Beyrut merkezi , limanı tahrip eden, Lübnan başkentine büyük zarar veren ve çok sayıda ölümle sonuçlanan bir patlamanın ardından yıkıma uğradı .

4 Ağustos akşamı erken saatlerde meydana gelen patlamanın 3,5 büyüklüğünde bir deprem gücüne sahip olduğu bildirildi ve limandaki bir depoda depolanan 2.750 ton amonyum nitratla beslendiğine inanılıyor .

İç savaş sonrası Lübnan'ın ekonomisi, altyapısı ve temel hizmetleri, benzeri görülmemiş bir ekonomik kriz, hükümetin yolsuzluğuna inanılan yaygın protestolar ve son zamanlarda ortaya çıkan COVID-19 salgını nedeniyle dizlerinin üstüne çökerken , Lübnan'ın önemli ulusal altyapısının bir başka kısmı artık harabeye dönmüş durumda. . Beyrut limanı, Lübnan'ın ithalatının% 60'ının yanı sıra gıda ve tıbbi rezervlerinin depolanmasını sağlıyor.

Beyrut'ta bir limanın tarihi, MÖ 15. yüzyıla kadar uzanıyor . 20. yüzyılda Beyrut, Levant ve Körfez'deki petrol ticaretine ve ilgili yolcu ve kargo hareketlerine hizmet veren önemli bir liman haline geldi.

Liman, Beyrut'un tarihinde önemli bir rol oynamıştır ve şehrin en önemli mahallelerinden bazılarıyla çevrili olarak şehrin merkezinde durmaktadır.

2017'de Orta Beyrut. İr_abella / Shutterstock

Bölünmüş geçmiş

1975'ten 1990'a kadar Lübnan, şiddetli ve uzun süreli bir iç savaşa katlandı. Beyrut, mezhepsel gerilimlerin ve bölgesel jeopolitiğin kentsel alanın bir parçası haline geldiği yer oldu. Şehrin coğrafyasında derin bölünmelere ve değişikliklere neden oldu . Eylül 1975'te, iç savaştan birkaç ay sonra, Beyrut'un merkezi milis çatışmasının merkezi haline geldi.

Savaş sırasında şehir, Beyrut'u doğu ve batı kesimine ayıran bir " Yeşil Hat " ile bölündü. Demografik yeniden dağıtımlar gerçekleşti: İnsanlar, Hristiyanlar çoğunlukla doğuya ve Müslümanlar çoğunlukla hattın batısına yerleşerek, kentin bir tarafından diğerine mezhepsel ve siyasi hatlar üzerinden taşındı.

Yeşil Hat yavaş yavaş güney banliyölerinden limanın batı kapısına doğru ilerledi . 1981'de New York Times , limanın kentte Yeşil Hattın geçilebileceği tek yerlerden biri olduğunu bildirdi .

Savaş sonrası dönemde, Beyrut limanı olan genişletilmiş önemli bir bölgesel merkez liman içine. Kısa süre önce , patlamanın meydana geldiği yerin doğusundaki bir konteyner terminalini yönetmek için uluslararası bir ihale için ihale çağrısında bulundu ve gemi kapasitesinde önemli bir artış yaşadı .

İç Savaş sırasında Beyrut'taki Yeşil Hat. James Case / CC BY , 
CC BY

Geliştirme ve protesto

Beyrut limanı, şehirdeki en pahalı gayrimenkulün bitişiğinde duruyor: Beyrut Merkez Bölgesi. 1980'lerin başında, bu alan yeniden geliştirme için belirlenmişti ve iç savaşın sonunda Lübnan tarihindeki en büyük yatırım operasyonlarından birinin hedefi oldu . Yeniden geliştirme, sürdürülebilirlik eksikliği, şehrin geri kalanıyla eşitsizlik, yüksek emlak fiyatları, kamusal alan eksikliği ve maliyetli hizmetler konusundaki endişeler nedeniyle tartışmalı kabul edildi .

In 2015 ve 2019, bu alanda kamu hükümet karşıtı protestoların destek noktası haline geldi. Koronavirüs salgınının kesintiye uğramasına kadar protestocular şehir merkezindeki birkaç bina ve meydanı ele geçirdi . Hükümet yolsuzluğuna karşı ve - diğer şeylerin yanı sıra - kamu hizmetlerine ve kaynaklara erişim hakkı için kampanya yürüttüler. Buna ek olarak, altyapı ve hizmetlerin çökmesi, kamusal alan kaybı ve çevresel düşüşün ortasında hükümetin hesap verebilirliği çağrısında bulundular.

Beyrut limanı aynı zamanda yoğun Gemmayzeh, Geitawi yerleşim bölgelerine ve sadece bir otoyolla ayrılan Sursock ve Tabaris'in lüks kentsel alanlarına yakın konumdadır. Limanın doğusunda ve hemen bitişiğinde, 1920'lerde Ermenistan ve 1940'larda Filistin de dahil olmak üzere birbirini izleyen mülteci dalgalarının varış ve yerleşim noktasını belirleyen Osmanlı karantina istasyonu olan Mar Mihail ve Karantina mahalleleri bulunmaktadır .

Bir şehir portresi

Bu mahalle kümesi, elektrik sağlayıcısı (EDL), bir otobüs terminali ve üç hastane dahil Lübnan'ın birçok devlet ve özel hizmetine ev sahipliği yapıyor. Özellikle Gemmayzeh ve Mar Mikhael, son on yılda bir soylulaştırma sürecinden geçtiler ve bu durum, tarihi binaların yıkılmasına , gürültü kirliliğine ve artan emlak fiyatlarına karşı sakinlerin protestolarına yol açtı .

Liman çevresindeki popüler mahalleler ve yeniden inşa edilen şehir merkezi, Beyrut'un savaş sonrası yeniden yapılanmasının iki tarafını temsil ediyor. Beyrut Merkez Mahallesi'nde bir ana planla yukarıdan aşağıya yenilenme gerçekleşirken, yavaş yanan bir soylulaştırma diğer mahalleleri karakterize ediyor.

Operasyonların , Beyrut'un harap olmuş limanından Lübnan'ın, kıyı boyunca yaklaşık 80 km mesafedeki Trablus'ta konteyner kapasiteli diğer limanına kayacağı bildirildi . Ancak Beyrut limanına ve çevresindeki kente yapılan yatırım açısından ne kadar kaybedildiği küçümsenemez.

Sara Fregonese

Siyasi coğrafya öğretim görevlisi, Coğrafya Fakültesi, Yer ve Çevre Bilimleri, University of Birmingham, University of Birmingham

Editör: TE Bilisim