Başkan Joe Biden, Sudan ordusu ile paramiliter Hızlı Destek Güçleri (RSF) arasındaki çatışmaların ikinci haftasına yüzlerce ölü ve binlerce kişiyle girerken, ABD büyükelçiliği personeli ve ailelerinin Sudan'ın savaşın parçaladığı başkenti Hartum'dan ABD güçleri tarafından tahliye edildiğini söyledi. yaralı.

Biden yaptığı açıklamada, "Benim emrimle ABD ordusu, ABD Hükümeti personelini Hartum'dan çıkarmak için bir operasyon düzenledi" dedi.

Pazar günü saatler önce RSF, ABD diplomatlarını ve ailelerini ülkeden tahliye eden altı uçaktan oluşan bir ABD askeri misyonuyla koordineli çalıştığını duyurdu.

RSF, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Hızlı Destek Kuvvetleri Komutanlığı, Pazar sabahı diplomatları ve ailelerini tahliye etmek için 6 uçaktan oluşan ABD Kuvvetleri Misyonu ile koordinasyon sağladı" denildi.

RSF ayrıca "tüm diplomatik misyonlarla tam işbirliği ve gerekli tüm koruma araçlarını sağlama ve ülkelerine güvenli dönüşlerini sağlama" sözü verdi.

Biden yaptığı açıklamada, operasyona katılan ABD güçlerinin "eşsiz becerisi" için minnettarlığını dile getirdi ve tahliyeye Cibuti, Etiyopya ve Suudi Arabistan'ın yardım ettiğini kaydetti.

Misyona aşina iki ABD'li yetkili Associated Press haber ajansına verdiği demeçte, ABD büyükelçiliği personelinin Etiyopya'da açıklanmayan bir yere uçakla götürüldüğünü söyledi. Tahliye emrinin yaklaşık 70 ABD vatandaşı için geçerli olduğuna inanılıyordu.

Büyükelçilik personelinin ayrılmasıyla Washington, Hartum'daki ABD misyonunu süresiz olarak kapattı ve Beyaz Saray, büyükelçilikte Sudan'da bulunduğu tahmin edilen tahmini 16.000 özel ABD vatandaşının hükümet eşgüdümlü tahliyesine yönelik bir planı olmadığını söyledi.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken bir tweet'te ABD'nin Sudan'da "kendi güvenliklerini planlamalarında Amerikalılara yardım etmeye devam edeceğini" ve "Sudan ulusunun daha fazla zarar görmesini önlemek" için ateşkes için baskı yapacağını söyledi.

Çeşitli ülkelerden 150'den fazla kişi Cumartesi günü Sudan'dan sivillerin ilk kez duyurulan tahliyesinde Suudi Arabistan'ın güvenliğine ulaştı.

Suudi Arabistan dışişleri bakanlığı, Cumartesi günü Kuveyt, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır, Tunus, Pakistan, Hindistan, Bulgaristan, Bangladeş, Filipinler, Kanada ve Burkina Faso vatandaşlarının yanı sıra 91 vatandaşının "güvenli bir şekilde gelişini" duyurdu.

Suudi deniz kuvvetleri, diplomatlar ve uluslararası yetkililer de dahil olmak üzere sivilleri Kızıldeniz üzerinden Port Sudan'dan Cidde'ye nakletti.

Yabancı ülkeler, Sudan'ın ana havalimanı kapalı olmasına rağmen binlerce vatandaşının daha potansiyel tahliyesine hazırlandıklarını söylediler. İnsanlar elektrik ve yiyecek kıtlığıyla hayatta kalmaya çalışırken, devam eden çatışmalar yüzlerce ölü ve binlerce yaralıya neden oldu.

Abdel Fattah al-Burhan komutasındaki ordu ve Hemedti olarak bilinen Mohamed Hamdan Dagalo liderliğindeki rakip RSF, 15 Nisan'da çatışmaların başlamasından bu yana neredeyse her gün üzerinde anlaşmaya varılan ateşkeslere uymadı.

Editör: Haber Merkezi