BM Sözcüsü Stéphane Dujarric Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Suriye'nin kuzeybatısındaki depremzedelere yardım taşıyan toplam 282 Birleşmiş Milletler kamyonunun son iki hafta içinde Türkiye ile üç sınır kapısından geçtiğini söyledi.

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği UNHCR tarafından sağlanan yardımları taşıyan on yedi kamyon o gün iki geçişten (Bab Al-Hawa ve Bab Al-Salaam) geçerek bölgeye ulaştı; Dünya Gıda Programı ( WFP ) ve Dünya Sağlık Örgütü ( WHO ). 

Sağlık sektörü ağır darbe aldı 

Bir BM insani heyeti İdlib vilayetindeydi ve bir yerinden edilmişler kampını ve bir kabul merkezini ziyaret etti. Üç hastaneye tıbbi malzeme dağıtılan ekip, sivil toplum temsilcileriyle de görüştü. 

Dujarric; “Meslektaşlarımız, yalnızca Suriye'nin kuzeybatısında 47 sağlık tesisinin hasar gördüğü bildirildiğinden , sağlık sektörünün depremlerden özellikle ağır şekilde etkilendiğini tespit etti; 12 sağlık tesisi faaliyetlerini askıya aldı ve 18'i sadece kısmen çalışıyor,” dedi . 

Türkiye'yi Desteklemek 

Bu arada BM afet değerlendirme ve koordinasyon ekipleri Türkiye'nin beş ilinde faaliyetlerini sürdürüyor: Malatya, Kahramanmaraş, Adıyaman, Gaziantep ve Hatay.  

Türk yetkililere dayandırılan Dujarric, Çarşamba günü itibariyle 13 ülkeden 15 uluslararası arama kurtarma ekibinin ülkede kaldığını söyledi.   

Barınak, gıda, sağlık, su ve sanitasyon önceliklerimiz arasında kalacak şekilde hızlı ihtiyaç değerlendirmelerini koordine ediyoruz” dedi.   

BM kuruluşları, Hükümet önderliğindeki müdahaleyi desteklemeye ve gıda, çadır, battaniye, hijyen kitleri, tıbbi malzeme ve mutfak malzemeleri dahil olmak üzere kritik malzemeleri teslim etmeye devam ediyor.  

Yardımın 'siyasallaştırılmasına' karşı 

Bu arada BM'nin Suriye Özel Temsilci Yardımcısı Najat Rochdi, Uluslararası Suriye Destek Grubu İnsani Görev Gücü'nü Çarşamba günü Cenevre'de  topladı .

BM Özel Elçisi Geir Pedersen, 6 Şubat depreminin ardından bölgeye yaptığı son ziyaret hakkında üyelere bilgi verdi.   

Bayan Rochdi, müdahalenin veya yardımın siyasallaştırılmaması gerektiğini yineledi ve nüfuz sahibi tarafların insani yardımın tüm bölgelere seyahat etmesini sağlamak için çalışması gerektiğini vurguladı.   

Editör: Haber Merkezi