Kudüs'te binlerce kişi bütçeye ve ultra-Ortodoks anlaşmalara karşı yürüdü

Milletvekilleri mali planı oylamak için bir araya geldiklerinde Salı günü binlerce İsrailli, hükümetin önerdiği devlet bütçesinde ultra-Ortodoks Yahudilere fon tahsis edilmesini protesto etti.

İsrail bayrakları taşıyan davul çalan protestocular, iktidar koalisyonunu devletin parasını “yağmalamakla” suçlayarak Salı gecesi oylama yapılırken Kudüs üzerinden parlamentoya yürüdüler.

Halihazırda ülkenin en uzun süre başbakanlık yapan başbakanı olan Binyamin Netanyahu, Aralık ayında aşırı sağcı ve ultra-Ortodoks Yahudi partilerinden oluşan bir koalisyonla yeniden iktidara geldi.

2023 ve 2024 bütçeleri, ultra-Ortodoks topluluk için koalisyon ortakları tarafından talep edilen ancak genel halk arasında büyük ölçüde popüler olmayan en az 5,9 milyar NIS (1,6 milyar $) ihtiyari tahsisat içeriyor.

Bunlar, yeshiva öğrencilerine verilen hibeleri, matematik ve fen gibi temel dersleri vermeyen denetimsiz dini okulları ve çalışmaya bağlı olmayan ve ultra-Ortodoks topluluğa orantısız bir şekilde fayda sağlayacak şekilde tasarlandığı için eleştirilen bir yemek kuponu programını finanse etmeyi içeriyor.

Pazartesi günü Netanyahu, devletin çalışmak yerine dini metinler okumayı seçen evli ultra-Ortodoks Yahudi erkekleri desteklemek için 250 milyon NIS (67.5 milyon $) ayıracağını duyurdu. Hibe, ultra-Ortodoks koalisyon partilerinden biri olan Birleşik Tevrat Yahudiliği ile bütçeyi desteklemelerini sağlamak için yapılan son dakika anlaşmasının bir parçasıydı.

Çeşitli bakanlık bütçe tahsislerinde ultra-Ortodoks topluluklara geleneksel olarak yapılan diğer tahsislere ek olarak yapılır.

Gösteri, Ocak ayından bu yana hükümetin yargı reformu planlarını protesto eden aynı aktivist grubu tarafından düzenlendi.

Netanyahu'nun 27 Mart'ta parlamentoda dolaşan ve ülkeyi bölen revizyon görüşmelerine izin vermek için bir "duraklama" ilan etmesinden sonra bile, bu haftalık protestolar on binlerce kişiyi çekerek devam etti.

Yargıtay'ın yetkilerini kısıtlama ve politikacılara yargıçların seçimi konusunda daha fazla yetki verme önerileri, İsrail'in teknoloji ve finans sektörlerinde yabancı yatırımcıların korkup kaçacağına dair korkuları ateşledi.

Muhalefet lideri Yair Lapid, ultra-Ortodoks Yahudilerin İsrail ekonomisinde daha aktif rol almalarını engelleyen fonları içerdiği için bütçenin "yıkıcı" olduğunu söyledi.

"Bu, insanları yüksek öğrenime devam etmemeye, çalışmamaya, çocuklarına bakmamaya teşvik eden bir bütçedir" dedi ve "büyüme motorları, yüksek yaşam maliyetine çare yok, yalnızca sonu gelmeyen haraç" içerdiğinden yakınıyordu.

Netanyahu, parlamentonun mali bütçeyi onaylayacağına söz verdi.

Netanyahu oylamadan önce yaptığı açıklamada, "Sorumlu bir bütçeyi, mali çerçeveyi koruyan, derecelendirme kuruluşları tarafından övülen bir bütçeyi onaylıyoruz" dedi.

Ashkelon Academic College'da ekonomi profesörü olan Asher Blass, yükselen enflasyon ve faiz oranları ve zayıflayan şekel ile İsrail'in ultra-Ortodoks kurumlara yüksek öğretimi etkili bir şekilde caydıran "transfer ödemeleri" yerine daha fazla bütçe "büyüme motoruna" ihtiyacı olduğunu söyledi. .

Ancak AFP'ye, "yörünge iyi olmasa da" öngörülen bütçe açığının önceki yıllardaki kadar kötü olmadığını söyledi.

Şubat ayında İsrail Bankası, bütçe açığının 2023 ve 2024'te gayri safi yurtiçi hasılanın yüzde birine yakın olacağını tahmin etti.

Editör: Haber Merkezi