CHP Manisa Milletvekili ve Plan ve Bütçe Komisyonu üyesi Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu, Türkiye'de artan borç yükü ve ekonomik zorlukları Meclis gündemine taşıdı. Bakırlıoğlu, 7 Haziran itibarıyla vatandaşın icra dairelerindeki toplam dosya sayısının 22 milyon 120 bine ulaştığını belirtti. Yılbaşından bu yana batık kredi kartı borçlarında yüzde 80.1, batık bireysel kredi borçlarında ise yüzde 25,17 oranında artış olduğunu vurguladı.

"Yurttaşımız, Simidi Bile Kredi Kartıyla Alıyor"

CHP’Lİ KARAKOZ: “İNCİR ÜRETİCİSİNİ ENFLASYONA EZDİRMEYİN” CHP’Lİ KARAKOZ: “İNCİR ÜRETİCİSİNİ ENFLASYONA EZDİRMEYİN”

Bakırlıoğlu, yüksek faiz oranlarına rağmen vatandaşların borçlanmaya devam ettiğine dikkat çekti. “24 – 31 Mayıs haftasında bireysel kredilerin bakiyesi 20,8 milyar lira artarak 1 trilyon 739 milyar liraya, kredi kartı borç bakiyesi ise 45,4 milyar lira artarak 1 trilyon 482 milyar liraya dayandı. Artık simidi bile kredi kartıyla alır hale geldik,” dedi.

Ekonomik Zorluklar ve Yüksek Enflasyon

Bakırlıoğlu, yurttaşın borçlanmadan hayatını devam ettirmekte zorlandığını belirterek, “Yurttaşın bankalara olan borcu 3.3 trilyona yaklaştı. Maaşı aldığı gün bitirmek zorunda kalan yurttaşlarımız hızla borçlanmaya, borcu borçla çevirmeye devam ediyor,” ifadelerini kullandı.

"Ülkemizin Emeğini ve Parasını Değersizleştirdiler"

Bakırlıoğlu, hükümetin yanlış ekonomi politikalarının ülkenin parasını ve emeğini değersizleştirdiğini vurguladı. “Dolar kuru yılbaşından bu yana yüzde 9,4, Euro kuru ise yüzde 7,6 oranında arttı. Ancak iç piyasadaki fiyat artışları bunun çok üzerinde. Ocak 2024’te 170 lira olan ayçiçek yağı 268 liraya, 59 lira olan 1 kg pirinç 81 liraya, 30 lira olan 500 gramlık 1 paket çay 107 liraya çıktı,” dedi.

Bireysel İflaslar Kapıda

Bakırlıoğlu, yüksek faiz oranları ve artan borç yükü nedeniyle bireysel iflasların kaçınılmaz olduğunu belirtti. “Bankaların bireysel kredi ve kredi kartları nedeniyle vatandaşlardan olan alacaklarının toplamı 66.2 milyar lira artarak 3 trilyon 220 milyar liraya ulaştı. Bu dönemde bireysel kredilerin bakiyesi 181 milyar lira, kredi kartı borç bakiyesi ise 312 milyar lira arttı. Yüksek enflasyon etkisiyle sabit ücretlilerin kaybı büyük. Asgari ücrete zam yapılmaması, yurttaşa ‘borçla geçin’ demektir,” diye konuştu.

Bakırlıoğlu, ekonomik krizin derinleştiğini ve hükümetin yurttaşın üzerindeki bu borç yükünü hafifletmek için acil önlemler alması gerektiğini belirterek, "Bir yanda özel uçaklar, son model makam araçları; bir yanda batık krediler ve her gün katlanan borçlar... Yurttaşı bankalara muhtaç eden bu ekonomik sistemin sorumluları kendi itibarlarından tasarruf etmiyorlar ama emekliye, asgari ücretliye gelince ‘bütçede para yok’ demeyi biliyorlar," ifadelerini kullandı.

Editör: Haber Merkezi