CHP'li Bakırlıoğlu Manisa'da Çiftçilerin Sorunlarını Dinledi: "Çiftçi Ahde Vefa İstiyor!"

Manisa, 28 Mayıs 2024 - CHP Manisa Milletvekili ve Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu, Manisa'nın Salihli ilçesindeki Taytan, Durasıllı ve Kabazlı Mahallelerinde yaşanan dolu afeti nedeniyle zarar gören çiftçileri ziyaret etti. Bakırlıoğlu, doğal afetler ve artan üretim maliyetleriyle mücadele eden çiftçilerin borçlarının faizsiz ertelenmesi gerektiğini vurguladı.

Çiftçiler Borç Yükü Altında Eziliyor

Bakırlıoğlu, sigorta hizmetlerinden memnun olmayan çiftçilerin sorunlarını dile getirdi: "Çiftçilerimiz, gelen eksperlerin yeterli olmadığını ve esas hasarı doğru şekilde tespit edemediklerini söylüyorlar. Bazı çiftçilerimiz ise yüksek bedeller nedeniyle tarım sigortası yaptıramıyorlar. Sigorta bedelleri bazı yerlerde dekar başına 10-13 bin TL arasında değişiyor. Ayrıca, bazı çiftçilerimiz işledikleri bağ-bahçelerin hazine arazisi olması ya da mirastan henüz kendilerine intikal etmemesi nedeniyle sigorta yaptıramıyor" dedi.

Çiftçi Üretimden Kopacak

Bakırlıoğlu, üzüm üretiminde geçen yıl ciddi rekolte kaybı yaşandığını, bu yıl ise dolu afeti nedeniyle çiftçilerin bankalara olan borçlarını nasıl ödeyeceklerini düşündüğünü belirtti. "Normal koşullarda bile en masraflı, işçiliği en fazla olan, ilacın en fazla kullanıldığı alan bağcılık. Tarım sigortası yaptıramayan çiftçimizin üretimden kopmaması ve geçimlerini sağlayabilmeleri için borçlarının faizsiz olarak ertelenmesi ve özel bankalara olan borçların da devlet tarafından yapılandırılması gerekiyor" dedi.

Öbür Tarafa Borçlu Gideceğiz

Emekli olmasına rağmen bağlarda çalışmaya devam eden bir çiftçi, yaşadığı zorlukları şöyle anlattı: "Ben emekli adamım, gezmem lazım ama hiçbir yere gitmedim. Hayatım bu; gecem de gündüzüm de bu bağ. Yirmi dönüm yerim var, yirmisi de hasarlı. 700 kilo olacak üzüm, 200 kiloya düştü. Bu yirmi dönüm yerin gübresi, sulaması ve kullandığım ürünlerle bana 200 bin lira masrafı var. Borçlarımızı ödemek için mallarımızı satmaya başlayacağız; en son tarlaya gelecek. 60 yaşına geldik, bu borçtan kurtulamadık. Bu gidişle öbür tarafa borçlu gideceğiz, çocuklara borç bırakacağız" dedi.

Emek Partisi Adana İl Başkanı Suat Nacar: "Emekliler İçin Adil Bir Yaşam Mücadelesi Veriyoruz" Emek Partisi Adana İl Başkanı Suat Nacar: "Emekliler İçin Adil Bir Yaşam Mücadelesi Veriyoruz"

Çiftçi Ahde Vefa İstiyor

Bakırlıoğlu'nun dinlediği bir diğer çiftçi, artan üretim maliyetlerine, pandemi dönemine ve zor koşullara rağmen üretime devam ettiklerini ifade ederek, "Pandemi döneminde iki meslek grubu ön plana çıktı; sağlık emekçileri ve çiftçiler. İki grup da hastalığa rağmen çalışmaya, üretmeye devam etti. Buradan Cumhurbaşkanı’na ve Tarım Bakanı’na sesleniyoruz: 'Çiftçiler, ahde vefa istiyor'" diye konuştu.

Çiftçilerin Talepleri

Bakırlıoğlu, çiftçilerin üretimden kopmaması ve geçimlerini sürdürebilmeleri için borçlarının faizsiz ertelenmesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca, tarım sigortası yaptıramayan çiftçilerin doğal afet durumlarında ciddi sorunlar yaşadığını belirtti. "Çiftçilerimiz borç yükü altında eziliyor. Üretimden kopmamaları için devletin çiftçilere destek olması şart" dedi.


#ÇiftçiSorunları #DoluAfeti #ÜzümÜreticileri #Manisa #AhmetVehbiBakırlıoğlu #ÇiftçiBorçları #TarımSigortası #ÇiftçiAhdeVefaİstiyor #CHP

Editör: Haber Merkezi