Siyah Bilinç Günü arifesinde Porto Alegre şehrinde süpermarket güvenlik görevlileri tarafından dövüldükten sonra hayatını kaybeden siyah bir adam, olayın videolarının sosyal medyada yayılmasının ardından Brezilya genelinde öfkeye yol açtı .

Görüntülerde João Alberto Silveira Freitas, Perşembe günü geç saatlerde bir Carrefour süpermarketinin kapılarının hemen önünde yüzüne yumruk atıldığını gösterdi. Diğer klipler Freitas'ın diz çöktüğünü gösterdi.

"Siyahların hayatları önemlidir!"

Düzinelerce protestocu Cuma sabahı Brezilya'nın başkenti Brasilia'da bir Carrefour'a girerek "Siyahların hayatları önemlidir!" Birinde “Carrefour'da alışveriş yapmayın. Ölebilirdin". Rio de Janeiro'daki başka bir Carrefour'da protestocular “Carrefour Katili!” Diye bağırdılar. siyah bir adam hala kasanın taşıma bandının üstünde yatıyordu. Mağazayı kapatmaya zorladılar.

Sao Paulo'da protestocular bir Carrefour'un ön camını kırdılar, mağazanın her tarafına raflardaki ürünleri dağıttılar ve çalışanların söndürmek için acele ettiği bir ateş yaktılar.

Carrefour, Freitas'ın “acımasız ölümü” nden yakınan bir açıklama yaptı ve güvenlik şirketiyle olan sözleşmesini sona erdireceğini, görevdeki mağaza yöneticisini işten atacağını ve Porto Alegre mağazasını kurbana saygısı nedeniyle kapatacağını söyledi.

Porto Alegre'nin bulunduğu Rio Grande do Sul'un güney eyaleti sivil polis şefi Nadine Anflor, Freitas'ı dövdüğü iddia edilen iki kişinin gözaltına alındığını ve kurbanın boğulması ve kendini savunamaması nedeniyle cinayetten soruşturulduğunu söyledi. Eyalet askeri polis şefi Rodrigo Mohr, adamlardan birinin geçici bir askeri polis olduğunu söyledi.

Siyah Bilinç Günü Brezilya'nın birçok yerinde bayram olarak kutlanıyor. Cuma günü Rio'da, bir grup insan, işçi sınıfı Santa Marta favelasında Afro-Brezilya dansı ve müziğiyle bir kutlamaya katıldı. Bir samba okulunun üyeleri, yamaç mahallesine çıkan merdivenleri ritüel bir şekilde "yıkadı".

Bir sivil toplum örgütü olan Brezilya Kamu Güvenliği Forumu'na göre, siyah ve karışık ırk insanlar Brezilya nüfusunun yaklaşık% 57'sini oluşturuyor ancak ölümcül şiddet mağdurlarının% 74'ünü oluşturuyor. Polis tarafından öldürülenlerin yüzdesi daha da yüksek,% 79.

Editör: TE Bilisim