Senato Bankacılık Komitesi başkanı Senatör Sherrod Brown, "Çin'in elektrikli araçları Amerikan otomotiv endüstrisi için varoluşsal bir tehdittir" diye yazdı.

Onun yorumları, konuyla ilgili herhangi bir ABD milletvekili tarafından şimdiye kadar yapılan en güçlü yorum olurken, diğerleri Çin'in elektrikli araçlarını (EV) ülke dışında tutmak için yüksek tarifeler çağrısında bulundu.

Şubat ayında Beyaz Saray, ABD'nin Çin arabalarının ulusal güvenlik riski oluşturup oluşturmadığına ilişkin bir soruşturma başlattığını açıklamıştı.

Senatör Brown, eski adı Twitter olan sosyal medya platformu X'teki bir videoda, "Çin'in hükümet destekli hilesini Amerikan otomobil endüstrisine taşımasına izin veremeyiz" dedi.

Otomobil üreticisi Ohio eyaletinden bir Demokrat olan Senatör Brown, Kasım ayında yapılacak seçimlerde görevde dördüncü dönemi kazanmayı hedefliyor.

Şubat ayında Başkan Biden, Çin'in politikalarının "piyasamızı araçlarıyla doldurabileceğini, ulusal güvenliğimiz için risk oluşturabileceğini" ve "benim gözetimimde bunun olmasına izin vermeyeceğini" söyledi.

Beyaz Saray, Washington'un, Çin yapımı otomobillerdeki teknolojinin "sürücüler ve yolcular hakkında büyük miktarda hassas veri toplayabileceği" yönündeki endişeler nedeniyle kısıtlamalar getirebileceğini söyledi.

BM öncülüğündeki rapora göre geçen yıl yaklaşık 282 milyon insan akut açlıkla karşı karşıya kaldı BM öncülüğündeki rapora göre geçen yıl yaklaşık 282 milyon insan akut açlıkla karşı karşıya kaldı

İnternete bağlı araçların "ABD altyapısı hakkında ayrıntılı bilgi kaydetmek için kameralarını ve sensörlerini düzenli olarak kullandıkları, kritik altyapıyla doğrudan etkileşime girdikleri ve uzaktan kumanda edilebildiği veya devre dışı bırakılabileceği" konusunda uyardı.

Çin dünyanın en büyük otomobil üreticisidir ve en büyük araç ihracatçısı olmak için Japonya ile rekabet etmektedir.

Yine Perşembe günü Amerika'nın en büyük havayolları Biden yönetiminden ABD ile Çin arasındaki yeni uçuş onaylarını durdurmasını istedi.

Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve Ulaştırma Bakanlığı Sekreteri Pete Buttigieg'e yazdıkları mektupta, Çin'in “zarar veren rekabet karşıtı politikalarının” ABD'li taşıyıcıları dezavantajlı konuma getirdiğini söylediler.

"Çin havacılık pazarının büyümesinin kontrolsüz bir şekilde ve pazara erişim eşitliği endişesi olmadan devam etmesine izin verilirse, uçuşlar ABD'li işçiler ve işletmelerin pahasına Çinli taşıyıcılara bırakılmaya devam edecek."

Dünyanın en büyük iki ekonomisi, Trump yönetiminin Çin mallarına 360 milyar dolardan (287 milyar £) fazla gümrük vergisi uyguladığı 2018'den bu yana bir ticaret savaşına kilitlenmiş durumda.

Pekin, 110 milyar dolardan fazla ABD ürününe gümrük vergisi uygulayarak misilleme yaptı.

Başkan Joe Biden bu tarifeleri büyük ölçüde yürürlükte tuttu.

Geçen yıl ABD'nin Çin'den satın aldığı malların değeri %20'nin biraz üzerinde düşüşle 427 milyar dolara geriledi. Aynı zamanda ABD'nin Çin'e ihracatı da %4 düşüşle 148 milyar doların biraz altına geriledi.

Editör: Haber Merkezi