Mardın Milletvekili Beritan GÜNEŞ ALTIN, "Van’da bulunan Süleyman Şah Erkek Yurdunda yaşanan  asansör kazasını Gençlik ve Spor Bakanlığına soru önergesi vererek meclis gündemine taşıdı.

DEVA Partisi Milletvekillerinden Ortak Tepki: "Meclisin işlevsizleştirilmesine İzin Vermeyeceğiz" DEVA Partisi Milletvekillerinden Ortak Tepki: "Meclisin işlevsizleştirilmesine İzin Vermeyeceğiz"

Mardın Milletvekili Beritan GÜNEŞ ALTIN, soru önergesinde şu ifadelere yerverdi.

Basına yansıyan ve tarafımıza ulaşan bilgilere göre; Van’da bulunan Süleyman Şah Erkek Yurdunda bugün 02.04.2024 tarihinde bir asansör kazası meydana gelmiştir. Yurtta barınan öğrencilerin ifadeleri doğrultusunda bu kazaların daha önce de defalarca kez tekrarlandığı ve kazalara dair herhangi bir önlem alınmadığı belirtilmektedir. Son dönemlerde ülke genelinde meydana gelen asansör kazaları öğrenciler üzerinde büyük bir korku ikliminin yaratılmasına sebep olmaktadır. Çok katlı yapılarda yaşanan bu asansör kazalarından kaynaklı birçok öğrencinin asansör yerine merdivenleri tercih etmesi ve bu kazaların önüne geçmek için herhangi bir önlem alınmaması kabul edilebilir bir durum değildir.  Daha önce ülkede meydana gelen asansör kazaları sonucunda birçok öğrenci yaralanmış ve Aydın KYK Güzelhisar Öğrenci Yurdunda kalan Zerrin Ertaş hayatını kaybetmiştir.

Bu bağlamda;

  1. KYK’ya bağlı kaç yurtta, 2023 ile 2024 yılları arasında asansör kazası yaşanmıştır? 2023 ile 2024 yılları arasında asansör kazasından veya asansörlerin arızalanmasından kaç öğrenci etkilenmiştir/yaralanmıştır/yaşamını yitirmiştir? Bu kazalara ilişkin kaç kişi hakkında adli ve idari soruşturma başlatılmıştır?
  2. KYK’ya bağlı yurtlarda asansörlerin ödenek yetersizliği nedeniyle bakım ve onarımlarının yapılamadığı iddiaları doğru mudur? Asansör kazalarının yaşandığı yurtlarda asansörlerin aylık ve yıllık bakımları yapılmış mıdır? Yapılmışsa bakım raporları var mıdır?
  3. KYK’ya bağlı yurtların asansörlerinin bakım ve onarımlarının yapılması ve bu süreçlerin şeffaf olarak denetlenmesi hususunda Bakanlığınızca bir çalışma yapılmakta mıdır? Yapılmakta ise ayrıntıları nelerdir?
  4. KYK yurtlarının öğrenciler için yaşanabilir kılınması açısından; yemekhane, oda iç düzeni ve kalan kişi sayısı ile güvenlik gibi hususlarda hangi çalışmalar yapılmaktadır?                              
  5. Van Süleyman Şah Yurdunda yaşanan asansör kazasıyla ilgili herhangi bir soruşturma başlatılmış mıdır?
Editör: Haber Merkezi