BM başkanı António Guterres, hayat kurtaran yardımların harekete geçmesi için Refah sınır kapısının önünde güçlü bir çağrıda bulunurken , BM insani yardım görevlileri Cuma günü Gazze sınırı boyunca yardım teslimatlarının serbest bırakılmasına yönelik bir anlaşmanın yakın olduğunu söyledi.

BM başkanı António Guterres'in açıklaması şu şekilde;

Değerli Gönüllülerimiz, basın mensuplarının hanımları ve beyleri,

Burada olup da kırık bir kalp hissetmemek mümkün değil.

Bir paradoksa tanık oluyoruz.

Bu duvarların arkasında, çok büyük acı çeken iki milyon insanımız var; suyu yok, yiyeceği yok, ilacı yok, yakıtı yok, ateş altında, hayatta kalmak için her şeye ihtiyacı var. 

Bu tarafta su, yakıt, ilaç, yiyecek yüklü pek çok kamyon gördük. Duvarın bu tarafında ihtiyaç duyulan şeylerin aynısı. Yani bu kamyonlar sadece kamyon değil. Onlar bir cankurtaran halatıdır. Onlar Gazze'deki pek çok insan için yaşamla ölüm arasındaki farktır. Ve onların burada sıkışıp kaldığını görmek beni çok açık bir şekilde ifade ediyor. İhtiyacımız olan onları hareket ettirmek, onları bu duvarın diğer tarafına taşımak, mümkün olduğu kadar çabuk ve mümkün olduğu kadar çok hareket ettirmek. 

Şimdi yakın zamanda İsrail ve ABD tarafından Gazze'ye insani yardım girişine izin verileceği açıklandı. Ve Mısır ile İsrail arasında bunu mümkün kılacak bir anlaşmanın da olduğunu biliyorum.

Ancak bu duyurular bazı koşullarla ve bazı kısıtlamalarla yapıldı. Ve bu koşulları netleştirebildiğimizden, bu kısıtlamaları sınırlayabildiğimizden emin olmak için şimdi Mısır'la, İsrail'le, ABD'yle aktif olarak tüm taraflarla aktif olarak iletişim halindeyiz. Bu kamyonlar en kısa sürede ihtiyaç duyulan yere hareket edecek.

Bu kamyonların olabildiğince hızlı ve gerektiği kadar hareket etmesini sağlamamız gerekiyor, kesinlikle ihtiyacımız var. Ancak bunun için bunun sürekli bir çaba olması gerekiyor.

Tek bir konvoyun gelmesini beklemiyoruz; Gazze halkına yeterli desteği sağlamak için Gazze'nin her yerine gidecek anlamlı sayıda kamyonla yetkilendirilecek konvoylar arıyoruz.

Öte yandan doğrulama gereksinimleri de var. Ancak bu doğrulamaların etkili olması gerekiyor ama aynı zamanda bu doğrulamaların pratik ve hızlandırılmış bir şekilde yapılması gerekiyor.

Öte yandan sahipsiz bir bölgede de değiliz. Egemen bir ülkenin, Mısır’ın topraklarındayız. Mısır kurumlarının, yani Mısır Kızılayı'nın rolünün farkına varmak çok önemlidir.

Ve son olarak, UNRWA'nın yardımları o tarafa dağıtabilmesi için, UNRWA'nın yakıtı olması gerekiyor ve dolayısıyla diğer tarafta, ihtiyacı olan insanlara yardım dağıtmaya yetecek kadar yakıtımız olduğuna dair garantiye sahip olmamız gerekiyor.

Dolayısıyla bu sorunların hızlı bir şekilde çözülmesinin kesinlikle gerekli olduğu çok açık ve Gazze halkına büyük bir destek, insani destek sağlanması için bu sorunların hızla çözüleceğini umuyorum.

Ne yazık ki bu normal bir insani operasyon değil. Bu bir savaş bölgesinde yapılan bir operasyon ve insani ateşkes çağrısında bulunmamın nedeni de bu, insani ateşkesin insani yardım teslimatının bir önkoşulu olduğunu düşünmüyorum. Gazze halkını iki kez cezalandırmak istemiyoruz. Birincisi savaş nedeniyle, ikincisi ise insani yardımın olmayışı nedeniyle. Ancak insani bir ateşkesin işleri herkes için çok daha kolay ve daha güvenli hale getireceği açık. 

Ve Mısır halkına ve hükümetine derin şükranlarımı sunarak bitirmek istiyorum. Mısır bugün sınırın o tarafında umudun var olmasını sağlayan temel direk konumundadır. Bu kamyonların onlara destek olmak için harekete geçeceğini umuyoruz. İnen bir uçakta gördüğüm gıda, yardım ve ilaçların da ihtiyaç sahibi insanlara ulaşmasını diliyorum. Bir gelecek olmasını umuyor ve bir gün Filistinlilerin ve İsraillilerin iki devlette yan yana barış içinde yaşadığı iki devletli bir çözümle barışın sağlanacağını umuyorum.

Çok teşekkür ederim.

Editör: Haber Merkezi