"Gerçeği bildirmenin tehlikeli olmaya devam ettiği ülkeler için bu, uluslararası toplumun, nerede olursa olsun gazetecilere yönelik baskı ve saldırılara karşı harekete geçeceğimizi ve onları cezalandıracağımızı açıkça belirtmesi gerektiği anlamına geliyor." 

BM Genel Sekreteri António Guterres Salı günü yaptığı açıklamada, dezenformasyon, nefret söylemi ve gazetecilere yönelik ölümcül saldırıların dünya çapında basın özgürlüğünü tehdit ettiğini belirterek, bize haberleri getiren insanlarla daha fazla dayanışma çağrısında bulundu. 

Çağrı, 1993 BM Genel Kurulu kararı doğrultusunda her yıl 3 Mayıs'ta kutlanan Dünya Basın Özgürlüğü Günü öncesinde mesajında ​​yer alıyor.

Bu yılın odak noktası, basın özgürlüğü ile genel insan hakları arasındaki bağlantıdır. 

Küresel bir sorun 

“Basın özgürlüğü demokrasinin ve adaletin temelidir . Fikirleri şekillendirmek ve güce doğruyu söylemek için ihtiyaç duyduğumuz gerçekleri hepimize veriyor. Ancak dünyanın her köşesinde basın özgürlüğü saldırı altında” dedi . 

Genel Sekreter New York'ta değil ve Dünya Basın Özgürlüğü Günü'nün 30. yıl dönümü dolayısıyla Genel Kurul Salonu'nda düzenlenen törende mesajının videosu oynatıldı. 

Dünyanın dört bir yanından önde gelen gazeteciler ile medya ve insan hakları örgütlerinin başkanları etkinliğe katılarak çok taraflılık ve ifade özgürlüğü gibi konularda çeşitli panellerde deneyimlerini ve görüşlerini paylaşıyorlar. 

Gazeteciler için en ölümcül yıl 

Gazetecilerin korunmasını savunan  BM kültür ajansı UNESCO Genel Direktörü Audrey Azoulay açılış konuşmasında, 2022'nin meslek için en ölümcül yıl olduğunu söyledi.

Geçen yıl, çoğunluğu savaş bölgelerinin dışında olmak üzere 86 gazeteci öldürüldü. "Çoğu zaman, aileleriyle birlikte evdeydiler" dedi. Yüzlercesi daha saldırıya uğradı veya hapsedildi. 

Bu suçların cezasız kalma derecesinin tüyler ürpertici bir mesaj verdiğini, çünkü “gazetecilerin güvenliğinin sadece gazetecilerin veya uluslararası kuruluşların meselesi olmadığını söyledi. Bu, bir bütün olarak toplumun meselesidir.” 

Ayrıca muhabirler siber uzayda da saldırıya uğruyor. 2021 tarihli bir rapor, dört kadın gazeteciden üçünün çevrimiçi tacizin kurbanı olduğunu ortaya çıkararak UNESCO'nun korumayı hızlandırmak için dijital platformlar için öneriler yayınlamasına neden oldu. 

Dijital çağ ikilemi 

Bayan Azoulay , dijital çağın gelişinin tüm bilgi ortamını değiştirdiği için,   bu zorlukların tam da gazetecilere her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyulduğu bir zamanda yaşandığını belirtti .

İnternet, bilgi ve ifade için yeni kanallar açmasına rağmen, dezenformasyon ve komplo teorileri ekmek isteyenler için de verimli bir zemin sağladı. 

'Yeni bir yol ayrımı' 

Kendimizi yeni bir yol ayrımında buluyoruz” dedi. "Mevcut yolumuz, bizi bilinçli kamusal tartışmalardan uzaklaştırıyor . Bağlı olduğu paylaşılan bir gerçeklik kavramından uzakta. Her zamankinden daha fazla kutuplaşmaya giden bir yol .” 

Bilginin kamu malı olarak kalmasını sağlamak için daha fazla eylem çağrısında bulundu ve UNESCO'nun dijital çağda medya ve bilgi okuryazarlığı alanında eğitim politikaları geliştirmeleri için yaklaşık 20 ülkeyi desteklediğine dikkat çekti.  

Ajans ayrıca, bu yıl içinde yayınlanacak olan dijital platformları düzenlemeye yönelik küresel yönerge taslaklarını tartışmak üzere Şubat ayında Paris'te  büyük bir küresel konferans düzenledi. 

Demokrasi ateş altında 

The New York Times'ın Başkanı ve Yayıncısı AG Sulzberger açılış konuşmasında , küresel olarak basın özgürlüğüne yönelik tehditlerin nihayetinde çok taraflılığı nasıl etkilediği konusundaki endişelerini dile getirdi.

"İnsanların güvenebileceği haber ve bilgileri sağlayacak gazeteciler olmadan, korkarım ki yurttaşlık bağlarının çözülmesine, demokratik normların aşınmasına ve kurumlara ve birbirimize olan güvenin zayıflamasına tanık olmaya devam edeceğiz. küresel düzen” dedi. 

Bay Sulzberger, 1993'ten bu yana medya manzarasının nasıl geliştiğini düşündü - Soğuk Savaş bölünmelerinin görünürde sona ermesi, yeni gelişen demokrasilerin ortaya çıkışı ve bilgi ve bağlantıdaki teknolojik gelişmelerle karakterize edilen bir iyimserlik dönemi. Haber kuruluşları da "tarihi mali güce" sahipti ve halkı bilgilendirmek için iyi bir konumda görünüyordu. 

'Yanlış bilgi çığı' 

Gazetecilerin her yerde insanlara ulaşmasını sağlayan aynı teknolojinin aynı zamanda binlerce gazeteyi kapanmaya zorladığı ve ortaya çıkan dijital satış noktalarının, özellikle eleştirel yerel ve araştırmacı habercilik sağlamada boşluğu dolduramadığı için bu anın kısa ömürlü olduğunu söyledi. 

"İnternet ayrıca, artık bilgi ekosistemimizi alt üst eden, genellikle güvenilir gazeteciliği boğan ve toplumsal güvendeki düşüşü hızlandıran yanlış bilgi, propaganda, bilginlik ve tıklama tuzağı çığını da serbest bıraktı" dedi. 

Medya sansürü ve kontrolü 

Bay Sulzberger, özgür basının erozyonunu neredeyse her zaman demokratik erozyonun izlediği konusunda uyardı.  

"Ve elbette, basının bu zayıflık dönemi, istikrarsız demokrasiler ve cesaretlendirilmiş otokrasilerle aynı zamana denk geldi. Ve demokrasi aşındığında ilk hedefin özgür basın olacağından emin olabilirsiniz” dedi.

“Dünyanın her yerindeki otokratlar ve onların saflarına katılmak isteyenler, iktidarı pekiştirmek için sansür, medya baskısı ve gazetecilere yönelik saldırılar kullandılar. Bunun nedeni, bilginin kontrolünü ele geçirmek, diğer her şeyin kontrolünü ele geçirmek için elzemdir” diye ekledi.  

"Ukrayna'daki savaşı kabul etmeye bile cesaret eden gazetecilerin uzun hapis cezalarıyla karşı karşıya kaldığı" Rusya da dahil olmak üzere dünyanın dört bir yanından örnekler verdi.   

Ayrıca , geçen ay Yekaterinburg'da casusluk iddiasıyla tutuklanan Wall Street Journal muhabiri Evan Gershkovich'in davasına dikkat çekerek , eski Times muhabirinin "sahte suçlamalar nedeniyle Rusya'da gözaltında olduğunu ve serbest bırakılması gerektiğini" söyledi. 

Bağımsız gazeteciliği destekleyin 

Bay Sulzberger, BM Üye Devletlerine basına yönelik dünya çapındaki saldırıya karşı koymanın ancak harekete geçmeleri halinde çözüleceğini söyledi. 

"ABD dahil olmak üzere güçlü bir özgür basın geleneğine sahip ülkeler için bu, liderlerin bağımsız muhabirler ve kaynakları için yasal koruma sağlamak için ayağa kalkması anlamına geliyor" dedi.  

"Gerçeği bildirmenin tehlikeli olmaya devam ettiği ülkeler için bu, uluslararası toplumun, nerede olursa olsun gazetecilere yönelik baskı ve saldırılara karşı harekete geçeceğimizi ve onları cezalandıracağımızı açıkça belirtmesi gerektiği anlamına geliyor." 

Ayrıca, bağımsız gazeteciliği sürdürmek için açık mali modeller geliştirmek de dahil olmak üzere, basının karşı karşıya olduğu zorlukların ele alınması gerektiğini vurguladı. 

"Bağımsız gazeteciliği yükseltmek ve platformlarındaki güvenilmez bilgilerden ayrı durmasını sağlamak için dijital devlerin taahhüdüne hala ihtiyacımız var" diye ekledi. "Bağımsız gazeteciliği zamanlarıyla, paralarıyla ve güvenleriyle destekleyecek kadar değer verecek daha fazla halka ihtiyacımız var."

Editör: Haber Merkezi