlerin 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü'nün sembolü olduğunu vurguladı.

WhatsApp Görsel 2023-11-25 saat 14.19.36_3fce52a6

'İKTİDARIN POLİTİKALARI ŞİDDETİ ARTIRIYOR'

Mirabal kardeşlerin katledilmelerinin üzerinden 63 yıl geçmiş olup, kadınların söz ve eylemleriyle verdikleri onca çaba ve mücadeleye rağmen erkek şiddeti hız kesmeden devam ettiğini ifade eden Öner, iktidarın kadın kazanımlarına dönük engelleme ile uyguladığı cezasızlık politikası nedeniyle kadın cinayetlerinin meşrulaştırılmaya çalışılıp, kadınları daha fazla şiddete açık hale getirildiğine işaret etti. Öner, "Kadınların katledildiği, bir çok kadın ölümünün de şüpheli kadın ölümleri olarak anıldığı bir ülkede yaşamaya alışmayacağız, bu durumu kanıksamayacağız. Kadınlara, çocuklara, LGBTİ+’lara karşı başlatılan ve devam eden bu kanlı savaşa ve eril zihniyetten kaynaklanan yıkıcı, yok edici savaşın her türüne karşı yaşamı savunmaya devam edeceğiz. Tüm coğrafyalarda kadına yönelik şiddet devam ederken, savaşın coğrafyası olan Ortadoğu’da kadınlar ve çocuklar; savaşların en çok ezileni ve acı çekeni olmak durumunda kalmaya devam etmektedirler.Eril siyasetin tüm uygulamaları, kapitalizmin devam edebilmesi için kullanılan tüm araçlar, eşitsizlik, savaş ekonomisi, tekrar tekrar üretilen şiddeti meydana getirmektedir" ifadelerini kullandı.

10 AYDA 253 KADIN KATLEDİLDİ

 2023 yılının ilk 10 ayında Türkiye genelinde 253 kadının katledildiğini, 188 kadının ölümü şüpheli olarak kayıtlara geçtiğini aktaran Öner, Adana’da 16 kadının katledildiğini, şüpheli kadın ölümünün ise 5 olduğuna dikkat çekti.

'VAR GÜCÜMÜZLE MÜCADELE EDECEĞİZ'

Öner son olarak şu ifadeleri kullandı: "Biz kadınlar, her alana uzanan cinsiyetçiliğin ve eril zihniyetin yarattığı şiddet kültürüyle karşı karşıyayız. Buna son verilmesi için çağrı ve taleplerimizi bir kez daha tekrarlıyoruz: Devlet, kadına karşı şiddeti önlemek için her türlü tedbiri almakla yükümlüdür. Toplumsal Cinsiyet Eşitliğini, toplumun tüm kesimlerine yaygınlaştırmak için politikalar üretmelidir. Cinsiyete dayalı ayrımcılığı ortadan kaldırmalıdır. Kadına karşı şiddet uygulayan failler hakkında etkili ve caydırıcı cezalandırma yoluna gidilmeli ve cezasızlık politikalarından vazgeçilmelidir. İHD’li kadınlar olarak, kadına karşı şiddetle mücadeleye tüm gücümüzle devam edeceğiz. Toplumsal Cinsiyet Eşitliği’ni garanti altına alan yasalara; Anayasa, Medeni Kanun, 6284 sayılı yasa ve diğer temel haklarla ilgili sözleşmelere dokunma, uygula demeye devam edeceğiz."

Editör: Haber Merkezi