“Tüm belediyeler yoğun bir kısırlaştırma programı uygulamalı”

ANKARA – Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin, Türkiye’deki sokak hayvanlarının hızla kısırlaştırılması gerektiğini belirtti. Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda konuyla ilgili söz alan Dr. Şevkin, Adana’da 50 binden fazla, Türkiye genelinde ise 5 milyona yakın sokak hayvanı olduğuna dikkat çekti.

Sokak hayvanları sorununun çözümü için itlaf yöntemine başvurulmasının son derece yanlış olduğunu kaydeden Dr. Şevkin, sayıları hızla artan sokak hayvanlarının kontrol altına alınması için Türkiye’deki tüm belediyelerin veterinerler eşliğinde yoğun bir kısırlaştırma programı uygulamasının önemine işaret etti.

HOLLANDA’YI ÖRNEK GÖSTERDİ

CHP’li Dr. Şevkin, şunları söyledi:
“Bakımını üstlenemediğimiz, açlıktan, hastalıktan ölen ya da itlaf edilen hayvanları üzülerek görüyoruz. Taşıdıkları hastalıklar, saldırganlık durumu ve bölgeyi koruma içgüdüsüyle bulundukları bölgenin endemik canlılarına zarar verme potansiyeli bulunan sokak hayvanlarının bazen insanlara da saldırıyor olduğunu görüyoruz. Bu sorunun çözümü asla itlaf yöntemi olmamalıdır. Hollanda kısırlaştırma yöntemiyle sorunu neredeyse çözdü. Bir köpeğin 14 yavru birden doğurduğu göz önüne alınırsa sokak hayvanlarının sayısının nereye ulaşabileceğini tahmin etmek güç değil. Türkiye'de tüm belediyeler veterinerler eşliğinde yoğun bir kısırlaştırma programı uygulamalı, hayvanların üretimi ve satışı yasaklanmalı, çip takibi de yapılmalıdır.”

Editör: Haber Merkezi