Sağanak yağmur, Brezilya'nın güneydoğusundaki kıyı bölgelerinde sel ve toprak kaymalarını tetikleyerek en az 36 kişinin ölümüne ve yüzlerce kişinin yerinden olmasına neden oldu.

Sao Paulo eyaletinde, Pazar günü Sao Sebastiao kasabasından televizyon ve sosyal medya görüntüleri, tüm mahallelerin sular altında kaldığını, yamaçlardaki evlerin çamurla süpürülen enkazının yanı sıra sular altında kalan otoyolları ve düşen ağaçların tahrip ettiği arabaları gösterdi.

Sao Paulo şehrinin 200km (124 mil) kuzeyinde bulunan ve başkentten birçok insanın hafta sonunu Hristiyanların Lent festivalinden önce geçirdiği kasaba, 600 mm'lik (24 inç) rekor bir rekorla en sert etkilenen şehirlerden biri oldu. Şehir yetkilileri, yağmurun 24 saat içinde yağdığını söyledi.

Sao Paolo eyalet hükümetinden yapılan açıklamaya göre, San Sebastiao'da en az 35 kişi öldü. Haberlere göre, komşu Ubatuba kasabasında da yedi yaşındaki bir kız çocuğu öldü.

Sao Paulo eyaleti Valisi Tarcisio de Freitas, sahil boyunca beş kasabada olağanüstü hal ilan etti.

Hükümeti, 566 kişinin yerinden edildiğini veya evsiz kaldığını söyledi.

Sao Sebastiao, Ubatuba, Ilhabela ve Bertioga'daki karnaval etkinlikleri iptal edildi.

“Kurtarma ekiplerimiz birkaç yere ulaşmayı başaramıyor; Sao Sebastiao Belediye Başkanı Felipe Augusto, "Kaotik bir durum" dedi.

GloboNews'e “Suyun şiddetiyle çöken yaklaşık 50 konutta çalışıyoruz ve hala gömülü insanlar var” dedi.

Yerel basında çıkan haberlere göre, 100'den fazla itfaiyeci olay yerinde helikopterlerin yardımıyla çalıştı.

Kayıp ve yıkımın ortasında yetkililer, iki yaşındaki bir erkek çocuğun ve doğum yapan bir kadının çamur denizinden kurtarıldığını söyledi.

Hava durumu tahminleri, Sao Paulo'nun kıyı bölgesinde şiddetli yağışların devam edeceğini, kurtarma görevlilerini zorladığını ve daha yüksek ölü sayısı olasılığını artırdığını gösteriyor.

Federal hükümet, mağdurlara yardım etmek, altyapıyı eski haline getirmek ve yeniden inşa çalışmalarına başlamak için birkaç bakanlığın seferber edilmesi emrini verdi.

Yerel bir haber kaynağına göre, Güney Amerika'nın en büyüğü olan Santos limanındaki operasyonlar, Cumartesi günü saatte 55 kilometreyi (saatte 34 mil) aşan sert rüzgarlar ve bir metreden yüksek dalgalar nedeniyle kesintiye uğradı.

Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva, sosyal medya hesabından Pazartesi günü afetten etkilenen başlıca bölgeleri ziyaret edeceğini söyledi.

Lula, hükümetin her düzeyde "yaralılarla ilgilenmek, kayıp insanları aramak ve yolları, enerjiyi ve telekomünikasyonu eski haline getirmek" için çalışacağını söyledi.

Editör: Haber Merkezi