CHP’li Ateş: “Yeni Kısa Çalışma Yönetmeliği Ekonomik Krizin Resmi İtirafıdır”

CHP Bolu Milletvekili ve Sanayi ve Enerji Komisyonu üyesi Türker Ateş, 11 Haziran’da Resmi Gazete’de yayımlanan yeni Kısa Çalışma Yönetmeliği’ni değerlendirerek önemli açıklamalarda bulundu. Ateş, yönetmeliğin ekonomik krizin ilk resmi itirafı olduğunu belirtti ve uygulamanın çalışanların gelirlerinde ve özlük haklarında ciddi kayıplara yol açacağını vurguladı.

"Çalışanlar Hem Gelir Hem de Özlük Hakkı Kayıpları Yaşayacak"

Türker Ateş, son bir yıldır uygulanan yüksek faiz politikaları ve kredi kısıtlamalarının üretimde çarkları yavaşlattığını ifade ederek, “Çarklarını döndürmekte zorlanan işletmeler, çalışma sürelerini kısaltma yoluna giderek hayatta kalmaya çalışacaklar. Bu durum en çok çalışanları olumsuz etkileyecek. Hem gelirlerinde hem de özlük haklarında ciddi kayıplar yaşayacaklar,” dedi.

"Ekonomiye Dair Masal Anlatma Dönemi Bitti"

Ateş, ekonominin gerçeklerinin artık gizlenemediğini belirterek, “En azından artık ekonomiye dair masal anlatma dönemi bitti. Aylardır yüksek faizlerin sihirli değnek olmadığını, tek başına ekonomideki sorunları çözmeye yetmeyeceğini anlatmaktan dilimizde tüy bitti. Dün işsizlik rakamlarının düşüklüğü ile övünenler, bugün yeni Kısa Çalışma Yönetmeliği yayımlamak zorunda kaldılar,” diye konuştu.

Emek Partisi Adana İl Başkanı Suat Nacar: "Emekliler İçin Adil Bir Yaşam Mücadelesi Veriyoruz" Emek Partisi Adana İl Başkanı Suat Nacar: "Emekliler İçin Adil Bir Yaşam Mücadelesi Veriyoruz"

"Ekonomide İnkardan, İtiraf Noktasına Geçilmesi Önemli"

Yeni Koronavirüs Salgını döneminde kısa çalışma uygulamasının yaygın biçimde bilinmeye başladığını hatırlatan Ateş, yeni yönetmeliğin gerekçesinde genel ekonomik, sektörel veya bölgesel kriz ve zorlayıcı sebeplerin açıkça ifade edildiğini belirtti. “Yeni bir salgın ve afet yaşanmadığına göre, genel ekonomik kriz açıkça resmî belgeler yoluyla itiraf ediliyor. Yıllardır ekonomik krizi inkâr eden iktidarın, gerçeklerle yüzleşmesi de krizin çözümü noktasında olumlu bir adım olarak görülebilir. Ancak, geç itirafın sonuçları maalesef daha ağır olacak,” dedi.

"İşletmeler Sadece Çalışma Günlerini Azaltarak Ayakta Kalamazlar"

Ateş, enflasyonu düşürmek için üretimin çarklarının durdurulmak istenmesinin ekonomide ciddi sorunlar ortaya çıkaracağını belirtti. “Böyle bir dönemde asıl maharet, üretim artışı yoluyla enflasyonun düşürülmesidir. Ancak iktidarın böyle bir vizyonu yok. ‘İşletmeler üretim, yatırım yapmasın, çalışma sürelerini kısaltsın’ zihniyetiyle enflasyonu düşürmek maharet olamaz. Anlaşılan iktidar ekonominin fişini çekerek işleri yoluna koyabileceğini düşünüyor ancak bu mümkün değil,” diye ekledi.

Ateş, işletmelerin sadece çalışma günlerini kısaltarak ayakta kalamayacağını vurgulayarak, “Mutlaka şirketleri ayakta tutacak yeni yöntemler alınmalı,” dedi. Bu süreçte hükümetin ekonomi politikalarını gözden geçirmesi gerektiğini belirten Ateş, çalışanların ve işletmelerin mağduriyetini önlemek için acil önlemler alınmasının önemini vurguladı.

Editör: Haber Merkezi