Batman Milletvekili Zeynep Oduncu, Hac İbadetinde Mağdur Olan Vatandaşların Sorunlarını Meclis Gündemine Taşıdı

CHP’li Yazgan, yerel basın için Meclis kürsüsünden iktidara seslendi:  ‘Yanlış yapıyorsunuz’ CHP’li Yazgan, yerel basın için Meclis kürsüsünden iktidara seslendi: ‘Yanlış yapıyorsunuz’

Batman Milletvekili Zeynep Oduncu, hac ibadetini turistik vizeyle yerine getirmek isteyen Türk vatandaşlarının Suudi Arabistan'da yaşadığı mağduriyetleri Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne taşıdı. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'a yönelttiği yazılı soru önergesiyle, son dönemde Suudi polisinin "kaçak göçmen" muamelesi yaptığı vatandaşların sorunlarına dikkat çekti.

Oduncu, birçok vatandaşın Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından uygulanan kura sistemi dışında, farklı yöntemlerle hac ibadetini yerine getirmek için Suudi Arabistan'a gittiğini ve bu süreçte büyük sıkıntılar yaşadığını belirtti. Vatandaşların, Suudi polisi tarafından arandıklarını, kaldıkları otellerin basılarak eşyalarının dağıtıldığını ve büyük mağduriyetler yaşadıklarını ifade eden Oduncu, bu durumun düzeltilmesi gerektiğini vurguladı.

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın ve Dışişleri Bakanlığı'nın bu konudaki tutumunu ve olası çözüm önerilerini soran Oduncu, şunları sordu:

  1. Diyanet İşleri Başkanlığı, hac ibadetini turistik vize ile gerçekleştiren Türk vatandaşlarının Suudi Arabistan’da yaşadığı sorunlar hakkında bilgi sahibi midir? Bu konuda herhangi bir girişimde bulunmuş mudur?
  2. Suudi polisinin bu vatandaşlara yönelik tutumları ve yaşanan mağduriyetlerle ilgili olarak Dışişleri Bakanlığı’nın bir girişimi veya açıklaması var mıdır?
  3. Hac izni olmadan hac ibadetini gerçekleştirmek üzere çeşitli arayışlara giren vatandaşların bu durumlarıyla ilgili olarak Diyanet İşleri Başkanlığı’nın görüşü nedir?
  4. Bu tür durumların tekrar yaşanmaması için ne gibi önlemler alınması planlanmaktadır?

Zeynep Oduncu'nun, vatandaşların sesini duyurmak ve mağduriyetlerin giderilmesi için yaptığı bu girişim, hem mecliste hem de kamuoyunda geniş yankı buldu. Oduncu, vatandaşların sorunlarının çözülmesi ve gelecekte benzer mağduriyetlerin yaşanmaması için konunun takipçisi olacağını belirtti.

Editör: Haber Merkezi