İstanbul’un metro yatırım projesi için 60 milyar lira bütçe ayrıldığını ancak İzmir’e 3 bin liralık sembolik dahi sayılmayacak bir bütçenin ayrıldığını hatırlatan CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, konuyu Meclis’e taşıdı ve “Bakanlığınız tarafından iller arasında ayrım yapıldığını açıkça gösteren bu durumun gerekçesi nedir?” diye sordu.  

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu tarafından yazılı olarak yanıtlanması istemiyle soru önergesine metro projeleri için İstanbul ve İzmir’e ayrılan rakamların arasındaki farkın nedenini taşıyan CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, İzmirli yurttaşların cezalandırılmak istendiğini söyledi. İstanbul’daki amaçlarının ise bütün hizmeti kendileri yapıyormuş gibi bir hava yaratmak olduğunu belirten İzmir Milletvekili Beko, devletin milletine hizmetinin bile siyasi rant haline getirildiği bu antidemokratik ve kayırmacı sistemin bitmesine az kaldığını söyledi. Her yıl temeli atılacak sözleriyle gündeme gelen ancak 14 yıldır hiçbir adım atılmayan 4.5 kilometre uzunluğundaki Halkapınar-Otogar metrosuna ayrılan 3 bin liralık bütçenin Bakanlıkça hangi alanlarda kullanılmak üzere planlandığını soran CHP’li Beko, bu sembolik dahi olmayan bütçenin amacının ne olduğunu da soru önergesine taşıdı.

AMAÇ İZMİRLİLERİ CEZALANDIRMAK MI?

CHP’li Beko’nun yanıtlanmasını istediği soruları ise şöyle: Bakanlığınız tarafından iller arasında ayrım yapıldığını açıkça gösteren bu durumun gerekçesi nedir? Bakanlığınız İzmir Büyükşehir Belediyesini ve dolayısıyla İzmirli yurttaşları cezalandırmak mı istemektedir? Her yıl temeli atılacak sözleriyle gündeme gelen ancak 14 yıldır hiçbir adım atılmayan 4.5 kilometre uzunluğundaki Halkapınar-Otogar metrosuna ayrılan üç bin liralık bütçe, Bakanlığınızca hangi alanlarda kullanılmak üzere programa alınmıştır? Bu sembolik dahi sayılamayacak bütçenin amacı nedir? 2022 yıl içerisinde Bakanlığınızca Metro yapımı için hangi illere ayrı ayrı ve toplamda ne kadar bütçe ayrılmış ve bu bütçenin ne kadarı karşılanmıştır?

Editör: Haber Merkezi