"Yağmur yağarsa yeraltı sularına kimyasal ilaç karışacak"

ADIYAMAN-  Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Tarım Komisyonu Üyesi Milletvekilleri Ayhan Barut, Okan Gaytancıoğlu ve İlhami Özcan Aygun, deprem enkazı altında kalan kimyasal zirai ilaç tehlikesine dikkat çekti. Enkaz altında bekleyen kimyasal tarım ilaçlarının ilk yağmurda yeraltı sularına karışarak doğayı kirleteceğini ve insanları zehirleyebileceğini söyleyen CHP Milletvekilleri, derhal önlem alınmasını istedi.

MAĞDUR ÇİFTÇİ VE KÖYLÜLERLE GÖRÜŞTÜLER

Deprem yaralarının sarılması, depremin tarıma ve çiftçiye yönelik olumsuz etkileriyle ilgili saha çalışması yapmak üzere Genel Merkez tarafından görevlendirilen CHP Tarım Komisyonu Üyesi Milletvekilleri Ayhan Barut, Okan Gaytancıoğlu ve İlhami Özcan Aygun, Adıyaman'da incelemelerde bulundu. Kırsal bölgelerde depremin vurduğu köylerde çalışma yapan CHP Milletvekilleri Besni İlçesi'nde işyeri yıkılarak 5 milyon liralık gübre, tohum ve kimsayal içerikli zirai ilaçları kalan Ziraat Mühendisi İsmet Kaçmaz'ın sorunlarını dinledi.

"TEHLİKE SAÇAN ÜRÜNLER KALDIRILMALI"

Deprem nedeniyle herkesin mağdur olduğuna dikkat çeken CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut, şunları kaydetti:

"Herkes mağdur, kırsal kesim çok daha mağdur. Şu anda Besni ilçemizde 4 katlı çöken bir bina enkazının önündeyiz . Bu binanın zemin katında bulunan tarıma önemli girdi sağlayan zirai ilaç gübre ve tohum deposunun sahibi ve aynı zamanda ziraat mühendisi ve aynı zamanda çiftçilik de yapan İsmet Kaçmaz’ın yanındayız. Arkadaşımız burada ürünlerinin enkaz altında kaldığı ve hepsinin neredeyse patladığından bahsediyor. Çiftçilerle ilgili şu anda tam da ekim dönemi geldiği şu günlerde çok mağduriyet yaşadığını belirtiyor. Burada hem sağlam olan ürünleri kurtaramıyoruz hem de tehlike arz eden ürünlerin bir an önce yetkililer tarafından kaldırılmasını istiyoruz.

"ÇOK BÜYÜK TEHDİT"

İşyeri yıkılan zirai ilaç bayisi İsmet Kaçmaz, 5 milyonluk zirai ilaç, tohum ve gübrenin enkaz altında kaldığını vurgulayarak şöyle konuştu;

"Burada herhangi bir çalışma yapılmıyor. Burada bir yağmur yağdığı zaman ilaçlar yer altı sularına karışacak bu çok büyük bir tehdit.  Biz defalarca AFAD'a ve diğer kurumlara bildirmemize rağmen  hiçbir şey yapmadılar. Sadece bekleyin diyorlar. Sezon açıldı artık bizim bölgede yavaş yavaş ekinler nohutlar mercimekler ilaçlanıyor. Çiftçilerin mağduriyetinin giderilmesi lazım . Onlara bir şekilde ulaşmamız lazım. Kuytu bir yerde bir dükkan açmışız eşten dosttan üç beş kuruş ilaç almışız bu şekilde çiftçilerimize yardımcı olmaya çalışıyoruz. Bizim burada mağduriyetimizin giderilmesi lazım. Çektiğimiz krediler var. Şirketlere verdiğimiz çekler senetler var. Biz bunları ödeyemiyoruz. Bu kredilerin faizlerinin silinmesi  lazım.  Şu gördüğünüz patlamış zirai ilaç bundan yaklaşık 20 tane vardı yarısından fazlası patlamış. Bir ön çalışma yapıp kendi imkanlarımızla  ilgilendik ama baktık ki olacak gibi değil büyük bir iş makinesinin gelmesi lazım başka türlü olmayacak."

"ZEHİRLEYEBİLİR"

Enkaz altındaki zirai ilaçların doğaya verebileceği zarara işaret eden CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu da, "Tarımsal üretim bir açık hava fabrikasıdır ama ürünleri de korumak lazım. Bu kimyasallar çok önemli  üretici zaten önceden de mağdurdu  bu kimyasallara para olarak ulaşamıyordu ama bu kimyasalları da kullanması gerekli çünkü seksen  milyon insanı beslemek istiyorsak ürünü korumamız lazım. Bu kimyasallar da aynı zamanda  çok tehlikeli  yer altı suyuna karışırsa  toplu ölümlere sebep olabilir, insanları zehirleyebilir. Her şeyden önemli İsmet kardeşimizi dinlemeleri lazım. Bu enkazın buradan biran önce kaldırılması bu ilaçların kurtarılması ya da imha edilmesi lazım" dedi.

"BİR AN ÖNCE KALDIRIN"

Herkesin büyük bir mağduriyet yaşadığına değinen CHP Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun da şunları dile getirdi:

"Deprem bölgesini kapsayan 11 ilde de hem ilaç  bayileri hemde  veteriner hekimler sıkıntıda, hem veteriner ilaçlarının hem de bitkisel ilaçların aynı böyle enkazın altında kalmış ilaçların bir an önce Tarım Bakanlığı ve AFAD tarafından kaldırılması lazım. İsmet kardeşimizin yaşama devam etmesi lazım  ona bir konteynır sağlanarak tekrar bir hammadde sağlanarak hayatta kalması yaşama tutunması gerekiyor. Çünkü Besni’deki çiftçilere ilaç götürecek tohum götürecek gübre götürecek ki çiftçilerimiz üretim yapacak, ülkemizi doyuracaklar, ihracat yapacaklar. Kimyasallar belki içme suyuna karıştı sonra çocuklarımız insanlarımız o suları içtikten sonra zehirlenmelerine sebep olacak. Biran evvel yetkilileri Besni’deki ve birçok yerdeki ilaç bayiilerin ve veterinerlerin olduğu yerdeki enkazların kaldırılması  ve onların da tekrar ayağa kaldırılması için yaşamlarını sürdürebilmeleri için destek olmaya çağırıyoruz."

Editör: Haber Merkezi