CHP Adana Tarım Politikalarından Sorumlu İl Başkan Yardımcısı Cahit İncefikir, yaptığı yazılı basın açıklaması ile çiftçilerin içinde bulunduğu olumsuzlukları kamuoyu ile paylaştı. Rakamlarla tarım sektörünün ve üreticinin durumuna dikkat çeken İncefikir’in basın açıklaması şu şekilde;

‘’Çok şükür gıda enflasyonu % 100 değil, % 99,1. Ama bu haliyle bile dünya üzerindeki en yüksek gıda enflasyonuna sahip dört ülkeden biriyiz. Tarım devriminin başladığı bu bereketli topraklarda, ülkemizin düştüğü durum ne yazık ki içler acısı!

2022’nin ilk 7 ayında; 3,8 milyar $ ihracat, 8,8 milyar $ ithalat yapan ülkemiz maalesef ticaret dengesi açısından 5 milyar $ kayıp vermiştir. Savaş halindeki Rusya ve Ukrayna'ya ithalatta bağımlılığımız %34 seviyesinde. Türkiye tarımsal kapasitesi çok yüksek bir ülke. 1990’lara kadar tarımda kendine yeterli 7 ülkeden biriydi. Bugün maalesef ekilen arazileri ve üretim kapasitesi giderek azalan, büyük oranda dışa bağımlı hale gelen bir ülke konumundayız.

Tarımsal girdilere zam yapılırken iktidar müdahale etmiyor. Üretici malını değeri ile satmaya kalkınca ya ihracata yasak koyuyor ya da kapıları açıp ucuz ithalat yapıyor. İktidar enflasyonu düşürmek için gariban çiftçiyi eziyor, fakat ne enflasyon düşüyor ne de üretici emeğinin karşılığını alabiliyor.

TÜİK verilerine göre tarım ürünleri dış ticaretimiz geçen yılın ilk 8 ayında 508 milyon dolar fazla verirken 2022'de 2.3 milyar dolar açık verdi. Geçen yıla göre gıda maddeleri ithalatındaki %42 ve tarımsal hammadde ithalatındaki %45'lik artışlar bu açığın oluşmasında etkili oldu. Çiftçi haziran ayında 26 liraya pamuğunu satarken, bugün aynı pamuğu 11-12 liraya satamıyor. Türkiye AKP döneminde 16,5 milyon ton pamuk ithal ederek karşılığında 29 milyar dolar ödedi. Pamuk örneği, İthalat baskısının ülkemizde oluşturduğu sonuçlardan sadece birisi.

Çiftçimiz adeta borç batağında. Borcunu ödemek için yeniden borçlanıyor ve karşılığı olmayan bir borç sarmalında her geçen gün borcunu büyütüyor. Son bir yılda çiftçinin borcu 98 milyar lira arttı. Çiftçinin bugün sadece bankalara olan borcu 256 milyar lira oldu. Birçok çiftçinin traktörleri, tarlaları haciz edilmiş durumda. Süt üreticisi de kan ağlıyor. Sütte üreticiye düşük fiyat verilmesi hayvanları kesime zorlarken, süt üretimi TÜİK’e göre yüzde 4,4, sektör temsilcilerine göre yüzde 15 düştü. Raflardaki fiyat artışı yüzde 175’i buldu. Peynir fiyatları et fiyatlarıyla yarışıyor. Çiftçiye sırtını tamamen dönmüş, üreticinin sorunlarını görmezden gelen, ülkemizi dışa bağımlı hale getiren ve yanlış tarım politikaları nedeniyle vatandaşlarımızı enflasyon altında ezdiren bir iktidarla karşı karşıyayız. Tüm olumsuz koşullara rağmen yurttaşlarımız karamsar olmasın. CHP iktidarında bu bereketli topraklarda tarımı ve üretimi yeniden ayağa kaldıracağız. Çiftçilerimizin bankalardan ve tarım kredi kooperatiflerinden aldıkları borçların faizlerini sileceğiz. Çiftçiler için kırmızı mazot uygulamasını başlatacağız, üretimde kullanılan mazottan KDV ve ÖTV alınmayacak. Havza bazlı tarım planlamasını hayata geçireceğiz. Üreticimize vereceğimiz desteklerle Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılında çalışan, üreten, kazanan ve hakça paylaşan bir Türkiye’yi birlikte inşa edeceğiz.’’

Editör: Haber Merkezi