Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın bütçesinin görüşüldüğü TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda;  yaptığı konuşmada,” İŞKUR raporuna göre 2002 yılından Haziran 2022 yılına kadar harcanan 270 milyar TL İşsizlik Fonu'ndan 98,6 milyarı çalışana harcanmış ama geri kalan 171,4 milyar Türk lirası dolaylı yollardan hazine tarafından kullanılmış. Bu aktarılan 171 milyar TL nereye harcandığını sordu.”

Bu kaybolan 12 milyar TL'nin, günlük ortalama 33 milyon TL nereye harcandı.

Milletvekili Yıldız, Yine, “2021 yılının Sayıştay raporuna göre "İşsizlik Fonu'nda 2021 yılı içinde 12 milyar TL açık çıkmıştır." diyor. Rapora göre "Emanetler hesabı üzerinde yapılan incelemelerde, alt hesaplarda yer alan emanetlerin, fon hesaplarına tahsilatı gerçekleşmiş ancak kişi ve konusu bakımından bilgi eksikliği, uyumsuzluğu dolayısıyla alacaklarda kayıtlı tutarlar ile eşleştirilmesi yapılamayan tutarlardan oluştuğu anlaşılmıştır." Bu Fon'dan kimin borcunun ödendiği tespit edilmemektedir. Bu kaybolan 12 milyar TL'nin, günlük ortalama 33 milyon TL gelen bu paranın nereye harcandığını ya da kimlere verildiğini lütfen söyler misiniz? “ Dedi.

Taşeron işçilerin sesi oldu. Taşeron işçiler kadro bekliyor.

Milletvekili Yıldız, Bize bir yıldır yüzlerce mail geliyor Sayın Bakanım. Taşeron işçi kadro bekliyor, taşeron işçi eşit işe eşit ücret istiyor. Taşeron sistemi insanlık onuruna aykırı bir çalışma sistemidir. Taşeron işçi; emeğinin karşılığını alan, terinin hakkını alan kadro vermenizi talep ediyor. Yüzde 70 engeline takılan tüm taşeron işçiler kadroya alınmalıdır. Genel sağlık sigortası borç ile faizlerine, aylık gss primine çözüm istiyor. Sosyal güvenlik bölümü mezunları 2 bin kadro bekliyor, bunlarla ilgili bir çalışma var mıdır? Yine, mesleki eğitim alanlarına üvey evlat muamelesi yapılmamalı, "eğitim stajı" adı altında haftada üç gün mesai harcayan meslek liselilerin SGK girişi yapılarak hakları verilmeli, SGK başlangıcı olmalıdır. Değerli arkadaşlar, ben de bir meslek lisesi mezunu olarak şunu söylüyorum: Biz son sınıftayken iki gün okula gidiyorduk, üç gün gidip biz sanayide çalışıyorduk bütün meslek lisesi öğrencileri ama maalesef o girişlerimiz hiçbir zaman yapılmadı ve saymadınız. Bir an önce bunun düzenlenmesini istiyorlar” dedi.

 Toplam açık bütçesi 80 milyar 324 lira olduğu söyleniyor.    

Sayın Bakanım, SSK'den bahsediyoruz, her zaman olduğu gibi yine SSK sizin yirmi yıllık sürecinizde her dönem açık vermiştir. Örneğin, 2008 yılında 35 milyar, 2022'ye kadar aşağı yukarı 1 trilyon 566 milyon olarak toplam açık bütçesi 80 milyar 324 lira olduğu söyleniyor. Bu konuyla ilgili yirmi yıldan beri bu SSK'yle ilgili herhangi bir çalışmanız oldu mu?

Sayın Bakanım, yine iş adamlarının bize attığı maillerde SSK primlerinin çok yüksek olduğunu, bu nedenle devlet iş adamlarını hırsızların yönettiğini söylüyorlar. Bununla ilgili yirmi yıldan beri bir çalışmanız var mı? Son zamanlarda geldiğinizde hem işçinin hem de işverenin önünü açacağınızı söylediniz, bununla ilgili bir çalışmanız var mı, bu konuda bilgi istiyoruz. dedi

Bizi genç diye emekli etmiyorlar ama iş başvurusu yaptığımız zaman da yaşlı diye işe almıyorlar.

Yine, buraya gelmeden önce tonlarca yine mail geldi. “Karayollarında taşeronda çalışan, kamuda taşeronda çalışan bütün işçilerimiz mail atıyor, bununla ilgili bir çalışmanız var mı, sözleşmelilerle ilgili bir çalışmanız var mı? EYT'liler şunu söylüyorlar: "Bizi genç diye emekli etmiyorlar ama iş başvurusu yaptığımız zaman da yaşlı diye işe almıyorlar. Bizim hâlimiz ne olacak?" Şu an sabah yaptığınız açıklamada şu görünüyor ki, 4,5 milyon EYT'ye takılan vatandaşımızın herhâlde 1 milyon civarında faydalandığını görüyoruz. Bununla ilgili bütün vatandaşlarımıza bu hakları vermek için herhangi ek bir çalışma olup olmayacağını” sordu.

Editör: Haber Merkezi