Rusya'nın Ukrayna'yı tam ölçekli işgalinin birinci yıl dönümüne yaklaşırken, BM Siyasi ve Barış İnşa İşleri başkanı Cuma günü Güvenlik Konseyi'ni güncelleyerek, çatışma ve ıstırabın “görünürde sonu olmadan” devam ettiğine dikkat çekti.

Rosemary DiCarlo, Rusya'nın 24 Şubat'taki işgalinin BM Tüzüğü ve uluslararası hukukun ihlali olduğunu hatırlatarak Genel Sekreter'in görüşünü yineledi .

Büyükelçilere, "Bir insani ve insan hakları felaketi yarattı, bir nesil çocukta travma yarattı ve küresel gıda ve enerji krizlerini hızlandırdı" dedi.

"Yine de, bu ağır hasar, uzun süreli bir çatışmanın sonuçlarıyla karşılaştırıldığında önemsiz kalabilir".

Ölümcül tatiller

Birçok Ukraynalının Ortodoks tatil sezonunu bomba sığınaklarında ve sevdiklerini kaybetmenin yasını tutarak geçirdiğini söyledi.

Yıl sonunda, Rus kuvvetleri Dnipro, Herson, Kirovohrad ve Kiev'i hedef aldı ve Kharkiv, Odesa, Lviv, Zhytomyr ve başkentte çok sayıda saldırı bildirildi.

Yılbaşı gecesi tüm idari bölgeler hava saldırısı uyarıları altındaydı, diye devam etti barış inşası şefi.

Herson, Bakhmut ve Soledar'da kalan tüm sivilleri tehdit eden saldırılar Ocak ayında da devam etti.

En son çatışmaların ardından, BM insan hakları ofisi OHCHR , işgalin başlamasından bu yana 18.096 sivilin hayatını kaybettiğini doğruladı.

Rusya Federasyonu'nun Ukrayna'ya yönelik silahlı saldırısının başladığı 24 Şubat 2022'den 9 Ocak 2023'e kadar, BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği (OHCHR) ülkede 18.096 sivil kayıp kaydetti: 6.952 ölü ve 11.144 yaralı. Bu şunları içeriyordu:

  • Toplam 6.952 kişi öldürüldü (2.758 erkek, 1.857 kadın, 176 kız ve 220 erkek, ayrıca cinsiyeti henüz bilinmeyen 35 çocuk ve 1.906 yetişkin)
  • Toplam 11.144 yaralı (2.425 erkek, 1.739 kadın, 234 kız ve 322 erkek, ayrıca cinsiyeti henüz bilinmeyen 254 çocuk ve 6.170 yetişkin)
    1. Donetsk ve Luhansk bölgelerinde: 9.788 zayiat (4.078 ölü ve 5.710 yaralı)
      • Hükümet kontrolündeki bölgede: 7.640 zayiat (3.587 ölü ve 4.053 yaralı)
      • Rus silahlı kuvvetleri ve bağlantılı silahlı gruplar tarafından kontrol edilen topraklarda: 2.148 zayiat (491 ölü ve 1.657 yaralı)
    2. Ukrayna'nın diğer bölgelerinde (Kiev şehri ve Cherkasy, Chernihiv, Ivano-Frankivsk, Kharkiv, Herson, Kirovohrad, Kyiv, Mykolaiv, Odesa, Sumy, Zaporizhzhia, Dnipropetrovsk, Khmelnytskyi, Poltava, Rivne, Ternopil, Vinnytsia, Volyn, ve Zhytomyr bölgeleri), zayiat meydana geldiğinde Hükümet kontrolü altındaydı: 8.308 zayiat (2.874 ölü ve 5.434 yaralı)

Kaydedilen sivil kayıpların çoğu, ağır top atışları, çoklu fırlatma roket sistemleri, füzeler ve hava saldırıları dahil olmak üzere geniş alan etkili patlayıcı silahların kullanılmasından kaynaklanmıştır.

Bayan DiCarlo, "gerçek rakamların muhtemelen çok daha yüksek olduğunu" ekledi.

Sağlık saldırıları

Enerji ve sağlık tesisleri de dahil olmak üzere kritik sivil altyapının amaçlı ve sistematik olarak hedef alınması, yaklaşık 5,91 milyon kadın ve kız çocuğunu ülke içinde kaçmaya itti.

Ve 4 Ocak itibarıyla sağlık tesislerine yönelik kaydedilen 745 saldırı, şu anda devam eden herhangi bir çatışma için bir rekordu.

"Bildirildiğine göre tesislerin yüzde 15'i kısmen veya tamamen işlevsiz ve Donetsk, Zaporizhzhia, Mykolaiv ve Kharkiv'de yüzde 50'ye kadar varan oranlarda" dedi.

'Görünmez yaralar'

"Savaş aynı zamanda görünmez yaralar bırakıyor" diye devam ederek, okulların yıkılmasının ve kapatılmasının gençler üzerinde yaratacağı uzun süreli etkilere işaret etti.

Çatışmanın başlarında eğitim kurumlarına kapatılan 3,6 milyon öğrenci de dahil olmak üzere tahminen 5,7 milyon öğrenci doğrudan etkilendi.

Dünya Sağlık Örgütü'ne ( WHO ) atıfta bulunan Bayan DiCarlo, "nüfusun yaklaşık dörtte birinin bu savaş nedeniyle akıl sağlığı sorunu geliştirme riski altında olduğu bildiriliyor" dedi.

Hayat kurtaran yardım çabası

Bu arada, 5 Ocak itibarıyla, insani yardım ortakları yaklaşık dokuz milyon kişiye gıda ve kritik sağlık desteği sağladı.

Yaklaşık 7,3 milyon kişi temiz su ve hijyen ürünleri aldı ve üç milyondan fazla yerinden edilmiş insan acil durum sığınağı veya kritik ev eşyaları aldı.

Savaşın başlamasından bu yana, yaklaşık 14 milyon insan, Ukrayna Hükümeti'nin kontrolü altında olmayan bölgelerde bir milyon kişi de dahil olmak üzere 740'tan fazla ortaktan yardım aldı. 

Ancak, ciddi erişim kısıtlamaları insani müdahaleyi engellemektedir.

Üst düzey BM yetkilisi, "Uluslararası insancıl hukuka uygun olarak taraflar, insani yardımın ihtiyacı olan tüm siviller için hızlı ve engelsiz bir şekilde geçişini kolaylaştırmalıdır" dedi.

Ağır hak ihlalleri

Ağır insan hakları ihlalleri iddialarına dönecek olursak, OHCHR geçen Şubat ayından bu yana 90'dan fazla çatışma bağlantılı cinsel şiddet vakasını belgeledi.

Bunlardan erkekler ağırlıklı olarak gözaltında işkence ve kötü muameleden etkilenirken, Rus kontrolü altındaki bölgelerdeki kadın ve kız çocukları toplu tecavüz de dahil olmak üzere cinsel tacize uğradı.

Üst düzey BM yetkilisi, "İnsan hakları ihlallerinin tüm faillerinin hesap vermesi zorunludur" dedi.

Mayıs ayından bu yana Uluslararası Ceza Mahkemesi ( UAD ), çocuklar da dahil olmak üzere sivil nesnelerin ve insanların Ukrayna'dan Rusya'ya hukuka aykırı bir şekilde nakledilmesi ve sınır dışı edilmesine odaklanarak ülke içinde çalışmaya devam etti.

Karadeniz Tahıl Girişimi

Zorluklara rağmen, Karadeniz Tahıl Girişimi, küresel gıda fiyatlarının düşürülmesine yardımcı olmak da dahil olmak üzere fark yaratmaya devam ediyor.

Gıda ve Tarım Örgütü (  ), Gıda Fiyat Endeksi'ndeki düşüşün devam ettiğini bildirdi.

Bayan DiCarlo, inisiyatif kapsamında şu anda yaklaşık yüzde 20'sinin Dünya Bankası'nın düşük gelirli veya düşük-orta gelirli ekonomiler kategorisi altındaki ülkeler için olduğu yaklaşık 43 ülkeye 17 milyon metrik tondan fazla gıdanın taşındığını söyledi. . 

BM ayrıca, "fiyatları düşük tutmanın ve gıda güvensizliğini azaltmanın anahtarı" olarak Rusya'nın gıda ve gübre ihracatının önündeki engellerin kaldırılması için çalışmaya devam ediyor.

Askeri mantık

Siyasi lider, kapanışta, çatışmanın sona ereceğine dair bir işaret olmadığını ve hakim mantığın "şu anda diyalog için çok az yer olan askeri bir mantık olduğunu" yineledi.

"Ama bütün savaşlar biter, bu da bitecek."

"Ukrayna, Rusya, dünya bu savaşın devam etmesini kaldıramaz" diyerek, Genel Sekreter'in taraflara BM Tüzüğü ve uluslararası temelde "bu anlamsız, haksız çatışmayı sona erdirme" konusunda yardım etmeye hazır olduğunu hatırlattı. 

Editör: Güven BOĞA