CHP’li Ateş: Türkiye Dijital Çağın Oyuncusu Olma Şansını Kaçırdı

"İnternet Hızında Kongo Bizi Geçti"

CHP Bolu Milletvekili ve Sanayi ve Ticaret Komisyonu Üyesi Türker Ateş, Türkiye'nin dünya genelinde en yavaş internet hızlarından birine sahip olduğuna dikkat çekti. Ateş, “Sabit internette 41,5 Mbps hız ile dünya sıralamasında 113. sıradayız. Üstelik bu listede geriliyoruz ve Burkina Faso, Şeyseller ve Kongo’nun bile gerisinde kaldık. Bu durum, teknolojik ilerlemenin hızlı olduğu dünyayla aramızda dijital bir uçurum oluşmasına neden oldu” dedi.

Fiber Altyapı Eleştirisi

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’nun TBMM Dijital Mecralar Komisyonu'na yaptığı sunuma değinen Ateş, şu ifadeleri kullandı: "Bakan Uraloğlu, Türkiye'nin fiber altyapı uzunluğunun son üç yılda 4,5 kat artarak 562 bin kilometreye ulaşmasıyla övünüyor. Ancak bu fiber yatırımlar iktidarın başarısızlığını gözler önüne seriyor. Bu yatırımların yetersizliği, internet hızımızın düşük olmasıyla net biçimde ortaya çıkıyor. SpeedTest Global Index verilerine göre, Nisan 2024 itibarıyla Türkiye sabit internette 181 ülke arasında 113'üncü, mobil internette ise 144 ülke arasında 71’inci sırada yer aldı. Sabit internette Kongo bile bir üst sıramızda. Singapur 284,1 Mbps ile dünya birincisi ve Türkiye, Singapur’un ancak %15’i kadar internet hızına sahip. Mobilde ise 40,4 Mbps hızda ortalama internetimiz var ve lider ülke Katar’ın sadece %13’ü kadar hıza sahibiz."

Dünya Ortalamasının Altında

Ateş, dijital ekonominin güçlü fiber altyapıya dayandığını vurgulayarak, Türkiye'nin dünya ortalamasının oldukça gerisinde olduğunu belirtti. "Nisan 2024 itibarıyla dünyada ortalama sabit internet hızı 93,7 Mbps iken Türkiye’de bu rakamın yarısının da altında, 41,5 Mbps oldu. Mobilde ise dünya ortalaması 52,9 Mbps iken Türkiye’de 40,4 Mbps olarak ölçüldü," dedi.

Büyükşehirlerde Durum Farklı Değil

Ateş, büyükşehirlerdeki internet hızlarının da ülke ortalamasından çok farklı olmadığını söyledi. "Nisan’da İstanbul, Ankara ve İzmir için sabit internet hızları sırasıyla 47,8 Mbps, 42,8 Mbps ve 41,2 Mbps; mobil internet hızları ise 38,5 Mbps, 33,6 Mbps ve 37,9 Mbps oldu," diye konuştu.

Mercan 100. Yıl İklim ve Çevre Bilim Merkezi’nde ikinci ‘Ay Gözlem Etkinliği gerçekleştirildi Mercan 100. Yıl İklim ve Çevre Bilim Merkezi’nde ikinci ‘Ay Gözlem Etkinliği gerçekleştirildi

Ateş ayrıca, “Bakan Uraloğlu’nun sabit internette abonelerin %78’inin 16 Mbps ve üzerinde hızda hizmet aldığını açıklaması da hayret verici. Dijital çağın oyuncusu olma şansını kaçırdık. Türkiye, dijital teknolojilere erişim ve kullanımda hem dünya genelinde hem de kendi içinde büyük bir dijital uçuruma düşmüş durumda. Eşitsizlik çok büyük” dedi.

Editör: Haber Merkezi