MERSİNDEN KADIN KOOPERATİFİ BAŞKANI MERAL SEÇER, ‘AİLE ÇİFTÇİLİĞİ VE KOOPERATİFÇİLİK ZİRVESİ’NDE KONUŞTU
Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, ‘Güçlü Bir Tarım İçin’ sloganıyla Mersin Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı tarafından düzenlenen ‘Aile Çiftçiliği ve Kooperatifçilik Zirvesi’ne katıldı. Zirve’de, Mersinden Kadın Kooperatifi Başkanı Meral Seçer de konuşmacı olarak yer aldı.
Zirve’de konuşan Seçer, 6 yıldır hiçbir siyasi ayrım olmadan vatandaşa hizmet odaklı çalıştıklarını anlatarak, “Mersin’de 6 yıldır; vatandaşı bağrına basan, anlayabilen ve vatandaşla iç içe olan; kaynakların, kırsalın, tarımın, köylünün değerini bilen bir anlayış var” dedi. Seçer, kooperatifçilikte ortak akılla başarılı sonuç alınabileceğini kaydederek, “Kooperatifçilik demek, güçlerin ve aklın birlikteliği demek” ifadelerine yer verdi. “Bizim hedef kitlemiz küçük aile çiftçileri ve üretici kadınlar” diyen Seçer, major politikaları yürüten bakanlıkların tarım konusunda çok daha sürdürülebilir ve sonuç alınabilir bir yol çizmesi gerektiğini belirterek, “Türkiye tarımı bu olmamalı. Çok daha iyi noktalarda olmamız lazım” diye konuştu.
Yeni dönem projelerinden olan ‘Tarımsal İnovasyon Merkezi’nin yakın zamanda hayata geçeceğini vurgulayan Seçer, “Bu merkezde tarıma dair ne varsa, uygulamalı bir şekilde öğreneceksiniz. Sizlere aile çiftçiliğinin kalkınması, gelişmesi için bir akademi oluşturuyoruz, altyapısı yapıyoruz” dedi.
Mersin Büyükşehir Belediyesi, kırsal kalkınmanın temel yapı taşlarından biri olan kooperatifçilik ile küçük aile işletmeciliğini desteklemeyi, yerel üreticilerin güçlenmesini, sürdürülebilir tarımsal üretimin sağlanmasını ve kırsalda refahın artırılmasını öncelikli görev kabul ediyor. Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, ‘Güçlü Bir Tarım İçin’ sloganıyla Mersin Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı tarafından düzenlenen ‘Aile Çiftçiliği ve Kooperatifçilik Zirvesi’ne katıldı. Zirve’de, Mersinden Kadın Kooperatifi Başkanı Meral Seçer de konuşmacı olarak yer aldı.
‘Tarımda Dayanışma, Geleceğe Umut!’ denilerek, Mersin Büyükşehir Belediyesi tarafından ‘Birleşmiş Milletler Aile Çiftçiliği On Yılı (2019-2028)’ perspektifi çerçevesinde düzenlenen Zirve’nin paydaşları arasında; Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), Uluslararası Tarımsal Kalkınma Fonu (IFAD), Mersinden Kadın Kooperatifi ve KIRKYOL Kırsalda Kalkınma Kooperatifi yer aldı. Zirve; hem ‘BM Aile Çiftçiliği On Yılı’ hem de ‘İkinci Uluslararası Kooperatifler Yılı’ vesilesiyle, aile çiftçiliğini ve kooperatifçiliği yeniden gündeme taşımak, Mersin özelinde bu alanlarda geliştirilen politikaların ve uygulamaların paylaşılmasını sağlamayı amaçladı. Zirve, kırsalda yaşayan küçük üreticilerin sesini duyurmak, yerel yönetimlerin tarıma katkılarını vurgulamak ve iyi uygulama örneklerini yaygınlaştırmak için önemli bir platform oldu.
Başkan Seçer: “6 yıldır Mersin’de tarımın, köylünün, kadının değerini bilen bir anlayış var”
Mersin Büyükşehir Belediyesi Kongre ve Sergi Sarayı Çok Amaçlı Salon’da, Birleşmiş Milletler Aile Çiftçiliği On Yılı 2019-2028 perspektifi çerçevesinde düzenlenen ‘Aile Çiftçiliği ve Kooperatifçilik Zirvesi’nde konuşan Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, 6 yıldır hiçbir siyasi ayrım olmadan vatandaşa hizmet odaklı çalıştıklarını söyledi. Seçer, “Siyaset halkla iç içe yapılır. Salondaki deseni gördüğüm zaman şekilsel siyasetin değil, hizmete dayalı yapılan siyasetin ne kadar değerli olduğunu görüyorum. Biz, yasak savmak için ya da oy uğruna hizmet yapmıyoruz. Mersin’de 6 yıldır; vatandaşı bağrına basan, anlayabilen ve vatandaşla iç içe olan; kaynakların, kırsalın, tarımın, köylünün değerini bilen bir belediye anlayışı var” dedi.
“Kooperatifçilik demek, güçlerin, aklın birlikteliği demek”
Seçer, kooperatifçilikte ortak akılla başarılı sonuç alınabileceğini kaydederek, “Kooperatifçilik demek, güçlerin ve aklın birlikteliği demek. Herkesin; aklının, düşüncelerinin, ferasetinin bir potada eritilip en iyi sonucun alınması demek. Sermayenin en rasyonel kullanımı, en ucuz girdi temini, en değerli fiyatlara ürün satmak demek. Pazar rahatlığı, standardizasyon, kalite demek. İyi olan her kavramı kooperatifçiliğe koyabilirsiniz” ifadelerini kullandı. Türkiye’nin bir tarım ülkesi olduğunu, her 4 kişiden 1’inin direkt ya da dolaylı olarak tarımdan gelir elde ettiğini belirten Seçer, “Demek ki kooperatifçilik geçerli akçe. Büyüteceğiz ve geliştireceğiz. Kooperatifçilikte ne yaptığını bilmen ve bir pusulanın olması lazım. Emek isteyen bir konu. En kolayı kurmak, en zoru sürdürmek. Onun için bu toplantılar son derece önemli” diye konuştu.
“Bizim hedef kitlemiz küçük aile çiftçileri ve üretici kadınlar” diyerek konuşmasını sürdüren Başkan Seçer, tarımsal alana ayırdıkları bütçeyi 2025 yılında yüzde 80 oranında artırdıklarını kaydetti. Seçer, “İktidar bunu ne kadar inkar ederse etsin şu anda Türkiye’nin birinci derecede gündemi hayat pahalılığı ve ekonomik kriz. Daha geçen hafta Mersin’de yaptığımız bir araştırmada halkın yüzde 65’i: ‘bizim için hayat pahalılığı ve ekonomi tartışmasız en büyük sorun’ diyor. O nedenle sosyal politikalar içerisinde yer alan tarım desteklerini yüzde 80 oranında artırdık. 2024 yılında 119 milyon TL olan tarım bütçemizi 2025 yılında 215 milyon TL’ye çıkardık” dedi. Yakın zamanda Mut’ta yaptıkları tarımsal destek töreninden bahseden Başkan Seçer, sadece bu yıl için Mut ilçesine 110 kilometre sulama borusu dağıttıklarını söyledi. Göreve geldikleri günden bu yana Mersinli üreticilere 464 kilometre sulama borusu dağıttıklarını aktaran Seçer, “Bunu; üretim ve üretim kalitesi artsın, çiftçiler ve aile işletmeleri daha fazla para kazansın diye yaptık” ifadelerini kullandı.
“Türkiye tarımı çok daha ileri noktalarda olmalı”
Yerel yönetimlerin birinci derecede görevinin tarımı desteklemek olmadığını sözlerine ekleyen Seçer, kendisinin tarıma bakış açısının farklı olduğunu da kaydederek, şunları söyledi:
“Tarımla yıllarca uğraşmış, bunun eğitimini almış, parlamentoda komisyonda çalışmış, tarımsal bir bölgede doğmuş ve büyümüş bir insan olarak tarıma bakış açım farklı. Çünkü bu bölgedeki ve ülkemdeki gerçeği biliyor, ona göre davranıyor ve daha fazla bütçe ayırıyorum. Bir belediye başkanı bunu farklı bir yönde kullanabilir ama burada asıl makro politikaları yapan bakanlıklarımızdır. Bakanlıklarımızın sürdürülebilir ve sonuç alınabilir bir yol çizmesi lazım. Türkiye gerçeklerine ve toplumuna uygun; Avrupa’ya ve Amerika’ya öykünmeden ama Türkiye’ye uyan yenilikleri de alarak bir yol çizilmesi gerektiğini düşünüyorum. Türkiye tarımı bu olmamalı. Çok daha iyi noktalarda olmamız lazım.”
Seçer, üreticilere seslendi: “Hangi siyasi partiye oy vermiş olursanız olun belediye hepinizin belediyesidir”
Üreticilere seslenerek, bugüne kadar yapılan desteklerin süreceğini söyleyen Seçer, “Bugüne kadar hangi kalemde bizden destek alıyorsanız bu artarak devam edecek. Her bölgenin kendine münhasır özellikleri çerçevesinde desteklerimiz devam edecek. Her bölgenin gerçeği neyse onu yapacağız. Değerli üretici kardeşlerim; hangi siyasi partiye oy vermiş olursanız olun belediye hepinizin belediyesidir” ifadelerini kullandı.
“Tarımsal İnovasyon Merkezi’nde tarıma dair ne varsa uygulamalı öğreneceksiniz”
Yeni dönem projelerinden olan ‘Tarımsal İnovasyon Merkezi’nin yakın zamanda hayata geçeceğini vurgulayan Seçer, “Tarımsal Hizmetler Dairesi’nin kuracağı bu merkezde, tarıma dair ne varsa uygulamalı bir şekilde öğreneceksiniz. Eğitiminden pratiğe; ‘fide ilaçlama nasıl olur, tohum nasıl ekilir, pazarlama nasıl yapılır, coğrafi işaret tescilinde izlenecek yollar nelerdir?’ gibi her soruya yanıt bulacaksınız. Sizlere aile çiftçiliğinin kalkınması ve gelişmesi için bir akademi oluşturuyoruz, altyapısını yapıyoruz” dedi. ‘Köyümüz Atölye Projesi’ni de çok önemsediklerini ifade eden Seçer, “Bu da aile çiftçiliğin gelişmesinden, bölgeye ait ürünün yetiştirilmesine, bunun coğrafi işaret tescilinin alınmasına, ambalajlanmasına, bunun markalanmasına, marka tanıtımına, hem konvansiyonel hem dijital ortamlarda pazarlanmasına kadar birçok konuda sizlere mihmandarlık yapacak çok önemli bir proje olduğunu düşünüyorum” diyerek, Zirve’ye katkı sunan herkese teşekkür etti.
Selışık: “Mersin’de kooperatifçiliğin güzel bir örneğini görüyoruz”
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Türkiye Temsilci Yardımcısı Dr. Ayşegül Selışık ise, kırsalda hayatın çiftçiler için giderek zorlaştığını ifade ederek, “Çiftçinin sayısı azalıyor, şehir hayatı tercih ediliyor ama kırsal nüfus yaşlanıyor. Böyle bir durumda aile çiftçiliğini bizim daha fazla korumamız ve gündemde tutmamız gerekiyor. O yüzden Sayın Başkan’a da verdikleri destekten dolayı teşekkür etmek isterim” dedi. Başarılı bir kooperatifçilik için ürünlerde belirli bir standardın yakalanması gerektiğini vurgulayan Selışık, “Burada yerel politikalar önemli. O yüzden yereldeki örgütlerin, yönetimlerin desteği, teşviki çok önemli. Mersin’de de bunun güzel örneğini görüyoruz” diyerek, Mersin’deki ürünlerin çok güzel olduğunu vurguladı.
Zirve’de ayrıca, CHP Mersin Milletvekilleri Gülcan Kış, Hasan Ufuk Çakır ve Talat Dinçer de birer konuşma yaptı. Konuşmaların ardından ise ‘Küresel ve Yerel Düzeyde Aile Çiftçiliği ve Kooperatifçilik’ Panel Oturumu’nda; KIRKYOL Kırsalda Kalkınma Kooperatifi Kurucu Ortağı Prof. Dr. Melehat Avcı Birsin moderatörlüğünde, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Türkiye’den Ali Ağören tarafından ‘Birleşmiş Milletler Aile Çiftçiliği On Yılı Perspektifi’ ve KIRKYOL Kırsalda Kalkınma Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Bülent Gülçubuk tarafından ‘Türkiye’de Aile Çiftçiliği: Perspektif Raporu Bulguları’ konuşulurken, Mersinden Kadın Kooperatifi Başkanı Meral Seçer, Mersin Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanı Selçuk Şahutoğlu ile Mersin Ticaret İl Müdürlüğü’nden Mustafa Damar da konuşmacı olarak yer aldılar.
Meral Seçer: “Türkiye’deki küçük aile çiftçilerinin dünyaya katkısı çok büyük”
“Kendini, komşusunu, ilini, ülkesini doyuran, Türkiye’yi doyuran üreticiler” cümlesiyle üreticilere seslenen Mersinden Kadın Kooperatifi Başkanı Meral Seçer, dünya gıda üretiminin yüzde 75-80’ini küçük aile çiftçilerinin yaptığını söyledi. Dünyada 500 milyon küçük çiftçi olduğu bilgisini paylaşan Meral Seçer, “Türkiye’de bu sayı yüzde 80’lere varıyor. Yani Türkiye’de de dünyada da küçük aile çiftçilerinin kentine, ülkesine ve dünyaya katkısı çok büyük. Onların desteklenmesi ve üretimden vazgeçmemelerinin sağlanması gerekiyor” sözlerine yer verdi.
“Küçük aile çiftlikleri desteklense dünyada açlık kalmaz”
Mersin’de aile çiftçiliğinin çok yaygın olduğunun ve temelini kadınların oluşturduğunun altını çizen Meral Seçer, “Sizler gıdanın korunması, güvenilirliği ve insanların gıdaya ulaşması için bir teminatsınız. Sizler üretmezseniz, üretim yapmayan insanlar yaşayamaz. Artık sürekli; ‘Gıda kıtlığı başlıyor’ cümlesini duyuyorsunuzdur. Dünyadaki çiftçi aileler planlı bir şekilde desteklendiğinde dünyada açlık diye bir şey olmaz. Sizlerin desteklenmesi konusunda yerel yönetimlerin, kamu kurum ve kuruluşlarının, sivil toplum kuruluşlarının el birliği yapması gerekiyor” dedi.
Kırsalda yaşayan çiftçilerin üretimi bırakıp şehirlere göç etmeye devam etmesi halinde toplumun gıda krizi ile karşı karşıya kalabileceğini aktaran Meral Seçer, Mersin’de çiftçilerin üretme isteğinin olduğunu, üreticilerin kendilerine bir kılavuz aradığını ve Büyükşehir’in bu noktada çok önemli çalışmaları hayata geçirdiğini söyledi.
“Mersin’de kooperatif sayısı artıyor”
Meral Seçer, bir kişinin yapamadığını birçok üreticinin bir araya gelerek rahatlıkla yapabileceğini, çeşitli kurum ve kuruluştan alınan hibelerin kooperatiflere verildiğini ifade ederek, Mersin’de kurulan kooperatif sayısının arttığını belirtti. Seçer, kooperatiflerin kurulmadan önce çeşitli kurum ve kuruluşlardan eğitim alınması gerektiğini de vurguladı.
Meral Seçer, bu zirveyi çok önemsediklerini de sözlerine ekleyerek, “Dünyayı doyuran aile çiftçilerimiz de kooperatifleşme ile hem kendileri hak ettiği noktaya gelecekler hem de dünyamızı doyurmaya devam edecekler. Bu zirveyi yaparak bunun sonucunda Küçük Aile Çiftçiliği Akademisi’nin de temellerinin atıldığını düşünüyorum. Bir şeylerin kurumsal olması, o çalışmaları daha da güçlendirecektir. Üretiminize zevkle ve zorlamadan, mutlulukla devam etmenizi diliyorum. İyi ki varsınız” ifadelerine yer verdi.
‘Cumhuriyet’in İkinci Yüzyılında Mersin İlinde Nasıl Bir Aile Çiftçiliği ve Kooperatifçilik?’ forumu ile devam eden Zirve, ‘Mersin Aile Çiftçiliği Akademisi Proje Bilgilendirme Sunumu ve Zirve Kapanış Bildirisi’ ile sona erdi.