BM Genel Sekreteri António Guterres , “Uluslararası Biyolojik Çeşitlilik Günü'nde, soluduğumuz havadan yediğimiz yiyeceğe, bizi besleyen enerjiden bizi iyileştiren ilaçlara kadar insanlığın yaşam destek sistemiyle olan ilişkimizi derinlemesine düşünüyoruz” dedi.

"Yine de eylemlerimiz gezegenin her köşesini mahvediyor: 1 milyon tür, yaşam alanlarının bozulması, hızla artan kirlilik ve kötüleşen iklim krizinin sonucu olarak yok olma tehlikesiyle karşı karşıya."

Biyolojik çeşitliliğin gelecek nesiller için muazzam değere sahip küresel bir varlık olduğuna dair artan bir kabul olsa da, yasa dışı ağaç kesmeden vahşi yaşamı kaçak avlamaya kadar belirli insan faaliyetleri nedeniyle türlerin sayısı önemli ölçüde azalmaktadır.

FwtTq1nWcAEGWxq

Kayıp 'herkesi tehdit ediyor'

Biyolojik çeşitlilik genellikle çok çeşitli bitkiler, hayvanlar ve mikroorganizmalar olarak anlaşılır, ancak aynı zamanda her tür içindeki genetik farklılıkları da içerir.

Biyoçeşitlilik, hassas bir denge içinde , insan, bitki ve hayvan konukları arasında sayısız etkileşime ev sahipliği yapan göller, ormanlar, çöller ve tarımsal araziler gibi ekin çeşitleri ve hayvan türleri arasındaki farklılıkları yansıtır.

Ancak biyoçeşitliliğin kaybı sağlık dahil herkesi tehdit ediyor. Biyolojik çeşitlilik kaybının, hayvanlardan insanlara bulaşan hastalıklar olan zoonozları artırabileceği kanıtlanmıştır. Biyoçeşitliliği sağlam tutmak, koronavirüslerin neden olduğu salgınlara karşı savaşmak için mükemmel araçlar sunar .

Verilen sözler tutulmalı

“Biyolojik çeşitliliğin korunması, bileşenlerinin sürdürülebilir kullanımı ve genetik kaynakların kullanımından doğan faydaların adil ve eşitlikçi paylaşımı” için uluslararası yasal araç olan Biyolojik Çeşitlilik Sözleşmesi'ni toplam 196 ülke onayladı ”.

İleriye doğru önemli bir adım olarak , 2022'de kabul edilen Kunming-Montreal Küresel Biyoçeşitlilik Çerçevesi , tüm tarafların bunu uygulamak için ulusal hedefler belirleme taahhüdünde bulunduğunu gördü. 2024 yılında Türkiye'de düzenlenecek olan Taraflar Konferansı'nda dünya, belirlenen hedefleri ve taahhütleri değerlendirecek.

BM Çevre Programı (UNEP) ve ortakları, Fildişi Sahili'ndeki bir yağmur ormanı koruma projesinden Kamboçya'daki deniz koruma çabalarına kadar dünyanın dört bir yanından hükümet dışı grupların taahhütleri için bir çevrimiçi platform başlattı. Bugüne kadar 212 taahhüt edilmiştir.

Anlaşmaları eyleme dönüştürmek

Guterres, "Şimdi anlaşmadan eyleme geçme zamanı" dedi.

Bu, sürdürülebilir üretim ve tüketim modellerinin sağlanması ve sübvansiyonların doğayı yok eden faaliyetlerden yeşil çözümlere yönlendirilmesi anlamına gelir .

BM şefi, bunun aynı zamanda , dünyadaki biyolojik çeşitliliğin en güçlü koruyucuları olan yerli halkların ve yerel toplulukların haklarını tanımak ve hükümetleri ve işletmeleri biyoçeşitlilik kaybı ve iklim krizine karşı daha güçlü ve daha hızlı harekete geçmeye zorlamak anlamına geldiğini söyledi.

Herkes için sürdürülebilir bir geleceği güvence altına almak için hükümetler, sivil toplum ve özel sektör genelinde birlikte çalışalım” dedi.

BM'nin çevreye yardım etmek için neler yaptığı hakkında buradan daha fazla bilgi edinin.

Editör: Haber Merkezi