Özel Raportör Thomas Andrews, demokrasi ve seçim yardımı kuruluşu Uluslararası IDEA'nın ev sahipliğinde düzenlenen lansmanda, Devlet İdare Konseyi'nin (SAC) yasa dışı ve gayri meşru olduğunu söyledi.

Uluslararası toplumu askeri yönetime karşı dik durmaya, güçlü, koordineli yaptırımlar uygulamak için Üye Devletler arasında bir koalisyon oluşturmaya ve meşruiyet iddiası daha güçlü olan demokratik Ulusal Birlik Hükümetini desteklemeye çağırdı.

Özel Raportör yeni raporunu sunarken, "İki yıl önce, ordu demokratik olarak seçilmiş bir hükümeti anayasaya aykırı bir darbeyle devirdi," dedi.

"Myanmar halkının üzerine saldığı amansız şiddet, yaygın bir insan hakları, insani ve ekonomik kriz yarattı ve ülke çapında muhalefeti harekete geçirdi."

Yaptırımlar, yardıma şiddetle ihtiyaç var

Sonuç açık, dedi, "SAC'ın askeri darbesi yasadışıydı ve Myanmar Hükümeti iddiası gayri meşruydu." Gerçekten de krize karşı yeni, koordineli bir uluslararası tepki , planlanmakta olan "sahte seçimler" den önce zorunludur, diye devam etti.

Tüm Üye Devletleri, özellikle de cuntaya halihazırda maliyet yükleyenleri, ekonomik yaptırımları ve SAC'ye silah ambargosunu güçlendirmek, koordine etmek ve uygulamak için stratejik bir yaklaşım başlatmaya ve çaresiz durumdaki milyonlara daha güçlü insani yardım sağlamaya çağırdı.”

Lansmanda, International IDEA en son politika belgesi Seçimleri bir geçiş noktasında sundu: Darbe sonrası Myanmar'da seçim tasarımına ilişkin hususlar .

Genel seçim yasal çerçevesi, seçmen kaydı ve seçim uyuşmazlıklarının çözümü dahil olmak üzere, ortaya çıkan yeni anayasal bağlamda gerçek demokratik seçimler için dikkate alınması gereken kilit alanları ana hatlarıyla belirtir.

Sahada 'yıkıcı' durum

BM Genel Sekreteri de dahil olmak üzere diğer üst düzey BM yetkilileri acil çağrılar yaptı.

BM Haberleri'ne verdiği bir röportajda, Genel Sekreter'in Myanmar Özel Temsilcisi Noeleen Heyzer sahadaki mevcut durumu özetledi. Son raporlara atıfta bulunarak, 2023'te 17,5 milyon insanın insani yardıma ihtiyacı olduğunu söyledi, bu sayı, devralım dan önce 1 milyondu.

"Hem ülke hem de insanlar üzerindeki etkiler yıkıcı oldu" dedi. Sahadaki insanlar, insani krizin siyasi bir krizden kaynaklandığı konusunda çok net” dedi.

Dünya Bankası, nüfusun yüzde 40'ının yoksulluk sınırının altında yaşadığını bildirdi. Ayrıca, 15.2 milyon insan şu anda gıda güvencesinden yoksundu ve son iki yılda 34.000'den fazla sivil yapı yakıldı.

Felaket insan ıstırabı

Özel Temsilci, "Bu, insanların çektiği acılar açısından bir felaket ve bunun bölgesel ve uluslararası sonuçları var" dedi.

Güvenlik Konseyi'nin 2669 (2022) sayılı kararının yakın zamanda kabul edilmesinin , organın Myanmar'ı bağımsızlığından bu yana ilk kez tanıdığına dikkat çekerek, bunun aynı zamanda son derece acil konularda benzeri görülmemiş uluslararası birlik ve desteği yansıttığını söyledi.

Acil eylem çağrıları

Özel Elçi, uluslararası toplum arasında üç temel alanda daha fazla birlik ve bağlılık çağrısında bulundu: ortaklar arasında yardım çabalarını artırmak; olası seçimler ve sivil koruma önlemlerinin uygulanması konusunda birleşik bir pozisyon oluşturmak.

Kendi vatandaşlarına zarar verenlerin herhangi bir barışçıl ve demokratik geçiş başlatması tasavvur edilemez ” dedi. “Havadan bombalamalar ve sivil altyapının yakılması ve ordunun siyasi liderler, sivil toplum aktörleri ve gazetecilere yönelik devam eden tutuklamaları da dahil olmak üzere şiddet durmalıdır.”

Editör: Haber Merkezi